Move over sushisandwich! De sushitaco is dé nieuwe snack waarvoor we massaal in de rij staan
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F05%2Fsushi_taco.jpg)
Wie op Tiktok zit, kan er niet omheen: de crispy sushisandwich is een hit. Maar zoals dat gaat met een trend gaat ‘ie net zo snel als dat ‘ie komt. Inmiddels is de sushitaco namelijk aan een opmars bezig. Minstens zo krokant als zijn voorganger en bomvol verse ingredienten, maar wat is het nou precies?
Rewind! Hoe zat het ook alweer met de crispy sushi sandwich? TikTok-gebruikers en bekende influencers zoals Monica Geuze prijsden de krokante lekkernij aan in video’s, waarna het hard ging. Heel hard!
Het zorgde voor een enorme hype rondom de snack met lange Tiktok-rijen als gevolg voor hotspot Rolling Sushi in Amsterdam waar de snack het levenslicht zag. Inmiddels is die hype alweer een beetje gaan liggen en zien we vanuit alle kanten de sushitaco opkomen.
Watch on TikTok
Wat is een sushitaco?
Een sushitaco combineert het beste van twee werelden: de verse smaken van sushi en de krokante schelp van een taco, maar dan net een beetje anders. De basis is een gebakken nori-taco, krokante vellen gefrituurd zeewier en rijstpapier die de vulling perfect vasthoudt. Binnenin vind je traditionele sushi-ingrediënten zoals rijst, rauwe vis, avocado en groenten. Zie het als een twist op de klassieke handroll.
Steeds meer Tiktokkers proberen de sushitaco uit, zoals de Hawaiiaanse influencer Bretman Rock. Zijn video over de taco is inmiddels 8,4 miljoen(!) keer bekeken.
De sushisandwich – die de afgelopen tijd zo populair was – bestaat uit vierkante lagen krokant gefrituurde sushi-rijst, vis, groenten en nori. Deze wordt meestal diagonaal doorgesneden als een tosti, zodat de kleurrijke vulling goed zichtbaar is. De smaak van een sushisandwich en de sushitaco is vergelijkbaar met een klassieke handroll, maar dan in een andere vorm.
Hoe maak je een sushitaco?
Het maken van een sushitaco is eenvoudiger dan je denkt:
- De basis: maak een rijstvel vochtig, vouw er een norivel tussen, frituur en vorm tot een schelp. Laat de schelp goed afkoelen en uitlekken op keukenpapier.
- De vulling: vul de nori-taco met sushirijst als basis. Voeg vervolgens toppings toe zoals dunne plakjes rauwe zalm of tonijn, avocado, julienne gesneden wortel, komkommer en zeewiersnippers.
- De finishing touch: Werk af met een saus zoals wasabimayonaise of srirachamayo en een topping van sesamzaadjes of gefrituurde uitjes.
Waar kun je een sushitaco bestellen?
Voor wie niet zelf wil aanmodderen met de frituur zijn er gelukkig steeds meer plekken in Nederland waar je een sushitaco kunt proeven. Een van de eerste zaken waar je sushitaco’s kunt bestellen in Nederland is Ippon Sushi in Schiedam.
Deze sushizaak speelt slim in op de trend en biedt sushitaco’s aan met verschillende vissoorten: van ebi tempura tot zalm en spicy tuna. Maar ook MrSushi (verschillende filialen over heel Nederland) en SushiMafia in Rotterdam verkopen de sushitaco.
Wat denk jij: is de sushitaco here to stay?
Watch on TikTok
Meer lezen over sushi?
- Culy Homemade: sushi-ovenschotel met zalm
- Culy Homemade: sushi-bake (de állermakkelijkste manier om sushi te maken)
- Zelf sushirijst maken en koken: met deze tips kan het niet misgaan