Culy’s Food Finds: de verse sambal van De Samballerie
We hadden al De Sambalman (de beroemde Rotterdamse Mr. Mau die onverwacht opduikt met een kratje sambal als je op een terras zit), maar we hebben ook een heuse sambalvrouw. Want de Amsterdamse Robin Soraya maakt onder de naam De Samballerie de allerlekkerste verse sambals en chili-olie. Culy is fan.
De Samballerie
Sambal met loeihete Carolina Reaper (de heetste chilipeper ter wereld) en de Trinidad scorpion (de nummer twee), Madame Jeanette sambal of hete chili flakes die een score van vijf (van de vijf!) vlammetjes krijgen: De Samballerie is niet voor doetjes! Wat het wel is: het walhalla voor iedereen die houdt van een beetje pit in z’n eten.
En van smaak trouwens. Want naast pittig, voegen sambals en andere pittige smaakmakers ook diepte toe aan een gerecht. Of je ze nou toevoegt aan een broodje (pinda)kaas, aan je nasi goreng, ze door je boter roert (lekker op een warme maiskolf!) of er je kroepoek in doopt.
Superverse sambal
In de webshop van De Samballerie vind je superverse sambal, zonder conserveringsmiddelen. Robin leerde die te maken van haar Indische opa en oma. Het draait om sambal “zoals sambal bedoeld is”, aldus onze sambalvrouw.
Van sambal oelek en badjak tot aan mango chutney (extra heet) en van Madame Jeanette sambal tot aan een frisse jalapeño lime sambal: hier is voor elke sambalfanaat een passende pittige fix te vinden. Bij elke variant staan smaaknotities en als je van éxtra pittig houdt, voegt De Samballerie met liefde een beetje extra chilipeper toe.
Thaise basilicum-olie
Naast de verse sambals, vinden wij ook de chili-olie ontzéttend lekker. De Carolina Reaper-olie is bijvoorbeeld de ideale pittige smaakmaker voor over je pizza, en de Thaise basilicum-olie (met een verrassend vleugje kaneel) doet het waanzinnig over een mangosalade of romige burrata.
Kijk voor meer info of om te bestellen op desamballerie.nl.