4 tips voor het bakken van de perfecte krokante latkes
Tijdens het Joodse feest Chanoeka mogen latkes niet ontbreken. Deze aardappelpannenkoekjes hebben veel weg van rösti, maar zijn nét even anders. Heerlijk krokant, tenminste…
Vaak gebeurt het dat latkes zacht en zompig worden. Bon Appétit deelde daarom een aantal handige tips om dit te voorkomen.
1. Rasp je aardappels en ui goed fijn
Je kunt hier het beste het raspgedeelte van een keukenmachine voor gebruiken, maar een grove handrasp volstaat ook.
2. Zo min mogelijk vocht
Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk vocht uit de geraspte aardappels en ui haalt. Dit doe je heel makkelijk door het in een schone theedoek tot een bal te vormen. Druk goed totdat er geen vocht meer uit komt.
3. Gebruik voldoende bindmiddel
Zonder bindmiddel zullen je latkes alsnog uit elkaar vallen. Gebruik daarom het liefst één of twee eieren en daarbij een beetje paneermeel. Dit laatste neemt nog het laatste beetje vocht op.
4. Het juiste vet
Bak de latkes in een pan die goed heet is en gebruik voldoende vet. Hiervoor kun je een neutrale olie zoals zonnebloem- of arachideolie voor gebruiken. Daarbij kun je ook kippenvet gebruiken, maar dat is in Nederland minder goed verkrijgbaar.
Kijk hier voor een heerlijk recept (of hier met zoete aardappel) en serveer de latkes met zure room, verse kruiden, appelmoes of gerookte zalm.