De mooiste streekproducten uit de Franse Camargue
Na de Dordogne is de Camargue, een streek in het zuiden van Frankrijk, een van onze favorieten. In dit moerasgebied vind je niet alleen de beroemde wilde grijswitte paarden en roze flamingo’s, maar ook talloze culinaire verrassingen.
De Camargue beslaat zo’n 750 vierkante kilometer en wordt ook wel beschreven als een eiland, omdat het van het vasteland is gescheiden door de twee vertakkingen van de Rhône die vanuit Arles naar de zee lopen.
Het gebied kent maar twee plaatsjes: Salin-de-Giraud en Saintes-Maries-de-la-Mer, waar in totaal slechts 8000 mensen wonen. Maar gelukkig ligt ook het stadje Arles vlakbij, ook wel bekend als een van de woonplaatsen van Vincent van Gogh.
Zout
De Camargue ken je waarschijnlijk wel door het zout wat er vandaan komt. De meren, moerassen en lagunen zijn dé plek voor zoutwinning: er wordt jaarlijks één miljoen kubieke meter zout gewonnen. Daarmee is de Camargue het grootste zoutwingebied van Europa.
De zoutvlakten (salinas genoemd) zijn bezaaid met zeekraal, waar de wilde stieren, paarden en flamingo’s zich tegoed aan doen.
Zowel in de Camargue als in de rest van Frankrijk, en ook in Nederland, kun je fleur de sel uit de Camargue kopen. Heel puur van smaak en vaak verpakt in prachtige potjes.
Wijn
In 1869 werden de Rhône-oevers ingedamd en konden de bewoners van de Camargue wijngaarden aanleggen, die met zoet water worden bespoeld.
Een bekende wijngaard is die van Jêrome Castillon, Château l’Ermitage, die zich op de beschermde rivierdelta bevindt. Wat blijkt: de zandbodem is ideaal om een lichte rosé te maken. De Gris de Gris rosé wordt gemaakt van de druifsoorten grenache gris & carignan en is te koop bij de betere Nederlandse slijterij.
Een ander interessant wijndomein is Domaine de Montcalm, waar biologische wijn wordt geproduceerd. Ook geven ze gratis wijnproeverijen en kun je de wijnkelder bezoeken (op afspraak).
Rijst
Na de Tweede Wereldoorlog begonnen mensen in de Camargue met intensieve rijstteelt. Vanaf 1958 werd vooral de productie van rode rijst belangrijk
Rode rijst duikt voor het eerst officieel op in de Camargue in 1958. Maar boer René Griotto maakt er een beroemd product van, als hij in 1980 begint met het grootschalig telen van deze bijzondere rijst.
Weetje: de rijst is rood door de kleiachtige bodem waarop de rijstplant groeit (daarom is het water in de Camargue ook zo prachtig roze!).
Vader Griotto overlijdt in 1989, maar zijn drie zonen, Serge, Philippe en Olivier, runnen sindsdien het familiebedrijf.
De rode rijst is een halfronde rijstsoort, en heeft flink wat tijd nodig om te koken (ongeveer 40 minuten!). Niet bepaald snelkookrijst, dus, maar wel erg lekker: stevig, met een bite, zoals wilde rijst.
Vandaag de dag werken er nog ruim tweehonderd rijstboeren in de Camargue. Samen produceren ze op jaarbasis ruim 13 miljoen kilo.
De rode rijst uit de Camargue is bij gespecialiseerde delicatessenzaken te koop, en uiteraard online: hier en hier.