De magie achter de Japanse omelet (tamago)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Ftamagoyaki.jpg)
De Japanse omelet (ook wel tamago of tamagoyaki genoemd) is één van de meest lastige gerechten in de Japanse keuken om te maken. Dit delicate gerecht lijkt misschien simpel, maar vergis je niet: chefs trainen er jaren op om de perfecte tamago te maken. Maar wat maakt deze Japanse omelet zo bijzonder?
Daisuke dreams of tamago
In misschien wel de mooiste culinaire documentaire ooit gemaakt, Jiro Dreams of Sushi, zien we hoe kok Daisuke Nakazawa meer dan 200 keer een Japanse omelet probeert te maken voordat zijn leermeester Jiro het eindelijk goedkeurt. Een lesje geduld en perfectie, want tamagoyaki blijkt een ware kunst.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Ftamagoyaki-met-vulling.jpg)
Hoe wordt tamagoyaki gemaakt?
Het begint al met het klutsen van de eieren, want hier is zelfs een speciale techniek voor waardoor je niet teveel lucht erin schept. Vervolgens worden de eieren op smaak gebracht met sake, mirin en dashi, en is het klaar om gebakken te worden.
De Japanse omelet wordt gebakken in een rechthoekige tamagoyaki-pan. De techniek draait om het continu oprollen van dunne laagjes ei. Je giet steeds een klein beetje ei in de pan, rolt het halfgare ei op en voegt dan een nieuwe laag toe. Dit proces wordt herhaald tot een dikke, opgerolde omelet ontstaat. Het resultaat? Een luchtige, subtiele, zoete omelet met een zijdezachte textuur.
Zodra de omelet klaar is, wordt hij in stukjes gesneden en in plakjes geserveerd. Dit kan gewoon los zijn met een sausje, op nigiri’s of in een makiroll.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Ftamago.jpg)
Tamago eten
Tamagoyaki wordt in Japan vaak gegeten als ontbijt, in een bento box of als topping op sushi. Ook in high-end sushirestaurants kom je het tegen, waar het een graadmeter is voor de vaardigheden van de chef. In Tokio zijn er zelfs gespecialiseerde tamagoyaki-winkels waar je verschillende versies kunt proeven, van hartig tot zoet.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Ftamagoyaki.jpg)
Zelf maken
Tja, wat kunnen we zeggen? Dat oefening kunst baart is één ding, maar met een goede pan en een beetje geduld kom je een heel eind. Gelukkig zijn er handige how-to video’s waarin je stap voor stap wordt uitgelegd hoe je zelf een Japanse omelet kunt maken.
Watch on TikTok
Wat kun je met de rest van je eieren doen?
- Jianbing met ei en knapperige wonton Deze chinese pannenkoek is néxt level lekker!
- Krokante rijst met ei en Vietnamese saus: klaar in 15 minuten!
- Alles over mayak gyeran: Koreaanse eieren die je nieuwe favoriet worden.