De leukste wijnbars in Rotterdam waar je ook kunt eten
Hè ja: laten we lekker een wijntje gaan drinken in Rotterdam. En daarbij een lekker hapje eten. Want er zijn genoeg leuke wijnbars in Rotterdam waar je óók heel goed kunt eten. Dit zijn de leukste:
1Nul8
Meent 108
Hun huisnummer is 108, vandaar die naam van 1Nul8. Het is een café, brasserie en wijnbar inéén. En dat betekent dus: wijn drinken, lunchen en dineren. Toevallig ook nog eens in een mooi karakteristiek pand aan de Meent, met een reuzehip interieur. Wijnen komen overal ter wereld vandaan en een groot deel daarvan kun je per glas bestellen. Hetzelfde geldt trouwens voor de champagnes. Er worden regelmatig nieuwe wijnen toegevoegd aan de wijnkaart.
En wil je daar ook wat bij eten, dan heeft 1Nul8 vanalles: van salades (poké bowl, surf ‘n turf) tot aan carpaccio en Aziatische steak tartare en van eend met hoisinsaus tot aan porkbelly & lobster. En mag het decadent, dan zijn er ook oesters, kaviaar en wagyu.
The Wine Bar Rotterdam
Oudedijk 273
The Wine Bar in Rotterdam werd in 2016 al eens opgenomen in het rijtje Winebar of the Year. De wijnbar huist in een schattig pandje aan de Oudedijk. Echt het vermelden waard is het heerlijke terras in de tuin, waar je bij mooi weer wijn drinkt in het zonnetje.
De bar serveert meer dan 100 verschillende wijnen, waarvan 25 per glas gaan. The Wine Bar is geen restaurant, maar hapjes zijn er altijd en soms zelfs een fijn gerecht dat past bij de wijn. Denk aan een lekker Frans scharrelkipje met patates frites en witlofsaus met Normandische cider. Simpel en lekker. En de rundersteak van Angus-rund met friet is inmiddels een echte favoriet geworden onder vaste gasten.
Het Eigendom
Witte de Withstraat 45B
Wijnbar Het Eigendom huist alweer een tijdje in een monumentaal pand aan de gezellige Witte de Withstraat in Rotterdam. Hier zijn ze all about wijn & spijscombinaties. De wijnliefhebber komt hier aan z’n trekken met ruim 135 soorten wijn, waarvan er 35 per glas worden geschonken. De foodie kan kiezen uit ruim 20 kleine gerechten van de kaart. Chef Etiënne Kool regelt zowel lunch als diner voor je. En wil je een compleet tasting menu, dan kan dat ook.
Er zijn gerechten als Iberisch buikspek à la Captain’s Dinner, maar ook tonijn, geroosterd in sesam en vijfkruidenpoeder met salade van Noordzeekrab en rettich, gekonfijte kumquats en limoencrème. Daarnaast ook lekkere planken en borrelhappen.
https://www.instagram.com/p/BVsn8oFB7fF/?taken-at=6294358
Firma Pickles
Grotemarkt 186 (in de Markthal)
Van al dat lekkere eten en die mooie producten in de Rotterdamse Markthal krijg je trek. En dorst. Dat treft, want Firma Pickles is een fijne plek voor burgers & wijn. En ja: die twee gaan heel goed samen. Ze zitten ook al in Utrecht, Scheveningen en Den Haag en per locatie verschilt het menu. Maar er staan altijd zeker 30 soorten wijn op de kaart (veelal van kleine producenten) die je per glas kunt bestellen.
En de burgers hier zijn niet te versmaden. Één van hun burgers won onlangs zelfs de 3e prijs in de ‘Beste burger van NL in 2018’ competitie. Het is een burger van MRIJ rundvlees met Welsh Cheddar, bacon, rucola, gegrilde rode ui, mosterd en huisgemaakte ketchup. Je krijgt je burger hier geserveerd met kruidenfrietjes, mayo en een grote augurk.
L’Ouest
Van Oldenbarneveltstraat 139
Op de hoek van de Van Oldenbarneveltstraat in het Rotterdamse vind je L’Ouest: een wijnbar & petit-restaurant (30 couverts). Elke maand tovert de chef weer een nieuw chef’s menu op tafel, dat bestaat uit een keuzemenu van drie gangen. Wil je liever losse gerechten bestellen, dan kan dat ook. Lunchen kan hier op zaterdag en zondag.
De meeste personeelsleden van L’Ouest hebben een wijnopleiding gevolgd en er is ook een vinoloog in the house die de wijnen afstemt op de gerechten en zelfs op de borrelhappen. Wijnen komen hier niet alleen uit het Middellandse zeegebied, maar van nog veel verder en er zijn 40 soorten die je per glas kunt bestellen. En wat de gerechten betreft: die zijn lekker mediterraans. Denk aan ceviche van skrei met een dressing van mango en passievrucht. Of polenta met krokant filodeeg met basilicum, muskaatdruif en dressing van gepofte honingtomaat. Santé!
Vineum
Eendrachtsweg 23
Vineum is een restaurant en winebar in Rotterdam. Hun sommelier David van Steenderen ontving onlangs een Michelin Award, wat neerkomt op een eervolle vermelding vermelding voor zijn inzet. Je kunt hier lunchen of dineren met een goed glas wijn.
Leuk is dat er voor een speciaal lunchmenu kan worden gekozen van twee of drie gangen. Voor het diner ga je voor vier of vijf gangen. Een bijpassend wijnarrangement gaat ook per halve glazen. Fijn! Eet daarbij bijvoorbeeld marbré van eendenlever & Pata Negra ham met kweeperenpasta, stroopje van gerookt zoethout en geschaafde macadamia noot. Of koningskrab met gegrilde Little Gem, mango met rode peper en saus van groene curry en kokos.