De leukste culinaire hotspots in Valencia
Bij Valencia (Spanje) denken de meeste mensen nog altijd aan tapas en paella. True: die kun je daar ook fantastisch eten. Maar Valencia heeft daarnaast óók een super interessante restaurant scene om te ontdekken. Dit is Culy’s lijstje met de leukste culinaire hotspots in Valencia:
Vuelve Carolina
Carrer de Correus, 8
Chef Quique Dacosta heeft een heel imperium opgebouwd in Valencia. Zo is er zijn restaurant El Poblet, dat is bekroond met een Michelinster. Maar misschien nog veel leuker, is zijn restaurant Vuelve Carolina, dat pal onder El Poblet zit.
Hier bestaat de menukaart uit een lange lijst van kleine gerechten die lekker, creatief en fun zijn. Uit de wereldkeuken, maar met een spotlight op de lekkerste lokale (Spaanse) ingrediënten. Zo is hier de Iberico een aanrader: plakjes zacht vlees met een saus van eekhoorntjesbrood, geserveerd op een stukje krantenpapier. Met het bijbehorende tangetje verplaats je ze naar je dankbare smaakpapillen.
Ook top: de gerookte bao met varkenswang en de ‘Foie Cuba Libre’: foie gras met een laagje rum & cola. Verder bestel je hier gerechtjes als ceviche, taco’s, salades en burgers met softshellkrab.
Mercatbar
Joaquín Costa, 27
Vuelve Carolina (zie boven) heeft nog een kleiner broertje: Restaurant Mercatbar. Hier krijg je het drukke, gezellige sfeertje mee van een Spaanse markt (de naam zegt het al…). Je wordt bij binnenkomst meteen verwelkomd door het gekletter van potten en pannen uit de open keuken voorin de zaak. Ook krijg je meteen een winkelmandje om je tas in te zetten, bij je tafeltje.
Bij je biertje of glas wijn serveert Mercatbar altijd een lekkere bar bite zoals verse handgemaakte chips of popcorn met kruiden, daarna is het een feest om de menukaart uit te pluizen. Die vertoont wat overeenkomsten met grote zus Vuelve Carolina, maar is iets kleiner en laagdrempeliger.
Kleine krokante aardappelsoufflés met een eidooier (in één keer opeten), ceviche van vis met citroen en mais, taco’s met pekingeend en mango of krokant gebakken vlees van varkenspootjes: er is altijd iets verrassends. En dan wordt het eten ook nog eens op speelse wijze gepresenteerd…
Canalla Bistro
Carrer del Mestre Josep Serrano, 5
Naast Quique Dacosta is er nog zo’n Spaanse chef die Valencia heeft veroverd: Ricard Camarena. Hij heeft een restaurant in Mexico, eentje in Madrid en maar liefst vier stuks in Valencia. Één daarvan is Canalla Bistro (waarvan ook een vestiging in Madrid). Hier hangen fietsen aan de muur, kartonnen lampen boven je tafeltje en is het plafond beschilderd met tekeningen van etenswaren.
Plakjes Iberico met quinoa en pittige zoete aardappel, krokant gebakken sushi, ramen… ze hebben hier zelfs een eigen interpretatie van de beroemde pastrami-sandwich van het New Yorkse Katz’s Deli.
Habitual
Carrer de Jorge Juan, 19 (onderin Mercado de Colón)
Habitual – ook van Ricard Camarena – is gelegen onderin die leuke Mercado de Colón: een prachtige oude markthal, die tegenwoordig volledig in beslag is genomen door leuke bars en eetcafés. Een fijne plek om een drankje te drinken en ook iets te eten.
Je zou bijna volledig aan Habitual voorbijlopen, want het zit onderin de Mercado, weggestopt achter een houten pui. Maar het is écht de moeite waard om hier te gaan eten.
Waar je bij Canalla Bistro de wereldkeuken op je bordje aantreft (met veel Aziatische en Mexicaanse invloeden), geeft de chef je hier zijn visie op de Mediterraanse keuken. Kroketjes (sowieso een must-eat in Spanje: croquettas – kleine kroketjes met een vulling van vis of vlees) met kabeljauw en miso, geroosterde ui met ansjovisboter, gebakken amandelen en nori, of Camarena’s versie van Russische salade, met schuim van olijf.
Central Bar
Plaça de la Ciutat de Bruges (in Mercat Central)
Niks leukers dan een paar uurtjes struinen over de overdekte markt in Valencia, oftewel: de Mercat Central (ook wel aangeduid als Mercado Central). En aangezien je ontegenzeggelijk trek zult krijgen van al die hammetjes, kleurrijke Valenciaanse tomaten en verse empenadas, kun je dan maar beter meteen een hapje gaan eten.
Dat kan bij Central Bar: een piepklein barretje van bovengenoemde sterrenchef, middenin de markthal. Er zijn een stuk of 20 stoeltjes rondom de keuken en dikke kans dat je een tijdje in de rij moet, maar dan kijk je ondertussen gewoon je ogen uit.
Bestel er de lekkerste broodjes, ribbetjes met bloemkool en knoflook, gegrilde inktvis of zelfs gegrilde reepjes varkensoor (die zie je te kust en te keur bij de marktkraampjes) met mojo picón: een pittige saus.
Restaurante RiFF
Carrer del Comte d’Altea, 18
Een Duitse sterrenchef (Bernd H. Knóller) streek 20 jaar geleden neer in Valencia en opende een restaurant waar hij kookt in een haast Scandinavische stijl, met lokale, Spaanse ingrediënten. Het klinkt haast krankzinnig. En dat is het ook: krankzinnig goed.
Restaurante RiFF ontving een Michelinster en mag zich daarmee tot de toprestaurants van Valencia rekenen. Achter de grote deur gaat een intieme setting schuil, met slechts een stuk of acht tafeltjes, van elkaar afgeschermd met gordijnen. De chef komt meteen polshoogte nemen om te checken of je nog dieetwensen hebt.
Ga voor het Menu RiFF met snacks en tapas, vijf gangen en twee desserts. Meer trek? Het Menu Grande heeft maar liefst zes of zeven gangen en drie desserts. Daarnaast kun je ook à la Carte bestellen. Denk aan gerechten als Valenciaanse tomaten met paraguaya (platte perzik), rijst met biergist, pinda en paddenstoelen en krokante zeewieren met viskuit.
La Salita
C/Seneca, 12
In de nog altijd door mannen gedomineerde wereld van de chefs is het des te leuker als je een vrouw aantreft. Zoals bij restaurant La Salita. Het ligt net iets buiten het centrum van Valencia, maar is evenwel goed bereikbaar (taxi, fiets).
Chef Begoña Rodrigo kookt hier met ziel en zaligheid. Het restaurant kreeg een aanbeveling van Michelin en de chef des huizes raakte bekend doordat ze de Spaanse versie van Top Chef won. In 2014 werd ze zelfs uitgeroepen tot chef van het jaar.
Ingrediënten komen overwegend van de Mercado Central of van telers uit de buurt. Daarmee maakt de chef dingen als artisjokken met pesto van amandelen en dragon en Iberico. Of quiche Lorraine met zalmmousse en viskuit.
Leuk detail: chef Begoña heeft een Nederlandse man!
Seu Xerea
C/ Conde de Almodóvar, 4
Bij Seu Xerea staat een jonge, Aziatische chef in de keuken. Bijzonder is de persoonlijke sfeer die je hier ervaart, vooral dankzij de gastheren. Eigenaar Steve Anderson verhuisde al in 1991 naar Valencia – oorspronkelijk om aan de slag te gaan als leraar – en opende Seu Xerea 20 jaar geleden. Dat het restaurant al zo lang bestaat, zou je trouwens niet zeggen, want het voelt fris en vernieuwend.
De stijl van de keuken is Mediterraans-fusion. Dus gerechten als Valenciaanse oester met okra en nori. Rundvlees met beenmerg en vijg. Geroosterde octopus met rode wijn en bloemkool. En het is bijna lachwekkend dat je hier een heel lunchmenu kunt eten voor maar 18 euro.
Na onze lunch nam Steve ons nog mee langs de fotomuur in het restaurant, waar hij vertelde over zijn familiegeschiedenis en in het bijzonder: zijn Birmese overgrootmoeder. Zij vormt nog altijd de inspiratie voor het restaurant. Dat wordt trouwens nóg duidelijker voelbaar in het andere restaurant dat de Engelsman runt: Ma Khin Café (zie onder).
Ma Khin Café
Carrer de Jorge Juan, 19 (onderin Mercado de Colón)
Op zondag zijn niet alle restaurants in Valencia open. Gelukkig kun je bij Ma Khin Café altijd terecht. Deze frisse hotspot met Scandinavisch interieur serveert Aziatisch eten. In de breedste zin van het woord.
Bestel een lekker (gember)biertje en ga voor – volgens velen het lekkerste op de kaart – softshell krab op Sichuanese wijze. Oesters met kimchi. Indiase samosa’s. Of noodles met Iberico en amandelen. Lekker als je de Spaanse tapas een keertje beu bent. Je kunt hier trouwens zelfs een high tea doen!
Het restaurant is het vlotte, kleine broertje van Seu Xerea en een ode aan de Birmese overgrootmoeder van de eigenaar. Zij prijkt hier dan ook groot op de menukaart.