De lekkerste zoetigheden uit de Provence
De Provence: wie wil er níet eens naartoe? Dit gebied ligt in het zuidoosten van Frankrijk, met bekende steden als Marseille, Nice, Montpellier en Aix-en-Provence. Niet alleen is het er wonderschoon, er komen ook fantastische zoetigheden vandaan. Dit zijn de lekkerste:
Calisson
Deze elegante snoepjes kom je door heel Frankrijk tegen. Toch komen ze oorspronkelijk uit het stadje Aix-en-Provence. De meest klassieke versie is wit, maar je ziet ze in alle kleuren van de regenboog.
De amandelvormige snoepjes hebben wel wat weg van marsepein. Ze worden gemaakt van gemalen amandelen, vermengd met een pasta van gekonfijt fruit als meloen en sinaasappel. Bovenop gaat een mat glazuurlaagje.
Fougasse
Struinend door het dorpje Aigues-Mortes kwamen we ze bij een bakkertje op het spoor: fougasse à la fleur d’oranger. Het lijken net stukjes witbrood of brioche, gesuikerd en gedrenkt in oranjebloesemwater.
Fougasse is sowieso een bekende delicatesse in de Provence, maar meestal zie je deze broden in een hartige versie. Vooral de vorm is dan kenmerkend: het is een plat groot, met grote gaten. Als het blad van een plant.
Zoete fougasse noemen de Fransen fougasse sucrée. Wil je de versie met oranjebloesemwater maken, volg dan dit recept op (even Google Translate gebruiken).
Nougat
Ben je gek op nougat? Dan móet je naar Montélimar. En vite een beetje. Hoewel het goedje oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt, bereikte het in de 17e eeuw de haven van Marseille. Nougat werd zo populair dat de stad Montélimar zelf nougat begon te produceren. En de rest is geschiedenis.
Op Franse markten vind je enorme, hoog opgestapelde blokken nougat. Zelf maken? Hidde de Brabander is de absolute koning van de nougat in Nederland. Dus volg zijn recepten op!
Tarte Tropézienne
Deze taart, gemaakt van briochedeeg met parelsuiker, werd een ode aan actrice Brigitte Bardot. Toen de filmster een bezoek bracht aan Saint-Tropez, maakte een plaatselijke bakker de taart in her honour. Hij werd de Tarte Tropézienne gedoopt.
Nog altijd staan er hele rijen voor de bakkerij, die – jawel! – nog steeds bestaat in de Franse badplaats.
Navette de Marseille
Ook de stad Marseille heeft haar eigen zoetigheid. Hier zijn ze gek op navette: een langwerpig koekje met vaag de vorm van een bootje. De bekendste bakker van les navettes in Marseille is Le Four des Navettes. De krokante koekjes worden hier op smaak gebracht met – daar is ‘ie weer! – oranjebloesemwater.
Les Merveilles
Les Merveilles zijn flinterdunne, knapperige koekjes, bestrooid met poedersuiker en op smaak gebracht met oranjebloesemwater. Je maakt een deeg van bloem, boter, eidooiers, basterdsuiker en oranjebloesemwater. Dat laat je rusten en rol je vervolgens uit tot een lange lap. Die snijd je in rechthoeken. Bakken in hete olie, uit laten lekken en bestrooien met poedersuiker. Yum!
Sla dit recept er nog maar eens op na (wel Google Translate gebruiken!).