Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

Van flammkuchen tot choucroute: de lekkerste gerechten uit de Elzas

In de Elzas is het altijd Kerst. Nou nee, niet echt. Maar ze zijn hier wel waanzinnig goed in de smaken die je ruikt en eet tegen het einde van het jaar. Volgens Rachel Khoo hangt de geur van kruidkoek hier gewoon in de lucht. Maar er is meer lekkers uit de Elzas.

Nog even als opfrisser van het geheugen: de Elzas ligt officieel in Frankrijk, maar schurkt in het noorden en oosten gemütlich tegen Duitsland aan. Het zuiden van de streek grenst dan weer aan Zwitserland.

Je kunt je zo voorstellen dat dit voor een interessante mix aan smaken, streekproducten en gerechten zorgt. En dat doet het. Dit zijn een paar van de lekkerste gerechten uit de Elzas:

Elzas zuurkool

Choucroute

Het klinkt zó veel mooier dan zuurkool: choucroute. En die choucroute, die vind je hier te kust en te keur. Een traditioneel gerecht van choucroute garnie (zuurkool met garneringen) bevat worstjes, een groot stuk varkensvlees (meestal van het gedeelte net boven de enkel, inclusief bot) en een dik plak spek.

Maar het varkensvlees wordt ook vaak vervangen door gekonfijte ganzenbouten of eendenbouten. Dat is de Joodse invloed, die er ook voor heeft gezorgd dat zuurkool hier wordt gestoofd in ganzenvet.

Je eet je choucroute met een dikke schep mosterd erbij.

https://www.instagram.com/p/Bdzn_lcnOtm/?tagged=choucroute

Spätzle

De Italianen hebben pasta, in de Elzas hebben ze spätzle. De deegsliertjes worden gemaakt van bloem, ei en melk. C’èst tout. Het gaat erom wat je er vervolgens mee doet. Serveren met veel kaas bijvoorbeeld. Of met gebraden vlees en jus.

https://www.instagram.com/p/Bdtu9TPBXpa/?tagged=spatzle

Bibeleskäs

Dé dipsaus voor bij gekookte of gebakken aardappelen of friet: bibeleskäs. Oftewel: kwark met verse kruiden. Meestal kom je het tegen met wat bieslook, zout, peper, melk en room. Maar soms ook afgetopt met rode ui, sjalot of geperste knoflook.

Baeckehoffe

Wat wij kennen als stoofvlees, kennen ze in de Elzas als Baeckehoffe. Letterlijk vertaald: bakkersoven. Lekker om daarvoor vlees te gebruiken dat lang moet stoven om supermals te worden, zoals runderwang en ossenstaart. Het is een stevig gerecht, met uien, wortels, aardappels en plakken spek. Er gaat ook Riesling in.

Grappig detail: een grote pan met baeckehoffe wordt vaak afgedekt met een reepje deeg. Het verhaal gaat dat kinderen in de Elzas vroeger met de pan baeckehoffe naar de bakker werden gestuurd, die het dan de hele dag liet sudderen in de nog warme bakkersoven (vandaar de naam). De pan werd dichtgemaakt met deeg, zodat er niet uit gesnoept kon worden.

Flammkuchen

De tarte flambée of flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas waar hij werd gebruikt om de hitte van de oven te testen. De naam slaat op de manier van bereiden en als je goed kijkt, zie je dat het lijkt op een combinatie tussen een pizza en een quiche.

Een originele flammkuchen wordt belegd met crème fraîche, ringetjes ui en spekjes. Maar je komt ze inmiddels in alle vormen, soorten en maten tegen, ook in Nederland.

Tarte au fromage blanc

Nog eentje die je echt wel kent: de tarte au fromage blanc. Oftewel: cheesecake. Cheesecake, die kwam toch uit New York? Ja, maar er is ook een Franse versie. En die komt uit de Elzas.

Franse cheesecake – oftewel tarte au fromage blanc – is wel ietsje anders dan de Amerikaanse calorieënbom: er wordt fromage blanc – kwark dus – voor gebruikt, die veel lichter is dan roomkaas en minder vet bevat. Ook gaat er eiwitschuim door, wat zorgt voor een lekkere luchtige cheesecake.

https://www.instagram.com/p/BbHiSFoFdq4/?tagged=tarteaufromageblanc

Kugelhopf

Ben je in Straatburg, dan moet je naar de bakkerij van Maison Naegel. Ze staan vooral bekend om hun Kugelhopf: een cake-achtig brood, gevuld met rozijnen en gelardeerd met lekker veel boter en ei. En o ja, die rozijnen worden geweld in drank, want daar houden ze wel van, in de Elzas. Neem daarvoor kirsch, rum of brandy. Kugelhopf wordt traditioneel in een kugelhopf-vorm gebakken, die vergelijkbaar is met een tulbandvorm.

Tourte

Hoe ze het doen, weten we niet, maar de Elzassers bakken het perfecte bladerdeeg. Knapperig, goudbruin en glanzend als een discobal. Daarmee maken ze fantastische tourte: gevulde pastei. La Tourte de Viande is uiteraard gevuld met vlees, zoals gehakt of gebraden varkensvlees, maar je kunt alle kanten op met de vulling. Heerlijk met bechamelsaus, stukjes ham en champignons.

Route du vin

Onze Mr. Vino besteeg ‘m ooit: de Route du Vin (of officieel: Route des Vins d’Alsace). De bekendste wijnroute van Frankrijk, dwars door de Elzas. Hier komen al die mooie wijnen vandaan zoals de Gewurtztraminer, Riesling en Muscat. Dik de moeite waard om een keertje te bezoeken.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.