Dé culy gids: wat mag je wel & niet eten als je zwanger bent?
Ben je zwanger en wil je nog wel culy blijven eten, maar weet je niet wat je wel & niet mag eten als je zwanger bent? Of krijg je iemand met een dikke buik op bezoek, maar weet je niet wat te maken? Geen nood! Culy helpt je graag op weg met do’s & don’ts en een aantal heerlijke gerechten.
Wat kun je het beste vermijden?
Rauw vlees
De bekendste vijand tijdens de zwangerschap is rauw vlees. Hierbij geldt een risico op het binnenkrijgen van listeria, een bacterie die te vinden is in (langdurig gekoelde) producten die rauw worden gegeten of gedronken. Listeria kan zorgen voor een miskraam of vroeggeboorte. Ook is er bij de consumptie van rauw vlees een kans op toxoplasmose, wat kan zorgen voor afwijkingen bij het ongeboren kindje.
Voorbeelden van rauw vlees zijn steak tartare, niet goed doorbakken biefstuk, filet americain, ossenworst en rosbief. Ook geldt dat vacuümverpakte vleeswaren een risico vormen, omdat deze vaak gedurende een lange tijd worden gekoeld.
Rauwe vis
Ook het eten van rauwe en gevacumeerde vis wordt afgeraden in verband met de listeria bacterie. Probeer er dus voor te zorgen dat je alleen vis eet die verhit is boven de 70 graden (bij deze temperatuur blijft de bacterie niet meer in leven) en zo vers mogelijk is.
En krijg je trek in een stukje tonijn of een andere roofvis behalve zalm? Wacht dan liever tot na de zwangerschap, vanwege de hoge hoeveelheid kwik die deze soorten kunnen bevatten.
Producten van rauwe melk
Hoewel de kazen en melkvarianten in de Nederlandse supermarkten over het algemeen van gepasteuriseerde melk worden gemaakt, raden we je aan voor de zekerheid de verpakking te controleren.
Staat er namelijk au lait cru op? Dan weet je dat het tóch van rauwe melk is gemaakt. Kazen die wel nog regelmatig van rauwe melk worden gemaakt zijn onder andere camembert, Roquefort, burrata en Brie de Meaux.
Rauwe eieren
We gaan nog even door met het rijtje ‘rauwe… ‘, want ook eieren die niet of nauwelijks zijn verhit kun je beter laten staan tijdens een zwangerschap. Dit in verband met de kans op salmonella, waar zwangere vrouwen vatbaarder voor zijn en wat kan zorgen voor een vochttekort.
Pas dus op met je perfect gepocheerde eitje en eggs benedict, want ze moeten helemaal gaar zijn!
Alcohol
Tot slot hoort natuurlijk ook alcohol thuis in deze lijst. Er zijn tal van redenen waarom dit schadelijk kan zijn tijdens een zwangerschap, maar ook voorafgaand zorgt het voor een vergrote kans op een miskraam. Kijk hier voor meer informatie over alcohol vooraf en tijdens de zwangerschap.
Maar wat mag je dan wel?
Hoewel bovenstaande lijst vrij lang is, zijn er gelukkig nog genoeg producten die je tijdens een zwangerschap wél mag eten en drinken.
Dierlijke producten
Bij de categorie ‘dierlijke producten’ is het dus van belang dat ze goed verhit zijn en het liefst niet gevacumeerd. Waar je wel van kan genieten is bijvoorbeeld suddervlees, gehaktballetjes & hamburgers (mits niet meer rauw!), een sappig stukje kip en gerookte vleeswaren.
Wat betreft vis kun je ook aardig wat kanten op, wat dacht je bijvoorbeeld van gerookte vis (mits vers of goed verhit) op een wrap, sushi met gebakken zalm & surimisticks of deze goddelijke lobster roll met rivierkreeftjes?
Ook eieren mag je in zekere maten eten als je een kindje verwacht. Zorg ervoor dat het ei (zowel het wit als de dooier) volledig gaar is, en je kunt er van genieten. Maak bijvoorbeeld een omelet, frittata, eton mess of klassieke crêpes.
En ja, dan zijn er ook nog meer dan genoeg soorten kaas. Zo wordt mozzarella (met uitzondering van burrata) over het algemeen van gepasteuriseerde melk gemaakt en vind je in de supermarkt tal van verschillende andere kazen die je wel mag eten. Twijfel je? Kijk dan op het etiket of ga langs bij een betere kaaswinkel.
Groenten & fruit
In principe mag je tijdens je zwangerschap alle soorten groenten en fruit eten. Pas alleen wel op dat het goed gewassen is en je niet teveel vitamine A binnenkrijgt. Ook is het raadzaam om voorverpakte producten of rauwkostsalades zo vers mogelijk of helemaal niet te eten, in verband met een aanwezige kans op de listeria bacterie.