Redactie
Redactie Inspiratie 1 jun 2013
Leestijd: 2 minuten

De Chocolatemakers: Amsterdamse chocolade met een verhaal

Wat zijn wij blij dat Rodney en Enver besloten om chocolademakers te worden. Waarom? Omdat deze twee mannen uit Amsterdam Noord de allerlekkerste chocolade maken mĆ©t een bijzonder verhaal. En dit alles onder de toepasselijke naam Chocolatemakers.Ā 

Slow chocolate
De twee chocoladeliefhebbers begonnen de Chocolatemakers om een heel simpele reden: ze houden gewoon ontzettend veel van chocolade. Al snel werd duidelijk dat ze geen ā€˜gewoneā€™ chocolade wilden ontwikkelen, maar bijzondere die kleinschalig en volledig biologisch geproduceerd wordt.

Op de verpakking lezen we: ā€˜Wij kopen de cacaobonen zelf in bij de boer en selecteren alles met de hand. Het is een tijdrovende klus maar gelukkig hebben we geen haastā€™. Dit is slow chocolate ten top.Ā De Chocolatemakers werken op alle vlakken zo ā€˜groenā€™ mogelijk: van de productie tot de transport en van de ingrediĆ«nten tot de verpakkingen, alles wordt zo fair en milieuvriendelijk mogelijk gemaakt en gedaan.

Bijzonder productieproces
Na het handmatig selecteren van de biologische bonen worden de bonen geroosterd, vermalen en gewalst. Voor het malen wordt een traditionele Spaanse ā€œMelangeurā€™ gebruik waarin kleine stukjes cacaoboon in worden vermalen. Voor de ultieme smaak mag de chocolade vervolgens lekker een tijdje rusten zodat de smaken goed ā€˜bij elkaar kunnen komenā€™.

De chocolade wordt zo puur mogelijk gehouden. Naast veel liefde stoppen de Chocolatemakers alleen nog wat biologische suiker en melkpoeder in hun chocoladerepen.

chocolademalen

Stoere ā€˜Gorilla barsā€™
Leuke naam, maar waarom heten de repen eigen ā€˜Gorilla barsā€™? Rodney en Enver halen hun chocolade uit Congo, de Dominicaanse Republiek en Peru. In Oost Congo leven de laatste berggorillaā€™s ter de wereld. Hun leefgebied wordt helaas sterk verwoest door mensen die de grond gebruiken om geld te verdienen. Daarom besloten de Chocolatemakers hun handen uit de mouwen te steken en cacao aan te planten aan de rand van het park.

Wij vinden het een mooi initiatief: de bewoners verdienen op deze manier wat geld en de omgeving van de gorillaā€™s blijft intact. Ondertussen genieten wij van de heerlijke chocolade Ć©n doen we wat terug voor de maatschappij. Op dit moment zijn er drie verschillende repen: Ć©Ć©n met 37% cacao, Ć©Ć©n met 68% cacao Ć©n een reep met op eikenhout gerookt zeezout (onze ultieme favoriet).

De stoere Gorilla Bars kosten ā‚¬2,95 per stuk. De reep met gerookte zeezout kost ā‚¬3,75. Kijk hier voor een overzicht van de verkooppunten. Is er geen verkooppunt bij jou in de buurt? Donā€™t worry: je kunt de repen ook online bestellen in de webshop.

In dit leuke filmpje zie je het gehele proces van het maken van de eerlijke chocolade, beginnend bij het selecteren van de bonen en eindigend bij het vouwen van de (overigens prachtige) verpakkingen.Ā 

chocolade

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nĆ³g lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox šŸ„˜

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.