Gelukkig weer helemaal terug van weggeweest: de broodpudding
Klassieke dessert-fans die we zijn, stemt het ons zeer gelukkig dat we de broodpudding steeds vaker terugzien op het menu en in de eigen keuken. Niets voelt beter dan van weinig iets spectaculairs lekkers te maken. Laat dat zou precies de kracht van de broodpudding zijn.
Oldtimer
Het schijnt dat ‘ie ergens in de Middeleeuwen is bedacht. Grote kans dus dat ‘ie uit noodzaak is geboren: de pudding is immers het lekkerst gemaakt van oude broodresten in plaats van vers brood.
Geen gekke gedachte ook, dat deze hemelse zoetigheid zijn comeback maakte tijdens de lockdowns. Het zal je daarom niet verrassen dat het gerecht een plekje kreeg op het blog én in het fijne kookboek Crisis koken van Mara Grimm.
Restaurantwaardig
Vorig jaar lazen we al watertandend over de broodpudding van Watergang’s Tim van Grootheest in dit artikel van Hiske Versprille in de Volkskrant. Inmiddels heeft het toetje zijn plek weer volledig veroverd op dessertkaart van menig restaurant. Want de toetjes van tegenwoordig kenmerken zich steeds meer door eenvoud met kwaliteitsingrediënten. Denk aan karnemelkijs, madeleines of sticky toffee pudding.
Ingrediënten
Maar nu even centraal: wat zit er nou eigenlijk precies in broodpudding? We beginnen met de hoofdingrediënten: brood en custard. Oud brood werkt lekker, want zuigt de custard op. Dat kan met oldschool witbrood, maar ook gewoon met volkoren of zuurdesem.
Maar, zo bevestigt ook van Grootheest, croissants zorgen bijvoorbeeld ook voor een onvergetelijke versie. Want versies, die zijn er tallozen. Met allerlei soorten fruit bijvoorbeeld, zoals in dit exemplaar van Estée Strooker. Of met specerijen en alcohol. In dit artikel op Culy lees je er alles over de eindeloze mogelijkheden.
Hartig
Niet zo van de zoete afsluiter? Inmiddels maakt het hartige broertje van de broodpudding -strata getiteld- ook zijn opmars. Het recept hiervoor voor dit troostrijke recept hebben we uiteraard eerder uit de doeken gedaan.