De bekendste vleesvervangers uitgelegd
Was het vroeger behelpen met saaie vegaschijven, droge tofu of de klassieke ‘bestel maar de geitenkaas met honing’: tegenwoordig zijn er talloze vleesvervangers voor vegetariërs op de markt. Sterker nog: deze zijn vaak zo lekker dat heel veel niet-vegetariërs ze ook kopen. En terecht!
Veel natuurlijke vleesvervangers zijn gemaakt van soja, maar tegenwoordig zijn er ook merken die andere ingrediënten als basis nemen. Wij hebben de bekendste vleesvervangers voor je op een rij gezet.
Tofu/tahoe
Tofu is een sojaproduct dat bomvol eiwitten zit. Het wordt gemaakt van de melk van gemalen sojabonen; deze melk wordt vervolgens met een zuursel gestremd en wat er dan ontstaat noemen we tofu. Tahoe is eigenlijk hetzelfde; dit is de Indonesische naam voor tofu.
Tofu heeft meestal een witte kleur en is vrij neutraal van smaak. Niet echt lekker om ‘los’ te eten, maar het kan wel. Tofu wordt meestal gemarineerd, want het neemt makkelijk de smaak van andere ingrediënten in zich op. Vervolgens wordt tofu gebakken of gefrituurd; sommige mensen eten tofu ook rauw.
Je kunt eindeloos variëren: traditioneel met noedels of probeer eens iets anders, bijvoorbeeld tofu in een quiche.
Tempeh
Ook tempeh wordt gemaakt van soja. Het heeft een licht zure smaak omdat het bewerkt is met schimmel. Je kunt het rauw eten, maar tempeh marineren en bakken is nog lekkerder. Vaak wordt tempeh gegeten met sambal, wat echt een goede combi is.
Tempeh komt uit Indonsesië en is daar nog altijd populair: niet als vleesvervanger, maar als een standaard ingrediënt in veel gerechten. Tempeh is ook verrukkelijk in andere marinades, probeer bijvoorbeeld eens dit recept met miso.
Seitan
Seitan, ook wel tarwevlees genoemd, is een super eiwitrijk product. Het maken van seitan is een makkelijk proces en in Azië en in het Midden-Oosten wordt dit al eeuwenlang gedaan. Seitan wordt gemaakt van tarwemeel; van dit meel wordt een deeg gemaakt en dit wordt gekneed totdat er gluten vrijkomen. Het deeg wordt dan gewassen tot er alleen maar tarwegluten over zijn. Deze worden dan gekookt in een bouillon van sojasaus, zeewier en gember.
Seitan heeft een hartige smaak en is daarom heerlijk door pasta’s of rijst. Probeer deze pasta eens te maken met seitan. Volgens veel vega’s is seitan een van de best op vlees lijkende vervanger.
Andere vleesvervangende producten
Naast deze bekende vleesvervangers zijn er ook heel veel merken die andere varianten produceren. Zo heb je Valess, een soort schnitzels gemaakt van melk en gevuld met allerlei kazen of groentes. En het merk Vivera, dat worsten, burgers, nuggets en quornblokjes maakt.
Veel mensen noemen falafelballetjes ook vleesvervangers; je vindt deze lekkere (soms pittige) groentenballetjes van kikkererwten dan ook in het vega-schap van de supermarkt. Wij zijn er dol op, ook leuk om ze zelf te maken.
Onze aanrader: de Vegetarische Sager, een walhalla voor vega’s. Vooral hun kipstuckjes zijn goddelijk; eigenlijk lekkerder dan kip…