De 5 favoriete kookboeken van Culy’s Monique
Als doorgewinterde culy’s is onze boekenkast van top tot teen gevuld met kookboeken. De één nog gloednieuw en onaangetast, terwijl de ander onder de vetvlekken, vouwtjes en opmerkingen zit. Dit zijn de favoriete kookboeken van Culy’s Monique.
“Ik ben een digitaal meisje. Ik doe alles via m’n laptop en telefoon: het nieuws checken, mijn agenda bijhouden, en ook recepten zoeken. Best gek dat ik een aantal jaren geleden zelf een kookboek uitbracht, maar dat komt omdat ik boeken nog steeds óók heerlijk vind.
Mijn kookboekencollectie is door de jaren wel flink uitgedund. Had ik vroeger een enorme kast vol, inmiddels is dat één plank geworden. Voordeel daarvan is dat de boeken die ik wél heb staan, allemaal enorme aanraders zijn.
Ik pak ze niet meer zo vaak als vroeger, maar ik krijg nog altijd een nostalgisch gevoel als ik bepaalde titels doorblader. En met Kerstmis gaat de kast sowieso open; traditiegetrouw plak ik dan stickertjes op de pagina’s met mogelijke opties voor de kerstdis.”
Mijn 5 favoriete kookboeken
Nigella Lawson – Hoe word ik een goddelijke huisvrouw
Ik kan deze lijst niet anders beginnen door mijn grote heldin te noemen: Nigella Lawson. Ze heeft natuurlijk talloze kookboeken op haar naam staan, maar mijn favoriet blijft How to be a Domestic Goddess (in het Nederlands Hoe word ik een goddelijke huisvrouw) uit 2000. Het boek heeft door de jaren heen trouwens verschillende covers gekregen.
Mijn moeder had vroeger Nigella’s eerste boeken in onze kast staan, waarvan eentje Nigella Bijt heette. Ik dacht destijds nog dat ‘Bijt’ haar achternaam was…
Anyway, terug naar de goddelijke huisvrouw. Dit is vooral een bakboek, maar wel eentje van formaat. Mijn brownierecept is een variant op die van haar, uit dit boek. Maar verwacht ook koekjes, cake en chocoladetaart (uiteraard). Het is rijk, indulging en prachtig geschreven.
Matt Preston – Matt Preston’s 100 beste recepten
Veel mensen denken dat Matt Preston alleen recensent en jurylid van MasterChef Australia is. Maar deze grote kerel kan ook nog eens onwijs goed koken.
Hij heeft meerdere boeken uitgebracht, maar het boek met zijn 100 beste recepten is mijn lievelings. Het is simpel, goed geschreven en bevat prachtig beeld. De recepten zijn makkelijk te maken en zijn vooral goed voor doordeweeks of een dinerfeestje in het weekend.
Matt’s gehaktbrood staat bij mij vaak op tafel, mijn variant erop lees je hier.
Julia Child, Simone Beck en Louisette Bertholle – Mastering the Art of French Cooking
Iedereen die een beetje culy is (of de film Julie and Julia heeft gezien) weet wie Julia Child was. Ook ik ben groot fan van deze dame.
Haar gigantische boek, bestaande uit twee dikke delen in een mooie box, is in het Nederlands vertaald als De kunst van het koken. Ik heb de Engelse editie in de witte box met rode Franse lelies, en die is zó mooi.
Dit werk telt 960 pagina’s en bevat werkelijk elk klassiek recept. Van Franse crêpes tot tips hoe je een eend uitbeent, wat natuurlijk essentieel is als Amerikaanse in Parijs. Verwacht geen foto’s (hallo, het was 1961!), maar wel prachtig geïllustreerde recepten.
Rachel Khoo – Chez Rachel
Ik heb Rachel Khoo meerdere keren mogen ontmoeten, en dat was elke keer een feestje. Ik struinde met haar door de Parijse straten op zoek naar haar favoriete hotspots, en we kookten samen tijdens een Culy workshop in Amsterdam.
Ze heeft inmiddels meerdere boeken op haar naam staan, maar haar eerste boek Chez Rachel blijft mijn favoriet. Hierin vind je de gerechten die ze in haar kleine Parijse keukentje kookte; van quiche lorraine tot een kippensoep met een Aziatische twist. Frans, maar niet al té klassiek.
Felicity Cloake – 68 onmisbare basisrecepten voor elke kok
Dit boek lijkt bijna geen kookboek, want het draait vooral om de tekst en Felicity Cloake’s zoektocht naar de ultieme versie van 68 basisrecepten.
Cloake is culinair schrijver van The Guardian en vooral bekend van haar column ‘How to cook the perfect…’ (vult u zelf maar aan), en daaruit is dit boek ontstaan.
Per gerecht (denk: spaghetti bolognese, Hollandaisesaus, chocolademousse) gaat de schrijfster te rade bij allerlei chefs. Ze combineert al hun tips en maakt zo uiteindelijk Het Perfecte Recept. Dit boekje heeft me al meerdere malen gered. Het enige jammere is dat er geen foto’s in staan, maar soit.
Dit is overigens ook een perfect cadeautje voor zowel keukenkneuzen als doorgewinterde thuiskoks. Kost nog geen 15 euro – graag gedaan.