Redactie
Redactie Inspiratie 9 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

De 5 favoriete kookboeken van Culy’s Liselotte

Als doorgewinterde culy’s is onze boekenkast van top tot teen gevuld met kookboeken. De één nog gloednieuw en onaangetast, terwijl de ander onder de vetvlekken, vouwtjes en opmerkingen zit. Dit zijn de favoriete kookboeken van Culy’s Liselotte.

“Sinds ik groot genoeg ben om achter het aanrecht te staan, verslind ik al kookboeken. Niet alleen kook ik eruit, ik lees ze ook van cover tot cover zodat ik elk gerecht en recept ken, maar vooral ook leer van de verschillende technieken, smaakcombinaties en ingrediënten.

Inmiddels is mijn collectie flink uitgebreid en kijk ik dagelijks met veel liefde naar Internationale beroemdheden als Nigella, Jamie, René en Yotam, maar ook naar nationale helden als Denise, Pauline, Cees en Sabine. Mijn kookboeken zijn mij heilig en beschouw ik als kunst. Ze staan dan ook op kleur én relevantie gesorteerd in mijn gigantische open boekenkast.

Mijn verlanglijstje

Hoewel ik er al aardig wat heb, moet ik eerlijk bekennen dat ik best wat vaker uit mijn pareltjes zou mogen koken. Ondanks dat houd ik overigens nog steeds een verlanglijstje bij met boeken die ik – wanneer ik het heb verdiend en dus vaker mijn huidige verzameling heb gebruikt – graag wil hebben.

Dit zijn onder andere de resterende Ottolenghi-boeken, maar ook het River Café kookboek (alleen al die felblauwe kaft!), Honey & Co (een must voor liefhebbers van de Midden-Oosterse keuken), Mary Berry’s Bakbijbel, The Big Fat Duck Cookbook (niet dat ik daar ook maar iets uit kan maken) en tja… welk boek eigenlijk niet?”

Mijn 5 favoriete kookboeken

De Banketbakker – Cees Holtkamp

De nummer één die ik meteen zou aanraden om te kopen is De Banketbakker van Cees Holtkamp. Dit boek bevat alle bak-basics, van hartig tot zoet en van simpel tot ingewikkeld.

Zelf vind ik het erg leuk om klassieke gerechten die je meestal uit gewoonte koopt zelf te maken, zoals spritsen of kletskoppen. In dit boek vind je ze allemaal, evenals de goddelijke taarten die ze bij de Holtkamp-winkel verkopen.

De Zilveren Lepel – Pasta

Naast mijn vriend is ook pasta een grote liefdes. Meestal bedenk ik mijn pastarecepten zelf, maar als ik geen inspiratie heb pak ik De Zilveren Lepel Pasta erbij.

Ik kreeg het boek jaren geleden van mijn lieve broertje en de recepten zijn altijd goed. Ze zijn wel vrij simpel, dat vind ik het enige ‘nadeel’. Aan de andere kan is dat ook weer fijn, omdat je zo precies weet waar je aan toe bent.

NOPI – Yotam Ottolenghi & Ramael Scully

Vorig jaar vloog ik voor Culy naar Londen ter gelegenheid van de lancering van het NOPI-kookboek. Het boek staat vol met de recepten die Yotam Ottolenghi en Ramael Scully hebben bedacht voor hun gelijknamige restaurant en is een mix tussen het Midden-Oosten (Yotam) en Maleisië (Ramael).

Voor de meeste recepten heb je een goed gevulde voorraadkast met exotische producten en een zak tijd nodig, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Elk gerecht dat ik er tot nu toe uit heb gemaakt (en dat zijn er al aardig wat) is een groot succes (denk: polentafrietjes met truffel, eton mess met rozen en aubergine met zwarte knoflook en crème fraîche).

Mocht je ooit bij NOPI hebben gegeten of gaan eten raad ik je zeker aan het boek aan te schaffen, aangezien je dan elk gerecht thuis kunt namaken.

Nopi het kookboek

Happy Days met The Naked Chef – Jamie Oliver

Een gouden oude: Happy Days met The Naked Chef. Ik geloof dat mijn moeder dit boek ooit kreeg, maar toen ik uit huis ging heb ik ‘m van haar ‘geleend’ (en uiteraard nooit meer terug gegeven). Toen ik nog thuis woonde kookte ik hier regelmatig uit en hoewel ik Jamie Oliver’s receptuur niet altijd vind kloppen, is het boek qua inspiratie erg waardevol.

Zeker voor mensen die niet heel veel koken, (nog) niet zo zeker zijn van hun kunsten en geen ellenlange boodschappenlijstjes willen maken is dit een aanrader, maar natuurlijk ook voor de liefhebber van puur comfort food.

Smaakvrienden – Angélique Schmeinck

Tot slot een boek dat meer informatief is, dan gevuld met recepten. Smaakvrienden is het pareltje van Angélique Schmeinck die bekend werd door haar programma’s op 24Kitchen, maar daarvoor al jarenlang werkzaam was in topkeukens.

Inmiddels heeft ze al meerdere boeken geschreven, maar Smaakvrienden (er zijn meerdere versies, van groente tot fruit) blijft mijn favoriet omdat ze hierin aan de hand van mind maps verschillende ingrediënten uiteenzet. Per product laat ze zien welke smaken er goed bij passen en hoe je dat weer in je eigen keuken kunt toepassen.

Leuk detail: ik ben niet alleen fan van Angélique, ik lijk ook een beetje op haar. Niet per sé qua uiterlijk (al schijn ik bijna dezelfde mond te hebben), maar vooral door onze houding tijdens het koken. Door mijn collega’s word ik niet voor niets liefkozend ‘Schmeinckie’ genoemd.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.