Dagje Haarlem? Dit zijn de leukste culinaire hotspots
Doe eens een dagje Haarlem. Gezellig! Kun je meteen mooi neerstrijken bij één van deze culinaire hotspots voor kreeft, pasta of fine dining…
TATSU
Riviervismarkt 11, Haarlem
Er zit veel verschil in de kwaliteit van sushi. En hoewel we meestal niet zo happig zijn op all you can eat sushi formules (met name omdat de versheid toch vaak wat lager ligt dan bij à la carte sushi), slagen ze er bij TATSU in om het op een manier te doen dat we er wél blij van worden. Da’s best knap!
Wat er dan zo goed aan is? Ten eerste het feit dat ze de verse sushi vanuit de keuken langsbrengen – geen taferelen waarbij de sushi al uren staat te verpieteren op een buffet. En daarnaast: de sushi met coquilles bijvoorbeeld. Of de panna conna met matcha. Of de huisgemaakte cocktails van een verrassend hoge kwaliteit.
Restaurant De Zeeuw
Nassaustraat 15, Haarlem
Restaurant De Zeeuw is het eigen, superleuke restaurant van chef Jeroen de Zeeuw. Na omzwervingen naar o.a. Utrecht (restaurant Simple.) en Amsterdam (Blue Boy) is hij terug op zijn thuishonk Haarlem. Daar opende hij zijn eigen toko, waar hij kookt op hoog niveau, zonder pretenties.
Je laat je hier verrassen door het menu van de chef. Bijvoorbeeld met linguine van aardappel, ingelegd mosterdzaad een saus van Comté kaas en hazelnoot. Of kabeljauw met geroosterde prei, postelein, mousseline en prei-olie.
Diga
Damstraat 10, Haarlem
Restaurant Diga in Haarlem is niet meteen wat je verwacht van een Italiaans restaurant. Hier geen flessen Chianti ter decoratie of rode tafelkleedjes. Diga oogt als een stoer, modern restaurant waar je mooie Italiaanse gerechten kunt eten.
Bijvoorbeeld softshellkrab met grapefruit, venkel en pittige mayonaise. Of appelbeignet met gebrande eendenlever, gefermenteerde rode kool en oude aceto balsamico. Of wat dacht je van ravioli gevuld met Gorgonzola en knolselderij, kappertjes, Parmezaan en saus van gebruinde boter?
Café Colette
Oude Groenmarkt 22, Haarlem
Café Colette in Haarlem is geïnspireerd op Franse bistro’s. Je treft hier dus lekker steak tartare, rillettes van eend, escargots, uiensoep en mosselen met Pastis. Ook is er een gegrild piepkuiken van het spit. Met, zoals het een echte Franse bistro betaamt, een lekkere wijnkaart.
Tip: elke zaterdag en zondag van 16:00 tot 18:00 is het Happy Oyster Hour: dan eet je hier verse oesters voor 1,50 euro per stuk.
Fishbar Monk
Turfmarkt 20, Haarlem
“Het moet een feest worden op tafel”, vinden ze zelf, bij Fishbar Monk. Daar zijn wij het roerend mee eens. Dus kom maar door hier, met die oesters, gegratineerde scheermessen, pulpo van de grill, lobster rolls en pasta met kokkels!
Wijntje of bubbeltje erbij en je wil hier nooit meer weg. Leuk om te weten: de gerechtjes zijn ideaal om te delen. Zo kun je lekker veel proeven.
MICA
Kleine Houtstraat 103, Haarlem
Zin in een kopje koffie? Dan moet je naar MICA. Hier hangt een fijn Kopenhagen-inspired sfeertje en daarbij hoort goede koffie. Je kunt er ook ontbijten en lunchen. Bijvoorbeeld met wafels, een lekkere amandelcroissant, zuurdesem met een gepocheerd eitje, olijventapenade, Parmezaan & truffelolie of een dikke slice raw (vegan) cheesecake. En noteer: hun bananencake met frosting is inmiddels beroemd.
Morris
Spaarne 36, Haarlem
Het is een stoere boel bij Morris in Haarlem. Je eet hier zij-aan-zij aan lange tafels. Ook de menukaart is stoer. Want hier komen mooie, grote stukken vlees of hele vissen op tafel.
500 gram ribroast met friet van Friethoes? Flat Iron Steak uit de U.S.A.? U zegt het maar. Lekker met jus de veau of bourbon-bacon-chili-jam. Voor de lunch zijn er tosti’s, zoals de Morris Cheesesteak met dun gesneden denver-steak met BBQ-saus, maché (veldsla), ingelegde ui en Cheddar.
Table 24
Oude Groenmarkt 24, Haarlem
Zin in een borrel? Op naar de Groenmarkt dan, waar Table 24 huist. Hier mag je zelf een borrelplank samenstellen met heerlijke kleine hapjes. Van pekingeend-rolletje tot aan rendang-kroket en van gerookte zalmtartaar tot aan tonijn tataki. Oesters zijn er ook.
Meer trek? Naast borrelen kun je hier ook dineren. Pasta vongole, kaasfondue met crudités, kreeft met Hollandaise, salie & dragon of de lamsrack oriental met hoisinsaus, groentespaghetti en wasabicrumble: keuze genoeg, dachten wij zo.
The Louisiana Lobstershack
Zijlstraat 21, Haarlem
Je dagje Haarlem afsluiten in stijl, doe je bij The Louisiana Lobstershack. Want als kreeft geen feestelijk besluit is, weten wij het ook niet meer. En daar draait het helemaal om, bij The Louisiana Lobstershack. Alsof je hartje New Orleans zit, wentel je je hier helemaal in cocktails, speciaalbier, jazzmuziek én kreeft (nou ja, niet letterlijk natuurlijk…).
Bestel een hele of een halve kreeft, gepocheerd of gegrild. Maar de kaart leest ook gumbo, jambalaya en andere klassieke smaken uit New Orleans.
Denk aan ‘bitterballen’ Louisiana style met boudin-worst, Creoolse kruiden en rijst, hush puppies, crab cakes, maïs chowder en pecan pie.