Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 31 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles over dadels (en zijn ze nou wel of niet gezond?)

Dadels zijn misschien wel de állerlekkerste snoepjes van Moeder Natuur – zó zacht, zoet en sticky dat we bijna niet kunnen geloven dat ze zomaar aan de bomen groeien. Maar wat weten we eigenlijk over dadels? Zijn dadels bijvoorbeeld gezond?

Waar komen dadels vandaan?

Omdat dadels al duizenden jaren worden geteeld voor consumptie, is het moeilijk om te zeggen waar ze oorspronkelijk vandaan komen, maar waarschijnlijk komen ze uit Noord-Afrika of Zuidwest Azië.

Inmiddels worden ze veel geteeld in warme gebieden als Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Californië. Ze groeien hoog boven de grond aan vrouwelijke dadelpalmen, in grote trossen, een beetje zoals druiven of bananen. Dadelpalmen kunnen erg goed tegen extreme droogte en hitte, en staan vaak in woestijnachtige gebieden.

Dadels gezond
Pexels

Is een dadel een vrucht?

Ja, een dadel is een vrucht. Een steenvrucht, om precies te zijn, net als onder andere amandelen, pruimen en kersen. En net als die vruchtensoorten, hebben dadels een harde pit die je niet kunt eten.

In het Midden-Oosten vind je wel 400 soorten, en worden ze al duizenden jaren gebruikt en gegeten. De bekendste soort is waarschijnlijk de medjool-variant; een grote, sappige, zachte dadel. Israël is verantwoordelijk voor meer dan 60% van de medjool-productie ter wereld.

Culy Homemade: 5x gevulde dadels voor de Ramadan

Zijn dadels gezond?

Of dadels gezond zijn, is een lastige vraag met meerdere antwoorden. Een paar jaar geleden werd kristalsuiker in recepten ineens overal vervangen door suikersoorten als dadelsuiker en kokosbloesemsuiker. Deze natuurlijke suikers zouden gezonder zijn dan bijvoorbeeld kristalsuiker, waardoor de baksels ook tot gezond werden omgedoopt. Klopt dat?

Natuurlijke suikers versus geraffineerde suikers

Laten we vooropstellen dat dadels vol zitten met goede, belangrijke voedingsstoffen: ze bevatten veel vitamine A en belangrijke mineralen zoals calcium, kalium, fosfor, magnesium en ijzer. Ze zijn hoog in voedingsvezels, wat je een verzadigd gevoel geeft, en bevatten antioxidanten. Veel goede kanten, dus.

Maar ze zijn natuurlijk niet voor niets zo lekker zoet: verse dadels bestaan voor ongeveer 30% uit suiker, bij gedroogde exemplaren kan het suikergehalte oplopen tot maar liefst 70%. Ter vergelijking: een banaan bestaat voor ongeveer 20% uit suiker. En natuurlijk of niet; suiker blijft suiker – je lichaam maakt helaas geen onderscheid tussen suikers uit snoep of suikers uit fruit.

Er wordt daarom aangeraden om maximaal 3 stuks per dag te eten. Dat gezegd hebbende: door alle vezels, vitaminen en mineralen is het een veel gezonder tussendoortje dan koek of snoep.

Dadels
Bron: Pexels Pexels

Hoe kun je ze het beste bewaren?

Door het hoge suikergehalte blijven ze heel lang goed. Bewaar gedroogde dadels in een afgesloten bakje op een koele, donkere plaats, dan blijven ze wel een half jaar goed. Verse exemplaren kun je beter in een bakje in de koelkast bewaren.

3 x snacken met dadels in minder dan 10 minuten

Hoe eet je dadels?

Ze zijn superlekker om zo uit ‘t vuistje te eten, maar je kunt er nog veel meer lekkere dingen mee en van maken. Blend ze door je smoothie(bowl) voor een extra lekker ontbijtje, vul ze met geitenkaas als borrelhapje of met zoete dingen als toetje. Doordat ze zo lekker kleverig zijn, lenen ze zich perfect voor zoete no-bake gerechten, zoals deze dadeltaart met kokos en koekjes.

Ze zijn ook een heerlijke toevoeging aan bijvoorbeeld salades of tajines, en wist je dat ze een belangrijk ingrediënt zijn in onze all time favorite sticky toffee pudding? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Meer dadel-inspiratie?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.