Met deze kooktips bak je de perfecte quiche
We hebben al eens geschreven over de (naar ons idee) perfecte quichevorm, maar keukenhulpjes zijn niet de enige sleutel tot succes bij het bakken van de perfecte quiche! Wij geven je graag onze favoriete tips op het gebied van bodems, bakken en vullings.Â
Quichebodem
Beginnen bij het begin, dat leek ons het verstandigst. De quichebodem, officieel gemaakt van hartige taart deeg, is tijdens het maken van een quiche cruciaal. Bak je ‘m te lang? Dan brandt hij aan en te kort kan weer zorgen voor een zachte, natte bodem. Onze tip: bak ‘m van tevoren een kwartiertje blind, en daarna nog vijf minuutjes zonder vulling. Hierdoor zorg je dat hij alvast gaar kan worden en niet soppig worden door een eventuele (te) natte vulling.
Naast het deeg voor hartige taarten, kan je overigens ook gaan voor bladerdeeg. Houd hier wel rekening mee dat ook deze snel nat kan worden en niet meer gaar. Bak je ‘m blind (zeker aan te raden)? Prik dan aardig wat gaatjes met een vork in de bodem en zijkanten, zodat het deeg niet teveel uitzet.
> Check ook ons basisrecept voor hartige taart deeg en maar liefst 10 variaties.
Vullingen voor quiche
Dan de vulling. Hoewel het oorspronkelijk uit Duitsland komt, hebben de Fransen de techniek voor het bakken van de perfecte quiche gemeesterd. De regels zijn heel simpel: voor een ‘echte’ quiche gebruik je een vulling op basis van eieren met melk of room, waarbij de perfecte verhouding bestaat uit 120 milliliter melk of room, met één ei. Dit komt voor een standaard quiche neer op bijvoorbeeld vier eieren en 480 milliliter melk of room.
De rest van de vulling is totally up to you! Kies voor verschillende groenten, vlees of vis en breng goed op smaak met een uitje, knoflook, verschillende kruiden en natuurlijk peper en zout. Houd er wel rekening mee dat je vulling na het bakken vaak wat smaak verliest, en je het dus voldoende op smaak brengt.
Let overigens wel op dat je sommige groenten van tevoren moet bakken of garen. Hierbij is het van belang je gezonde verstand te gebruiken en stevige groenten en uitjes altijd even voor te bakken en ingrediënten als tomaat er rauw doorheen te doen.
Leg nadat je de bodem hebt gebakken de vulling in de vorm en giet hier het ei-zuivelmengsel over.
Toppings voor quiche
Wil je je quiche afmaken met wat (geraspte) kaas? Doen! Pas wel op dat de soort kaas goed bij de vulling past (zoete smaken zoals bijvoorbeeld tomaat vragen vaak om een wat pittigere kaas zoals Parmezaanse of oude) en je niet teveel gebruikt. Helemaal van smeltkaas hoef je maar vrij weinig te gebruiken, anders wordt het een natte bende.
Naast de standaard kaassoorten kun je overigens uitpakken met verschillende afkomsten en smaakjes en is het ook vaak lekker als deze terugkomt in de vulling. Favoriete kaassoorten zijn geitenkaas, oude kaas, Mozzarella, Gorgonzola en Parmezaanse kaas.
Experimenteer daarnaast ook eens met verse, zachte kruiden zoals basilicum, peterselie, dille of bieslook. Dat ziet er namelijk niet alleen heerlijk uit, maar geeft ook écht een extra dimensie aan de smaak.
Recepten voor de perfecte quiche
Neem tot slot hier een kijkje voor nog meer tips en om je alvast op weg te helpen zetten we onze lekkerste quiche recepten op een rij:
- Kruidenquiche met buffelricotta en citroen
- Quiche met biet & Brie de Meaux
- Quiche Lorraine volgens Julia Child (video)
- Culy Homemade: lente quiche met asperges, doperwtjes en prei
- Quiche met krokante bacon en gekaramelliseerde uitjes van Sophie Dahl
- Broccoliquiche met gerookte zalm
- Quiche met zongedroogde tomaatjes en rauwe ham
- Groene groentequiche met tuinerwten, prei en broccoli
- Glutenvrije pompoenquiche uit eigen moestuin
- Culy Homemade: quiche met spiÂnaÂzie, geiÂtenÂkaas & amandelschaafsel
Meer tips voor quiche:
- 5 tips bij het bakken van een quiche
- Zo voorkom je een kleffe bodem van je taart of quiche
- Diner voor één: quiche in een mok uit de magnetron