Redactie
Redactie Kooktips 17 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Met deze kooktips bak je de perfecte quiche

We hebben al eens geschreven over de (naar ons idee) perfecte quichevorm, maar keukenhulpjes zijn niet de enige sleutel tot succes bij het bakken van de perfecte quiche! Wij geven je graag onze favoriete tips op het gebied van bodems, bakken en vullings. 

Quichebodem

Beginnen bij het begin, dat leek ons het verstandigst. De quichebodem, officieel gemaakt van hartige taart deeg, is tijdens het maken van een quiche cruciaal. Bak je ‘m te lang? Dan brandt hij aan en te kort kan weer zorgen voor een zachte, natte bodem. Onze tip: bak ‘m van tevoren een kwartiertje blind, en daarna nog vijf minuutjes zonder vulling. Hierdoor zorg je dat hij alvast gaar kan worden en niet soppig worden door een eventuele (te) natte vulling.

Naast het deeg voor hartige taarten, kan je overigens ook gaan voor bladerdeeg. Houd hier wel rekening mee dat ook deze snel nat kan worden en niet meer gaar. Bak je ‘m blind (zeker aan te raden)? Prik dan aardig wat gaatjes met een vork in de bodem en zijkanten, zodat het deeg niet teveel uitzet.

> Check ook ons basisrecept voor hartige taart deeg en maar liefst 10 variaties.

Bron: Culy.nl

Vullingen voor quiche

Dan de vulling. Hoewel het oorspronkelijk uit Duitsland komt, hebben de Fransen de techniek voor het bakken van de perfecte quiche gemeesterd. De regels zijn heel simpel: voor een ‘echte’ quiche gebruik je een vulling op basis van eieren met melk of room, waarbij de perfecte verhouding bestaat uit 120 milliliter melk of room, met één ei. Dit komt voor een standaard quiche neer op bijvoorbeeld vier eieren en 480 milliliter melk of room.

De rest van de vulling is totally up to you! Kies voor verschillende groenten, vlees of vis en breng goed op smaak met een uitje, knoflook, verschillende kruiden en natuurlijk peper en zout. Houd er wel rekening mee dat je vulling na het bakken vaak wat smaak verliest, en je het dus voldoende op smaak brengt.

Let overigens wel op dat je sommige groenten van tevoren moet bakken of garen. Hierbij is het van belang je gezonde verstand te gebruiken en stevige groenten en uitjes altijd even voor te bakken en ingrediënten als tomaat er rauw doorheen te doen.

Leg nadat je de bodem hebt gebakken de vulling in de vorm en giet hier het ei-zuivelmengsel over.

Quiche tips
Bron: Unsplash

Toppings voor quiche

Wil je je quiche afmaken met wat (geraspte) kaas? Doen! Pas wel op dat de soort kaas goed bij de vulling past (zoete smaken zoals bijvoorbeeld tomaat vragen vaak om een wat pittigere kaas zoals Parmezaanse of oude) en je niet teveel gebruikt. Helemaal van smeltkaas hoef je maar vrij weinig te gebruiken, anders wordt het een natte bende.

Naast de standaard kaassoorten kun je overigens uitpakken met verschillende afkomsten en smaakjes en is het ook vaak lekker als deze terugkomt in de vulling. Favoriete kaassoorten zijn geitenkaas, oude kaas, Mozzarella, Gorgonzola en Parmezaanse kaas.

Experimenteer daarnaast ook eens met verse, zachte kruiden zoals basilicum, peterselie, dille of bieslook. Dat ziet er namelijk niet alleen heerlijk uit, maar geeft ook écht een extra dimensie aan de smaak.

Quiche met prei
Bron: Culy.nl

Recepten voor de perfecte quiche

Neem tot slot hier een kijkje voor nog meer tips en om je alvast op weg te helpen zetten we onze lekkerste quiche recepten op een rij:

Meer tips voor quiche:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.