Culy’s sauscollege: knoflooksaus maken als een pro
Mayo, stroganoff of choron, we zijn in Nederland echte sausliefhebbers. Maar gemak dient de mens, dus vaak knijpen we ‘m nog uit een flesje of lepelen we het uit een potje. Zonde vinden wij! Daarom inspireren we je wekelijks met de lekkerste sauzen, een stukkie historie, combinaties en uiteraard een (makkelijk) recept. Deze week: knoflooksaus.
Wat is knoflooksaus?
We beginnen dit sauscollege klassikaal. Want over deze saus valt niet te twisten. We hebben het natúúrlijk over de saus op basis van mayo en yoghurt met als andere hoofdbestanddeel knoflooktenen. Veel knoflooktenen.
In Nederland voegen we daar vaak nog wat peterselie aan toe omdat dit de stank uit je muil na afloop zou moeten verminderen. Ook zorgt het ervoor dat de witte saus er iets appetijtelijker uitziet. En het oog wil natuurlijk ook wat!
De saus in andere landen
Een ‘classic’ knoflooksaus is enkel mayo, knoflook en eventueel peterselie. Maar wat is dan die goddelijke saus bij je patatas bravas op vakantie? Toch ook een knoflooksaus?
Ja! Ook in andere Europese landen is men dol op deze zeer smaakvolle saus (die je vaak nog dagen proeft.) Zo hebben de Grieken tzatziki, waar komkommer aan wordt toegevoegd, en eet men in Spanje veel aioli, wat veel meer wegheeft van een opgeklopte olie. Onbekender is bijvoorbeeld toum, een Libanese vertaling van de populaire saus.
Zelf knoflooksaus maken
Wellicht ben je hier niet voor basis info over je favoriete saus, maar wil je zelf knoflooksaus maken. Ook dan zit je gebakken. Culy loves knoflooksaus, recepten zijn er dus zeker!
Zo hebben we een knoflooksaus recept voor je ‘standaard’ variant. De witte saus met platte peterselie erdoor en gemaakt met Griekse yoghurt en mayonaise. Zo is ‘ie ietsjes minder vet.
Wil je nu experimenteren en een ander knoflooksaus recept proberen? Dan hebben we nog een groene variant voor je in petto. Deze knoflooksaus maken we onder andere met limoen, koriander, babyspinazie, jalapeño en tahin. Zéér smaakvol.