Culy’s sauscollege: de lekkerste kaassaus maak je zo
Mayo, stroganoff of choron, we zijn in Nederland echte sausliefhebbers. Maar gemak dient de mens, dus vaak knijpen we ‘m nog uit een flesje of lepelen we het uit een potje. Zonde, vinden we! Daarom inspireren we je wekelijks met de lekkerste sauzen, een stukkie historie, combinaties en uiteraard een (makkelijk) recept. Deze week: kaassaus.
Je weet wel: die saus die je eet bij witlof of bloemkool.
Wat is kaassaus?
Er is een fine line tussen kaassaus en bechamelsaus. Geen wonder: eigenlijk zijn de twee identiek. Enkel bevat bechamelsaus géén kaas. Al smaakt ‘ie er soms (zeker waneer je ‘m kant en klaar koopt) wel naar.
Kaassaus wordt veelal gemaakt door Goudse kaas te raspen en toe te voegen aan de warme saus (op basis van een roux met melk), maar je kunt er ook een pittigere kaas voor gebruiken, zoals Roquefort of Gorgonzola. Er zijn geen regels voor.
Bloemkool en witlof
Het ‘traditionele’ kaassaus-gerecht is en blijft toch wel om het te serveren bij bloemkool. Vroeger bij opa en oma of tegenwoordig als je toe bent aan wat sentiment. Bloemkool met kaassaus was dé maaltijd back in the days.
Tegenwoordig eten we kaassaus nog graag bij een witlofgratin (met ham en kaas) of soms bij spruitjes. Ook gebruiken mensen die ‘t wel heel makkelijk willen doen een zakje aanleng-kaassaus bij de pasta. Maar zeggen dat dat dan een cacio e pepe is, kan natuurlijk niet.
Nee wij geven toe: kaassaus op z’n tijd vinden we best prima. Maar wél bij een ouderwets AVG’tje of een goeie witlofgratin.
Zelf kaassaus maken
Als er íéts makkelijk is, dan is het wel zelf kaassaus maken. Kijk: ga je voor de zakjesvariant, dan mag je helemaal niet klagen, maar ook wanneer je ‘m zelf ‘from scratch’ maakt, kan iedereen dit.
Het lastigste zit ‘m in de roux, het mengsel van bloem en boter. Toch wordt dit meestal lastiger gemaakt dan dat het is. Boter smelten, bloem erbij, roeren tot een klont, eventjes laten garen, et voila.
Is je roux gaar, – dat merk je zodra ‘ie een beetje naar oliebollen gaat ruiken – voeg dan de gelijke delen melk toe, beetje bij beetje. Heb je een saus? Dan rest je enkel nog de geraspte kaas erdoor te roeren tot ‘t gesmolten is en jouw kaassaus is gemaakt.