Culy’s Celine ontraadselt: Panko
Soms kom je potjes, zakjes of pakjes tegen waarvan je denkt: wat is dit nu weer? Toko’s, buitenlandse supermarkten, natuurwinkels en marktjes staan er vol mee. Culinair journalist Celine The ontraadselt ze voor je. Deze keer: Panko.
Wat vonden we? Een doorschijnend zakje witte, schilferige vlokken. Op de voorkant Japanse tekens en een plaatje van gefrituurde hapjes in een goudbruin korstje die er best lekker uitzien.
Opdruk: Orchids honey panko special blend
Waar vonden we het? In het Japanse schap van een toko aan de Amsterdamse Nieuwmarkt
Wat is het? Japans paneermeel gemaakt van grove vlokken gedroogd witbrood. Het brood wordt gebakken met elektrische stroom in plaats van in een verwarmde oven, waardoor er geen korst ontstaat. Het wordt vervolgens gedroogd en dan grof gemalen tot vlokken die tenslotte in een hete oven worden geroosterd. Dit proces zorgt ervoor dat het paneermeel tijdens het bakken of frituren weinig olie opneemt en mooi knapperig wordt. Op voorwaarde dat je dit op de juiste temperatuur doet, anders wordt het pap.
Wat kunnen we er mee? Alles wat je altijd met paneermeel maakte, kun je met panko maken en gegarandeerd wordt het lekkerder. Voor een echt mooi knapperig korstje haal je je kipfilet, stukken vis of schaaldieren eerst door bloem, dan losgeklopt ei en tenslotte door de panko. Je kunt de bloem of panko nog op smaak brengen met specerijen of verse kruiden. Zorg dat je olie goed heet is (testen met een brokje brood) en frituur je hapje tot het mooi goudbruin en krokant is. Japanners maken graag grote garnalen op deze manier klaar en serveren ze met een licht soja-sake-dipsausje of (wasabi)mayonaise.