Culy’s Celine ontraadselt: Asafoetida
Soms kom je potjes, zakjes of pakjes tegen waarvan je denkt: wat is dit nu weer? Toko’s, buitenlandse supermarkten, natuurwinkels en marktjes staan er vol mee. Culinair journalist Celine The ontraadselt ze voor je. Deze keer: Asafoetida.
Wat vonden we? Een donkergeel plastic busje voorzien van een strooidekseltje. Op de voorkant een plaatje van een stoere Indiase godin die in haar ene hand een zwaard houdt en in de andere een rood-witte vlag. In het busje zit een geel poeder dat – het valt niet anders te omschrijven – stinkt naar zwavel en uien.
Opdruk: Vandevi, compounded asafoetida
Waar vonden we het? In een toko vlakbij de Albert Cuypmarkt
Wat is het? Het gedroogde sap uit de wortels en stelen van de Ferula Asafoetida (Reuzenvenkel). Het poeder is ook wel bekend als duivelsdrek, een naam die uitstekend past want de geur heeft iets dat je haar te bergen doet rijzen. In India is asafoetida een vast onderdeel van het kruidenrekje. De specerij schijnt te helpen tegen winderigheid, maar ik sta er niet van te kijken als het ook winderigheid bevordert…
Wat kunnen we er mee? Indiase en Middenoosterse gerechten een oppepper geven. Als je het poeder bakt of kookt verdwijnt de zwavelsmaak en blijft er een exotisch ui-achtig aroma over. Asafoetida versterkt de smaak van curries en gaat goed samen met peulvruchten. In Indiase dahls (een soort dikke linzensoep) smaakt het heerlijk. Maar het allerlekkerste is een snufje duivelsdrek in de pompoensoep. Het geeft de zoete, nootachtige smaak van de pompoen dat vleugje je ne sais quoi dat je niet meer wilt missen als je het eenmaal hebt geproefd. Serveren met warm naanbrood en je zit in India.
Recept: Pompoensoep met asafoetida
Voor 4 personen:
- 1 kleine pompoen van ongeveer 1,5 kg*, ongeschild, in parten, pitten verwijderd
- 1 el plantaardige olie
- 25 g boter
- 1 ui, gesnipperd
- 1 l groenten- of kippenbouillon (van biologisch bouillonblokje)
- 4 dl halfvolle melk
- 1 afgestreken tl asafoetida
- ½-1 tl gemalen komijn
- 1 el vloeibare honing
- zout
- versgemalen zwarte peper
- Creme fraiche (optioneel)
Verwarm de oven voor op 240°C. Bestrijk de pompoenparten met de eetlepel olie. Bak 30 minuten in de oven of tot de pompoen zacht is.
Verhit intussen de boter in een grote soeppan. Voeg de ui toe en laat op laag vuur fruiten tot de ui een beetje is verkleurd. Draai het vuur op de laagste stand, leg het deksel op de pan en laat de ui 20 minuten stoven. Roer af en toe.
Neem de pompoen uit de oven en laat de stukken afkoelen. Voeg de bouillon en melk toe aan de pan met ui en laat langzaam aan de kook komen. Schil de parten pompoen, snijd ze in grove stukken en voeg ze toe aan de soep. Voeg de asafoetida, gemalen komijn toe en honing toe. Breng de soep op smaak met zout en peper en laat 15 min zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer en schep in kommen. Schep naar wens een lepel creme fraiche in elke kom.