Culy ontdekt culinair Wales: de fijnste culinaire plekjes
Onlangs vloog Culy’s Liselotte met Visit Wales naar Wales om daar vijf dagen lang te ervaren wat Midden-Wales op culinair gebied te bieden heeft. Niet veel denk je misschien, maar niets is minder waar! Wales is een land vol verborgen schatten en is de uitgelezen locatie voor een tripje waarin vooral genieten van het prachtige landschap, en uiteraard het goede eten centraal staat. Lees verder en ontdek de verborgen schatten en must do’s van Wales.
De keuken van Wales bestaat echt niet meer alleen uit beans on toast en grauwe stoofpotten, integendeel zelfs. De meeste restaurants en pubs serveren prachtig delicaat vlees (veel lams) met verfijnde sauzen en veel groenten en bij de meesten heb je niet eens door, afgezien van de ingrediënten, dat je in Wales zit.
Typisch Welsh is de Welsh Rarebit, dit is toast met daarop een mengsel van bier en kaas, gegratineerd in de oven. Wel moeten we toegeven dat bij ongeveer ieder gerecht chips geserveerd kunnen worden en overal een flinke portie aardappels bij zit.
Welsh Rarebit
Om te genieten van de mooiste en meest unieke hotels en het heerlijke eten is Wales echt zo verkeerd nog niet. Wel raden we je aan om van te voren veel op te zoeken, want de betere plekjes liggen (as usual) flink verscholen. We gingen op zoek naar de allerleukste , fijnste, mooiste en vooral lekkerste plekjes die Wales te bieden heeft.
Dé culinaire places to go to
– Castle Kitchen – ‘When in Wales, do what the Welsh do.’ Je bent niet in Wales geweest als je geen goede scone met verse clotted cream of bara brith hebt gegeten, wat je toch echt het beste kan doen in het schattige cafétje Castle Kitchen in Montgomery. Het café zelf lijkt op een klein kasteel en je geniet op lieve houten stoeltjes, warm wordend van de knapperende openhaard van de heerlijkste taartjes en een warme kop thee.
– The Lion Inn – Je bezoek aan Wales is niet compleet zonder ten minste één keer in een echte pub te hebben gegeten. In tegenstelling tot in Nederland is het eten wat wordt geserveerd in de cafés en pubs over het algemeen juist erg goed. Het eten is veelal simpel en de kaart bestaat vaak uit traditionele gerechten, maar allemaal goed bereid met verse ingrediënten van lokale producenten. Bestel hier de Welsh Rarebit, mooie lamskoteletjes en geniet van een lokaal biertje.
– Talgarth Mill – Wil je lunchen op een bijzondere plek met de lekkerste lokaal geproduceerde ingrediënten en leuk publiek? Ga dan naar Talgarth Mill in het kleine dorpje Talgarth. Onder de oude molen die door een lokaal project weer in gebruik is genomen zit een fijn café waar ze écht de lekkerste lunch van Midden-Wales serveren.
Culy genoot van het plankje met kaas & vleeswaren geserveerd met vers gebakken brood met meel van de molen. De kaas smaakte fantastisch, evenals de salades en de zelf gekookte ham, dan hebben we het nog niet eens over het goddelijke brood!
Foto door Katharina Borgerding
– The Checkers – Ben je benieuwd naar wat de topkoks van Wales te bieden hebben? Ga dan naar The Checkers in Montgomery (prachtig aansluitend op een afternoon tea bij Castle Kitchen en een biertje bij Monty’s Brewery). Dit is één van de vier sterrenrestaurants van heel Wales, bestaat nog geen 2 jaar en werd na 7 maanden al bekroond met een Michelinster. Het eten is subliem, typisch Welsh maar dan verfijnder en het heeft een erg fijne entourage.
Foto door Katharina Borgerding
Canapés
Cannelloni met langoustine, krab, komkommer en biet
Arancini (risottoballen) met geitenkaas en een crème van topinambour
Belevingen
Wanneer je Wales, of liever gezegd Midden-Wales, bezoekt kan je ervoor kiezen om je dagen te vullen met alleen maar eten en genieten. Nóg leuker wordt het wanneer je zelf op pad gaat of je eten zelf maakt! Doe dat vooral en geniet van de gastvrijheid van de Welsh en de prachtige natuur.
– The Chef’s Room – The Chef’s Room in Blaenavon is dit jaar bekroond met de titel ‘Beste kookschool van Wales’ en is een ontzettend leuke aanvulling aan je bezoek aan Wales. Culy volgde een workshop afternoon tea met Lindy Wilsmith en maakte onder het genot van een glaasje bubbels de lekkerste scones ever, het typische bara brith welke een brood annex cake is met rozijntjes en gekonfijt fruit met een dikke laag boter is, Welsh Cakes en potted crab.
De workshop was ontzettend waardevol en vooral erg leuk om te doen. Na afloop genoten we van alle lekkernijen die we ter plekke hadden gebakken. Kijk hier voor de komende workshops in 2013.
Bovenop achterin Welsh Cakes, daarvoor Bara Brith en onderop goddelijke scones met abrikozenjam, clotted cream en gember
Foto’s door Katharina Borgerding
– Fungi Forays – Misschien wel het leukste tijdens onze reis door Midden-Wales was het op paddestoelen “jagen” met Daniel Butler die na een studie aan Oxford te hebben gevolgd, toch de natuur in Wales opzocht om daar zijn grootste passie achterna te gaan.
Foto door Katharina Borgerding
Daniel woont in een prachtig groot, oud huis in de bossen van het dorpje Powys en de tocht begint letterlijk in zijn achtertuin. Omdat hij midden in de bossen, op een berg woont is het de ultieme plek om op zoek te gaan. Via weilanden klommen we naar boven om vervolgens bijna te schrikken van het waanzinnige uitzicht. Ondertussen vertelt Daniel enthousiast over de verschillende paddenstoelen, waar je op moet letten bij het determineren en leuke wetenswaardigheden. Na een fantastische tocht door de bijzondere natuur eindig je in zijn huis waar je geniet van een door hem gekookte paddenstoelenlunch, en geloof ons: Daniel kan koken!
Foto door Katharina Borgerding
Daniel is op een positieve manier een vakidioot en we genoten dan ook van zijn wervelende enthousiasme en passie. Na afloop kregen we allemaal een zelfgemaakt doosje met kaarten waarop alle wilde paddenstoelen staan beschreven, inclusief Latijnse naam, zelfgemaakte foto en beschrijving. Kijk hier voor meer informatie.
Zoals je wellicht merkt is er genoeg te zien, proeven, ruiken en genieten in het prachtige Wales en we zijn dan ook zeer enthousiast. Houd de website in de gaten want over een paar dagen verschijnt het derde en tevens laatste deel van ‘Culy ontdekt culinair Wales’.