Culy ontdekt… traditioneel Marokkaans eten
Onlangs was Culy’s Monique in Marokko om daar de culinaire smaken van Marokkaans eten te ontdekken. En wauw, wat is de Marokkaanse keuken veelzijdig en ongelooflijk lekker! We delen graag de lekkerste gerechten én wat recepten met jullie.
Met dank aan AirArabia & MDtours
Marokkaanse muntthee
De klassieke zoete Marokkaanse thee, gemaakt van munt, is natuurlijk de basis bij elke maaltijd van de dag. De thee wordt geserveerd in een prachtige Marokkaanse theepot met tuit (ook wel Berrad genoemd). Allereerst heb je een bos verse munt (Nanaa) nodig, een flinke eetlepel groene thee en veel suikerklontjes.
Je doet eerst de groene thee in de theepot, en je giet hier een beetje kokend water over. Even laten trekken en het water afgieten (een theezeefje is hier handig bij). Vervolgens voeg je (veel!) suiker(klontjes) en de munt thee. Weer kokend water eroverheen gieten, tot de theepot vol is. Laat de thee zeker 5 minuutjes trekken. Je kunt ‘m extra lekker maken door een paar druppels oranjebloesemwater of rozenwater aan de thee toe te voegen (heel Marokkaans). En dan de truc: gebruik mooie Marokkaanse theeglaasjes en schenk de thee van een hoge afstand in. “Dansend inschenken”, noemen ze dit.
Marokkaanse zoete koekjes
Bij de thee worden in Marokko allerlei soorten koekjes geserveerd. Vaak gemaakt van filodeeg, met nootjes (zoals amandelen), honing en oranjebloesemwater of rozenwater, waar de Marokkanen dol op zijn. Dit kun je vinden bij een Marokkaans winkeltje. Een makkelijk recept voor koekjes met amandelen en rozenwater:
- 300 gr gemalen amandelen
- 150 gr poedersuiker + extra om in te rollen
- 1½ tl bakpoeder
- ½ tl gemalen kaneel
- 1 ei
- geraspte schil van 1 citroen
- 1 eetlepel rozenwater
Amandelen fijnmalen, en mengen met poedersuiker, bakpoeder, kaneel, ei, citroenzest en eetlepel rozenwater. Het mengsel kneden tot deegballetjes (je handen een beetje nat maken met water of olie helpt!) en rollen door extra poedersuiker. Bak ze 20 min op 180 graden in de oven. Goddelijk!
Pastilla’s
Pastilla’s zijn Marokkaanse kip-pasteitjes. Ze zijn heerlijk, van knisperend filodeeg gemaakt, een beetje zoetig door de kaneel en vaak ook gevuld met nootjes. Je kunt ze gemakkelijk thuis maken!
Kook een kip(penpoot) met gesnipperde ui, saffraan, wat fijngehakte gember, kaneel en zout in kokend water. Laat zeker zo’n drie kwartier koken. Haal daarna de gare kip eruit en pluk het vlees eraf. Snijd een wortel in hele fijne blokjes en bak in olijfolie aan. Voeg een beetje kippenbouillon toe en laat 5 minuutjes koken.
Bak een handvol amandelen met wat suiker in een koekenpan en laat licht karamelliseren. Hak daarna de amandelen fijn en meng met de wortel en wat koriander.
Neem filodeeg en bestrijk elk velletje met olie (het deeg droogt erg snel uit!). Leg een aantal vellen op elkaar en leg er een lepel vulling op. Vouw goed dicht. Bak ze 30 minuutjes op 180 graden in de oven. Daarna bestrooien met poedersuiker en kaneel en lekker warm eten.
Tajines
Tajines zijn onmisbaar in Marokko. De aardewerken stoofpotten, bestaande uit een grote schaal en een puntvormige deksel, zie je in elke keuken terug. Ideaal voor stoofgerechten, couscous, rijst, maar ook voor een hele kip. Ze worden overigens ook gebruikt als serveerschaal; mini tajines bij het ontbijt voor jam, honing en boter, bijvoorbeeld. Je koopt tajines in de Marokkaanse medina, maar inmiddels zijn ze in Nederland ook volop in (kook)winkels te koop.
Gegeten en goddelijk bevonden: een kippetje uit de oven met ras el hanout kruiden, goede olijfolie en hele amandelen. Gevuld met couscous en kaneel!
Mini tajines bij het ontbijt:
Wil je naar Marokko toe om het zelf te ervaren?
Air Arabia Maroc vliegt dit winterseizoen op woensdag en zaterdag direct vanaf Amsterdam naar Casablanca met een Airbus A320. De luchtvaartmaatschappij vliegt vanaf Schiphol ook twee keer per week naar Tanger en Nador in Marokko. Tickets zijn er al vanaf 69 euro, enkele reis inclusief belasting via www.airarabia.com. Accommodatie en speciale tours in Marokko kunnen geregeld worden door MDtours.