Culy ontdekt Parijs: culinair de stad door in 2 dagen
Culy’s Monique gaat al zo lang ze zich kan heugen elk jaar minimaal één keer naar Parijs. Het is dan ook niet voor niets haar favoriete stad ter wereld. Onlangs ging ze onder leiding van reisorganisatie TravelBird (meer informatie onderaan dit artikel) op een kort tripje vol culinaire verrassingen naar de stad van de liefde.
Als je maar twee dagen in Parijs hebt, kun je onmogelijk alles zien. Er vanuit gaande dat je als culy liever de beste kookwinkel of het lekkerste lunchtentje wil ontdekken dan drie uur in de rij voor de Eiffeltoren te staan, laten we deze toeristische hotspots in dit artikel achterwege. Uiteraard zijn onderstaande tips een kleine selectie; als we alle goede tips voor Parijs op een rijtje moesten zetten, zou dit artikel langer worden dan de Champs-Élysées. Een beknopte bloemlezing dus.
Dag 1
Reis
Persoonlijk prefereren wij de Thalys. Geen gedoe met vliegvelden, inchecken en lange wachttijden. De Thalys vertrekt gewoon lekker ieder uur vanaf station Amsterdam en Rotterdam en tuft in één keer door. Binnen ruim 3 uur ben je in hartje Parijs en stap je glunderend Gare du Nord uit. Houd de site in de gaten voor aanbiedingen en de voordeligste reistijden. Tip: het WiFi wat gratis wordt aangeboden, is zeer slecht. Verwacht dus niet dat je naar hartelust kunt werken in de trein, dus neem een goed boek mee. Wil je overigens de echte luxe experience in de trein, boek dan een eersteklas ticket en geniet van het eten (echt lekker).
Lunch
Net aangekomen in de stad wil je natuurlijk meteen goed lunchen. En waar dat beter te doen dan bij L’Avenue (www.avenue-restaurant.com)? Gelegen aan het sjieke Avenue Montagne en omringd door Chanel en YSL boutiques, kun je je voorstellen dat dit een hotspot voor the happy (and fashionable) few is. Madonna dineert hier, Beyoncé & Jay-Z worden regelmatig gespot en de rijke Franse kindjes spelen er verveeld op hun iPad. Niet lief voor je portemonnee; voor een dagsoepje betaal je al 12 euro, voor een Bloody Mary tik je 18 euro weg. Reserveren is dan ook geen overbodige luxe. Aanrader: de omelet met eekhoorntjesbrood, de quinoasalade en uiteraard de Franse frietjes. Of doe gek en bestel de sliptong voor 52 euro.
Lekkere dingetjes inslaan
Parijs is dé stad bij uitstek om lekkere dingetjes in te slaan. Van macarons tot kaviaar, van brood tot truffelwaar. Een aantal favorieten op een rijtje:
– Macarons bij Ladurée (meerdere locaties, onze favoriet: Rue Royale)
– Zoetigheden (en uiteraard macarons) bij Pierre Hermé (ook meerdere locaties, onze favoriet: Rue Cambon, vlakbij Chanel)
– Fauchon aan het Place de la Madeleine, wat ons betreft een van de beste delicatessenzaken van de stad.
– Maison de la Truffe aan het zelfde plein (Madeleine), om je aan de truffels te verlekkeren
– Hédiard, wederom aan Place de la Madeleine. Voortreffelijke traiteur met goede wijnen en geweldige delicatessen om mee te nemen.
– Chocoladewalhalla Fouquet
– Patisseriegod Patrick Roger
– Popelini, om chou à la crème te eten (of mee te nemen)
– Patisserie Café Pouchkine in het Parijse warenhuis Printemps aan de Boulevard Haussmann.
Een workshop macarons volgen
Macarons eten in Parijs is leuk, zelf macarons leren maken is nog veel bijzonderder. Wij volgden een Engelstalige workshop bij La Cuisine Paris www.lacuisineparis.com, aan de Seine vlakbij Hôtel de Ville (sowieso een prachtig stukje Parijs). Redelijk betaalbaar (65 euro p.p. voor een 3-uur durende workshop) en een absolute aanrader. We werden begeleid door een ex-patissier van Pierre Hermé; dan weet je dat het goed zit. Met veel nieuwe kennis én een volle doos zelfgemaakte macarons ga je na afloop Parijs weer in.
Dineren
Wil je echt op z’n Frans in Parijs dineren, dan raden wij absoluut Le Coupe-Chou (www.lecoupechou.com) aan. Een traditionele bistro waar het haardvuur knispert en het personeel geen Engels spreekt. Geweldig menu (steak tartare, pot au feu, Boeuf Bourguignon, magret de canard…), uitstekende wijnkaart en gelegen in een leuk straatje (Rue de Lanneau) in het rustige gedeelte van de verder levendige (studenten)wijk Quartier Latin.
Slapen
Na goed eten wil je goed slapen. Wij verbleven in Hotel Le Tourville (www.paris-hotel-tourville.com), 5 minuutjes van de Eiffeltoren af (zie je ‘m toch nog!). Warm, prettig en goed gedesigned hotel met prima petit déjeuner, lief personeel en gratis WiFi.
Dag 2
Kookwaar inslaan
Parijs herbergt de meest geweldige kookwinkels van Europa; waar je werkelijk alles vindt. Van potten & pannen tot gadgets, kleurstof en patisserie-benodigheden. Een aantal aanraders:
– Keukenwalhalla E. Dehillerin, 18-20 rue Coquillière. Menig foodie ging je al voor en ook de Culy redactie is fan, dit mag je niét missen! We schreven er al eerder over: hier op Culy.nl.
– A. Simon, 48 en 52 rue Montmartre. Hier halen de bekende restaurants hun spulletjes; van servies tot bakwaar.
– La Vaissellerie, 79 rue Saint-Lazare. Geweldige woonwinkel met veel servies en glaswerk; nog redelijk betaalbaar ook.
Voor een leuk en niet duur cadeau kun je hier terecht. Alles op serviesgebied, glaswerk, kookgerei. Heerlijk om te snuffelen.
– Au Petit Bonheur la Chance, 13 rue Saint-Paul. Op en top Frans, met vooral fijn tafellinnen en kleine kookspulletjes.
Lunch
Dit keer geen lunch op sjiek zoals dag één, maar een lekker zaakje middenin Montmartre waar je de allerbeste eiergerechten en broodjes eet: Coquelicot (www.coquelicot-montmartre.com). Nu is Montmartre sowieso een aanrader (er zit zelfs een wijngaard, aan Rue St.-Vincent, de enige van Parijs!), maar bij dit zaakje is het werkelijk de hele dag druk. Reserveren is dan ook absoluut een must. Wij genoten van omelet met paprika, spiegeleitjes met spek en overheerlijke quiches. Ook fijn voor take away (croissantjes, gebakjes, en meer). Zoek een bankje ergens in Montmartre en geniet…
Diner
Uitgeshopt en klaar om de trein te pakken op Gare du Nord? Attendez, s’il vous plaît. Boek vantevoren een tafeltje bij restaurant Terminus Nord (www.terminusnord.com), een brasserie recht tegenover het station en de ultieme plek om te wachten tot je Thalys arriveert. Je waant je in de jaren ’30, met vriendelijk personeel, veel locals en een klassieke Franse kaart. Aanrader: neem de oesters of het uitgebreide zeevruchtenpalet. Zo lekker! Kun jij uitgerust en met een voldaan gevoel zo de trein in rollen. À bientôt!
Meer Parijs artikelen op Culy.nl vind je hier.