Culy ontdekt… mosselen vissen in Zeeland
Wist je dat van de 700 miljoen kilo mosselen die wereldwijd elk jaar gevangen wordt, bijna 60 miljoen kilo uit Nederland komt? De hoogste tijd om te kijken hoe op Hollandse mosselen vissen in z’n werk gaat… Culy’s Joyce ging op pad.
Want waar groeien die mosselen? Wanneer mogen ze gevangen worden? Wanneer niet? En waar gaan ze naartoe? Daar zijn wij nieuwsgierig naar.
Tekst en foto’s: Joyce Bielderman
Een kijkje achter de schermen bij een kweekbedrijf
We mogen een kijkje achter de schermen nemen bij Krijn Verwijs in Yerseke, Zeeland. Zij kweken niet alleen mosselen in de Oosterschelde, maar ook oesters, kreeften en diverse schelpen (zoals coquilles).
Krijn Verwijs is een familiebedrijf. Maar vergis je niet, een kleine organisatie is het allerminst: ze verwerken hier 80 tot 100.000 kilo (!) mosselen per dag.
Deze mosselen vangen ze in hun eigen kweekgebieden, het stuk Oosterschelde waar ze rechtstreeks vanuit hun fabriek naartoe varen. Het uitzicht vanuit hun kantoor is dan ook heel bijzonder…
‘Boeren’ op het water
Het principe van mosselen vissen is eenvoudig: de mosselen liggen – verdeeld in percelen, een soort boerenakkers – op de bodem van de zee.
Iedere visser weet welke percelen van wie zijn en wanneer er gevist mag worden. Alleen wanneer de mosselen paren – heel kort: van half april tot begin juli – vissen ze niet.
Verder mag vissen zodra de mosselen volgroeid zijn (na ongeveer 2 jaar). Ze worden dan met een mosselkor van de bodem in een container geschept. Die container laden ze vervolgens uit in de fabriek.
Direct uit de zee in de pan
We hebben vandaag geluk. Nadia Frisina, executive chef van het Amsterdamse restaurant 5&33, is meegevaren. Zij kookt vandaag verse mosselen op de boot.
Dit is een voorproefje… Want bij 5&33 staan de Zeeuwse mosselen vanaf 1 december elke zondag op het menu. Onder de noemer ‘kleppen & kanen’ bestel je dan mosselen en een fles wijn voor 2 personen voor 49 euro.
Mosselen uit de fabriek
Met de boot weer aangekomen in de fabriek start een proces waarbij de mosselen meerdere keren gespoeld worden. Verwateren noemen ze dat.
Eerst verwateren de mosselen in de containers, daarna nog een keer op de lopende band en vervolgens nog een keer na het sorteren op de lopende band. Pas daarna worden ze verpakt. Want pas dan is alle zand eruit.
Het sorteren is vandaag extra interessant. Niet alleen wordt er een enorm grote mossel ontdekt – onze gids had dit in de 17 jaar dat hij er werkt nog nooit gezien – maar ook de bijvangst is vandaag behoorlijk.
Blij met bijvangst
Alle wulkjes, krabbetjes en andere schelpen die op de band terecht komen worden gesorteerd en verkocht. Bij Krijn Verwijs willen ze namelijk op een zo duurzaam mogelijke manier werken.
En wat er met de mosselvangst gebeurt? Ongeveer de helft van de mosselen die ze bij Krijn Verwijs verwerken gaan naar België. Maar ook in Duitsland, Frankrijk en – natuurlijk- Nederland worden de Premier-mosselen van dit kweekbedrijf verorberd.
Bij restaurant 5&33 bijvoorbeeld. Wij gaan de mosselen daar zeker proberen. ‘Kleppen & kanen’, here we come!
Meer weten over het mosselmenu? www.5&33.nl
Meer weten over de mosselvangst? www.krijnverwijs.com