Culy ontdekt Maleisië: de favoriete gerechten van Maleisische chefs
Reporter Maxime Tielman reisde voor ons naar de andere kant van de wereld en ontdekte de bijzondere Maleisische keuken; eentje die in Nederland vaak ten onrechte vergeten of ondergewaardeerd wordt. Verschillende topchefs toonden haar hun favoriete gerecht.
Tekst: Maxime Tielman, foto’s: André van der Stouwe
Nasi Lemak
Als er één gerecht tot hét gerecht van de Maleisische keuken moet worden bekroond, dan is het wel Nasi Lemak. “Wat voor de westerlingen koffie is bij het ontbijt, is voor ons nasi lemak. Onmisbaar”, vertelt een van de chefs lachend.
Het gerecht bestaat traditioneel uit kokosrijst, gebakken ansjovis, rendang met kip of rundvlees, komkommer, geroosterde pinda’s, een hardgekookt eitje en, niet te vergeten, sambal. Een feest op je bord!
Rojak Buah
Je hebt een heerlijk Maleisisch hoofdgerecht gemaakt, maar mist het frisse bijgerecht? Geen nood! Rojak Buah, een zoetzure salade, is de oplossing voor een spannende toevoeging aan de maaltijd.
Ga naar de markt en koop daar heerlijke tropische vruchten zoals guave, papaja, stervruchten, mango en ananas. Voeg daar knolraap, komkommer en de rojaksaus (van garnalenpasta, tamarindesap, limoensap, fijngehakte gemberbloem, sojasaus en suiker) aan toe. Besprenkel tot slot de salade met gehakte pinda’s en sesamzaad.
Op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie, maar dit gerecht is werkelijk heerlijk en, niet geheel onbelangrijk, erg simpel.
Sayur Lodeh
Deze vegetarische curry is niet alleen een van de favoriete gerechten van de chefs, maar is in heel Maleisië populair. Dit gerecht is gezond, eenvoudig te bereiden en o zo lekker.
De basis voor deze milde curry is kokosmelk, opgefleurd met typische Maleisische kruiden en specerijen, zoals citroengras en garnalenpasta. Verder nog verstopt in dit gerecht: tofu, glasnoedels, tempeh, kousenband, wortel, kool, rode chili, velletjes tofu en koolraap.
Rendang Daging
Rendang… was dat niet een Indonesisch stoofje? Zeker, maar de Maleisische keuken is een keuken met vele invloeden. De Indonesische rendang is overgewaaid naar Maleisië, maar rendang kent ontelbaar veel variaties.
Deze variant komt uit het noorden van Maleisië. De belangrijkste ingrediënten? Citroengras, galangal (oftewel laoswortel, familie van de gember), gemalen kokos, verse kurkuma, rode chili, korianderzaad, kerriepoeder, kokosmelk en bird’s eye chili (kleine, extreem hete pepertjes) voor wat extra pit.
Geduld is het sleutelwoord voor het maken van dit heerlijke gerecht. Rendang is namelijk een slow cooked maaltje waarin het vlees langzaam wordt gestoofd, zodat het lekker mals wordt en alle smaken goed tot zijn recht komen.