Le petit bistro in Hotel The Grand
Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam heeft een nieuwe culinaire aanwinst: Le petit bistro, gevestigd in de voormalige lounge van restaurant Bridges. Culy nam een kijkje en prikte een vorkje.
Het is aangenaam zitten, in het lichte hoekje dat uitkijkt over de ruime binnentuin. Lekkere leren stoelen en prachtige marmeren tafelbladen. Groot is het er niet – er is plek voor 22 gasten, zowel voor lunch als diner – maar het heet natuurlijk niet voor niets Le petit bistro.
Op de kaart vinden we echte bistrogerechten, zoals côte de bœuf en crème brûlée, waar chef Bijdendijk uiteraard zijn handtekening onder heeft gezet. De klassiekers zijn gemoderniseerd, opgefrist en lichter gemaakt. En da’s wel zo prettig.
Je kunt losse voor-, hoofd- en nagerechten bestellen, of kiezen voor een driegangenmenu à €36,-. Je kunt het dus zo duur of betaalbaar maken als je zelf wilt. Wij vonden de prijzen zeer schappelijk voor de hoge kwaliteit die je krijgt, en de fijne sfeer waarin je zit.
Tip: vanaf april gaat de binnentuin van het hotel (een oase van rust in de hectische hoofdstad) weer open. Het is dan ook mogelijk om buiten te genieten van Le petit bistro.
Wij genoten van een heleboel gerechten tijdens een uitgebreide lunch toen Joris Bijdendijk nog in de keuken stond. Onze absolute favoriet: de crispy soft boiled egg (€ 14,-), twee zachtgekookte eitjes op een bedje van jonge sla en tomatenpuree, met broodsoldaatjes met Remeker kaas om in de zachte dooier te dopen. Goddelijk lekker. De eitjes zijn als een soort Scotch egg in broodkruim gegaard. Krokant, zacht, vol smaak: alles wat je van een Frans lunchgerechtje verwacht.
De crispy soft boiled egg
We kunnen over alle gerechten uren uitweiden, maar laten we het kort houden: Bijdendijk weet wat -ie doet. Zijn jarenlange kennis, onder andere opgedaan bij de gebroeders Pourcel bij sterrenrestaurant Le Jardin Des Sens in Montpellier, komt hier naar boven. Niet voor niets kreeg Bridges onder zijn leiding dit jaar een Michelinster.
Of Bijdendijk blij is met de Franse kaart, waar vlees – in tegenstelling tot de vis bij Bridges – de hoofdrol vertolkt? Absoluut. Dat valt te proeven, en dat zien we aan de grote glimlach waarmee hij de gerechten presenteert. Merci bien, monsieur Bijdendijk!
Een amuse: toast met makreelsalade, wasabicrème en een geroosterd tomaatje
Twee kleine ‘pizza’s’ (geserveerd in een klein papieren pizzadoosje), enerzijds belegd met zalm en crème fraîche, anderzijds met krab, avocado en kaviaar. De bodem is witbrood gebakken in beurre noisette (lékker!).
Even een (non)alcoholische versnapering tussendoor, want geheel tegen Franse bistro-regels in, heeft deze zaak een uitgebreide cocktailkaart. Deze mocktail is gemaakt met ananas, passievrucht en frambozen.
Prachtig rijpe avocado met rode peper en gegrilde garnalen
Een charcuterieplankje met hulp van Brandt & Levie: venkelworst, eendenrilette, paté en gedroogde ham.
Een klassieke rundercarpaccio met Hollandse Remeker-kaas
Het hoofdgerecht: runderbavette met Béarnaisesaus (niet op de foto), een aardappel-spektaartje en gekaramelliseerde rode ui. Vooral het aardappeltaartje was subliem.
Skrei (een witvis die zo rond februari en maart in het seizoen is, lijkt enigszins op kabeljauw) met Hollandse garnalen, aardappel en chips van aardappelschil.
Geen plek meer voor een toetje, maar een goede espresso met een bokkenpootje gaat er altijd wel in…
Le petit bistro in Hotel The Grand is zeven dagen per week geopend voor lunch en diner. Tip: valet parking beschikbaar!
Oudezijds Voorburgwal 197, Amsterdam
www.bridgesrestaurant.nl