Culy ontdekt… shotjes Japanse azijn drinken in een pop-up vinegar bar
Azijn gebruiken we allemaal wel in de keuken. Maar in Japan wordt azijn ook gedrónken, in hippe azijnbars. Daar ga je even een shotje azijn drinken. Maar Japanse azijn is wél even wat anders dan onze keukenvariant…
Drie dagen lang is cocktailbar Porem in Amsterdam veranderd in een mysterieuze pop-up vinegar bar. Dé plek om kennis te maken met Japanse azijn en de trend van de azijnbars uit Tokio.
Waarom azijn drinken?
Maar ho, stop, wacht even: waaróm zou je eigenlijk, azijn drinken?
Om te beginnen is Japanse azijn totaal andere koek dan supermarktazijn of keukenazijn. In Japan worden de azijnen behandeld als kwaliteitswijnen, met complexe smaken en een langere rijpingsduur. Ze worden daar dan ook rustig verwerkt in hippe cocktails.
Daarnaast geloven veel mensen dat het drinken van azijn supergezond is. Het zou onder andere zorgen voor een energieboost en het onder controle houden van je eetlust.
Bewezen is in ieder geval dat een beetje azijn helpt om zetmeel af te breken in je lichaam. Na een groot bord pasta bijvoorbeeld, wordt het zetmeel dankzij de azijn niet meteen omgezet in suiker. Zo voorkom je de beruchte suikerpiek en -dip.
Kampai (oftewel: proost!)
In de pop-up vinegar bar proeven we vijf verschillende shotjes azijn. We beginnen met de Sushisu, ook wel bekend als sushi-azijn. Deze transparante azijn is vrij scherp, maar heeft ook een mooie balans tussen zuur en zoet. Je kunt er haast zoutige sojasaus in terugproeven.
De tweede azijn, de Konbu, is iets donkerder van kleur en is op smaak gebracht met kombu. Deze gaat nog meer richting sojasaus en heeft ook zoetige tonen van honing. Terwijl we aan dit shotje nippen (want je moet nippen, niet achteroverslaan), beginnen we ons af te vragen of er eigenlijk alcohol in zit. Nee, da’s niet het geval. Maar deze azijnsoort heeft stiekem wel wat weg van sterkedrank, zoals whisky.
De Sakazu is de derde soort die we proberen. Die is het lichtst van kleur en komt qua smaak het dichtst in de buurt van Nederlandse azijn. Deze variant vinden we vrij zuur en heftig.
Als vierde kandidaat een hele interessante: Tosazu. Hierin proef je bonito terug. En er zijn niet zomaar wat bonito flakes toegevoegd aan deze azijn: een hele bonito ligt maar liefst 500 dagen te fermenteren in dit goedje. De Tosazu heeft daarnaast een lekker rooksmaakje. Met deze soort zouden we wel raad weten in de keuken.
Dan komt onze favoriet: de Sanbaizu. Deze variant drinkt lekker weg. We proeven sesam en de verslavende tonen van umami.
Wat doe je ermee?
Heel leuk dus om een keer te proeven en vergelijken, al die bijzondere soorten Japanse azijn. Maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee doen, thuis, in je keukentje?
Chefs hebben de azijnsoorten al ontdekt. Zo spreken we met Maarten Hogeveen. Hij werkt bij Vanilla Venture, die fantastische online hemel voor foodies, die de Japanse azijn importeert en verkoopt. Daarnaast werkt hij als chefkok.
Maarten heeft weleens bonbons gemaakt met de Sanbaizu en pure chocolade. Hij gebruikt de Japanse azijnen echt niet alleen voor Aziatische gerechten, maar juist ook als hij Nederlands kookt. Bloemkool en kappertjes bijvoorbeeld, zijn een klassieke combinatie. Maar vervang de kappertjes eens door Japanse azijn voor een twist.
Ook aan Hollandaise kun je heel goed Japanse azijn toevoegen. Als je daarvoor de Tosazu – met Konbu – gebruikt, geef je een mooie, vlezige smaak aan je Hollandaise.
Cocktails met azijn
In de pop-up gebruiken ze de azijn zelfs in cocktails. Zo proeven we een heerlijke cocktail met Tosazu (de vijfde azijn), tequila, likeur van geroosterde pinda, Pimento (een drankje op basis van gember, tonic & chilipeper), hazelnootmelk, sesam en agave. Het heeft een hele aardse, noot-achtige smaak die sterk doet denken aan Baileys.
Een andere cocktail die we proeven, de Ohayo!, wordt warm geserveerd. Dit drankje is gebaseerd op een scène uit de film The Hangover, waarin de hoofdpersonen alcohol toevoegen aan hun misosoep.
Er zit ondermeer ponzu in, sake, miso, tripel bier en stukjes ui. Mede daardoor lijkt het net een kommetje miso.
Zelf op smaakavontuur? Je kunt de Japanse azijnsoorten bestellen bij Vanilla Venture. Of haast je naar de pop-up vinegar bar: die is er nog t/m 14 september (toegang na aanmelding gratis).