Culy ontdekt… het Zeeuwse Domburg
Als je een foodie vraagt naar zijn favoriete plekjes in Zeeland, kun je naar het antwoord al gauw raden: Oud Sluis (nog heel even!), De Kromme Watergang, Pure-C. Maar Domburg…? Dat staat vaak niet op het lijstje. Culy’s Monique toog naar het Zeeuwse stadje, op zoek naar culinaire pareltjes.
Domburg. Een plaatsje dat in de zomermaanden overspoeld wordt door tieners, op zoek naar bier & zomerliefde. In de wintermaanden is het een rustig oord voor, veelal Duitse, bejaarden. Maar dit Zeeuwse stadje heeft meer te bieden, zo blijkt al snel als we er binnenrijden. De badplaats is al sinds de zeventiende eeuw in trek als zomerverblijf, en dat is anno nu niet veranderd. Er is geen toeristische boulevard, zoals in Scheveningen, maar wel een gezellig stadshart en een prachtige kustlijn met her en der een strandtent. Niet volgebouwd, zoals bij zoveel andere badplaatsen in Nederland. Fijn.
We checken in bij Badhotel Domburg. Het bekendste hotel van Domburg ziet er aan de buitenkant klassiek en statig uit, maar is van binnen modern en strak. Bij het Grand Café 1866 en restaurant Zee&Land in het hotel kan er gegeten worden. Wij nestelen ons in de stoelen op het terras en bestellen het enige juiste om te bestellen in Zeeland: verse mosselen! Die zijn dan ook heerlijk op smaak. Het erbij geserveerde brood komt vers uit de oven en is verrukkelijk, over de frietjes zijn we daarentegen minder te spreken. Maar who cares, het gaat om de mosselen, en die zijn top.
Na een fikse strandwandeling is niets lekkerder dan bijkomen in een goede strandtent. Dat kan in Domburg op vele plekken; van het hippe Brooklyn tot het gezellige De Stenen Toko. Maar wij gaan voor Paviljoen Strand90; helemaal vers, want pas sinds juli dit jaar geopend. Manager Agnes Rhemrev wilde hier het gevoel van The Hamptons doorvoeren. Dat resulteerde in veel whitewash hout, Rivièra Maison-achtig meubilair, grote loungebanken en bubbels van Veuve Clicquot. Voor thuis misschien iets té, maar hier op het strand sluit het perfect aan – als een warm bad. Het is prettig toeven bij Strand90; zowel buiten op het terras als binnen, waar het lekker warm is. En dat is vooral prettig in de wintermaanden, want de zaak zal het hele jaar open zijn.
Brood vooraf. Smakelijk, supervers, flinke portie, goede roomboter. We bestellen oesters, die met een frisse limoenvinaigrette geserveerd worden. Echt Zeeuws en echt lekker.
Na alle vis van deze dag gaan we als hoofdgerecht voor vlees: rib-eye met béarnaisesaus en lamsrack met knolselderijpuree. Beide gerechten worden geserveerd met frietjes (mwoah), salade (prima) en gebakken lamsoor (heerlijk zout en perfect bij het vlees). Beiden komen uit de Big Green Egg; of dat een succes is, is geheel persoonlijk. Wij vinden deze hippe barbecue een leuk apparaat, maar de rooksmaak overheerst al gauw in het gerecht. Dat is de eerste hap leuk, maar daarna wordt het helaas ‘n eentonige smaak. Ook zonde van het vlees, want dat is van topkwaliteit. De garing is prima.
Dan de desserts, waar we erg over te spreken zijn. Sorbetijs met Limoncello, rode besjes, verkruimelde kletskopjes en cress: een mooie balans van zoet en zuur. Een kaasplankje met lokale Zeeuwse kazen en een appelchutney, lekker. Na de desserts drinken we een Mojito en een Hugo; die laatste is dit jaar niet weg te slaan van de terraskaarten. Maar de mix van Prosecco, vlierbessensiroop en munt is dan ook een rake combinatie.
Na deze maaltijd en een kleine strandwandeling terug – het hotel ligt slechts op vijf minuutjes lopen van het strandpaviljoen – is het heerlijk slapen in het witte, donzige bed.
De volgende dag verkennen we het centrum van Domburg. Veel brasseries, terrasjes en souvenirwinkels. Maar ook een aantal echte hotspots voor fijnproevers. Met stip op één: de Domburgsche Bier & Melksalon. Deze stamt al uit 1911, maar is in maart 2011, 100 jaar later, nieuw leven in geblazen door twee jonge vrouwelijke ondernemers. Destijds kon je in de salon een biertje drinken en je melk kopen. Nu kun je er ontbijten, lunchen of gewoon even een kop koffie drinken. Of goed brood halen: dat wordt dan ook veelvuldig gedaan. Het zuurdesembrood en de croissantjes van de Bier & Melksalon zijn inmiddels beroemd in Domburg en omstreken. En vergeet de Zeeuwse bolussen niet…
Ook een bezoekje waard: delicatessenwinkel Mondriaans. Hier worden de lekkerste kazen, hammen, quiches en gebakjes verkocht. Leuk om voor thuis mee te nemen: een bakvorm van de traditionele Zeeuwse knop.
Wat ons betreft is Domburg de ideale plek om een weekendje uit te waaien, van het strand te genieten en lekker te eten. Geen Oud Sluis-taferelen, maar goddelijke mosselen, goed brood en andere Zeeuwse delicatessen. Gun jezelf!