Redactie
Redactie Inspiratie 21 okt 2014
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… dé specialiteiten van de Portugese regio Alentejo

De Alentejo is misschien niet de bekendste regio van Portugal, toch is het er prachtig én – voor ons foodies misschien wel het belangrijkste – het eten is er góddelijk. Culy’s Susanne reisde er speciaal voor jullie naar toe. Okee, en een piépklein beetje voor zichzelf. Dus mocht je besluiten naar deze Portugese regio af te reizen, proef dan zeker deze specialiteiten. 

In de Alentejo is het landschap heuvelachtig, groen en het staat er vol met kurkeiken, olijfbomen en pijnbomen. Langs de weg zie je wijngaarden, graanvelden en uitgestrekte vlaktes waar het vee alle ruimte heeft om vrij rond te lopen.

De mensen houden van een traditionele en eerlijke keuken. Ze leven er voornamelijk van de landbouw en veeteelt en alle groente- en fruitsoorten, kruiden en specerijen komen er vers van het land. En dat proef je!

Brood is in de Alentejo een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Het wordt op hout gebakken en is lekker stevig. Het heeft iets weg van zuurdesembrood. Heerlijk vóór de maaltijd met een goede olijfolie en geserveerd met kaas, worst en olijven. Deze hapjes worden in het Portugees petiscos genoemd, vergelijkbaar met de Spaanse tapas.

Brood wordt in de Alentejo ook veel verwerkt in gerechten. Bijvoorbeeld in soep, maar veelal ook door desserts.


Deze zakjes werden vroeger gebruikt door de mensen die op het land werkten om hun brood in mee te nemen.

Ook lekker is tiborna: in de oven gebakken brood dat vervolgens rijkelijk wordt overgoten met olijfolie van goede kwaliteit én zout. Het resultaat zijn crunchy stukjes brood. Heel rijk van smaak. Hier kunnen wij niet vanaf blijven…


Tiborna, hier geserveerd met een zalmspread.

Zoals we gewend zijn van de Spaanse en Portugese keuken, wordt ook in de Alentejo gebruik gemaakt van véél ui, knoflook en olijfolie in combinatie met kruiden als koriander en peterselie.


Worteltjes met peterselie en overgoten met flink wat olijfolie.


Olijven met knoflook en laurier.

In de Alentejo wordt veel schapenkaas en geitenkaas gegeten. Veel minder wordt kaas van koemelk gemaakt. Vaak kom je gerijpte harde kaas tegen, gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenmelk. Maar je ziet ook jongere zachtere kazen. Erg lekker.

Houd vooral de kazen uit Nisa, Serpa en Évora in de gaten. Deze regio’s hebben hun eigen D.O.P. kaas (beschermde kaassoorten) met een eigen karakteristieke smaak.

De meeste bekende kaas uit de regio is misschien wel de ‘queijo Serpa’. Dit is een belegen schapenkaas, met een boterzachte binnenkant. De kaas wordt vooral door kaasboeren rondom steden als Beja en Serpa gemaakt, in het zuiden van de Alentejo.


Gerijpte schapen-geitenkaas in olijfolie met rode peperkorrels (links), kikkererwten met kabeljauw, olijfolie, ui en koriander (boven) en gemarineerde varkensoortjes (onder).

Naast kaas wordt er in de Alentejo veel vis gegeten. Het wordt gevangen aan de kust en verkocht op markten. In iedere stad vind je wel een vismarkt, waar je vis verser dan vers koopt. Kabeljauw (‘bacalhau’) is favoriet en wordt ook veel als stokvis gegeten. En niet alleen op de markt, ook in supermarkten vind je een groot assortiment aan deze vissoort.

In restaurants bestel je kabeljauw als koud gerecht(je) met kikkererwten of warm, uit de oven. In combinatie met ui, vanzelfsprekend.


Kikkererwten met kabeljauw, olijfolie, ui en koriander. Al bijna op…


Kabeljauw uit de oven. Bedekt met uien en geserveerd met schijfjes aardappel.

Wat je bij een bezoek aan de Alentejo ook écht geproefd moet hebben, is vlees van het zwarte varken. Varkenswangetjes zijn een echte specialiteit. Het vlees is bijzonder mals en heeft iets weg van gestoofd draadjesvlees.

Vrijwel alles van het varken wordt in de keuken verwerkt: zelfs de varkensoortjes (zie de foto in dit artikel). Er gaat dus bijna niks verloren en dat vinden wij een goede zaak.


Varkenswangetjes met een stroperige jus

En dan de toetjes… Deze recepten vinden hun oorsprong in het Portugese klooster en zijn vaak gemaakt van easy ingrediënten als (véél) suiker, (ook véél) eieren, brood, kaneel en amandelen.

De inwoners van Alentejo houden ontzettend van zoet en een toetje bestellen is dus een absolute must! Staat sericaia op het menu? Dan bestel je dat, want dit taartje – ook weer gemaakt van suiker, ei, melk en bestrooid met een flinke laag kaneel – is tongstrelend lekker!


Sericaia


Stoofpeertje in rode wijn.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.