Culy ontdekt… de favoriete culinaire hotspots van Rachel Khoo in Parijs
Of we een dagje met Rachel Khoo op stap wilden in Parijs, vroeg de Nederlandse uitgever van de populaire kookboekenschrijfster (Kosmos Uitgevers).
Eh, pardon? Is dat een retorische vraag? Ja, natuúúrlijk! En zo gebeurde het dat we op een koude donderdag in alle vroegte in de internationale trein richting Parijs stapten. On y va!
Restaurant Frenchie en Frenchie To Go, Rue du Nil
Metro 3 naar Sentier
In Parijs verwelkomde Rachel ons met al haar charme in haar favoriete koffietentje. Hotspot numéro un: Frenchie to go in le Rue du Nil.
Frenchie is het inmiddels gelauwerde restaurant van Greg(ory) Marchand, een Fransman die in keukens over de hele wereld werkte. Hij leerde het vak bij Jamie Oliver en liet zich inspireren in New York, Londen en uiteindelijk weer in z’n eigen Parijs. In juni 2009 opende Marchand restaurant Frenchie, genoemd naar zijn eigen bijnaam die Jamie Oliver aan ‘m gaf toen Greg chefkok was in Jamie’s Fifteen.
Frenchie opende in een smal, viezig straatje in het tweede arrondissement, maar groeide al snel uit tot een absolute hotspot. Inmiddels zijn de wachtlijsten lang, en liggen er elke avond foodies voor de deur, smekend om nog een tafeltje. En inmiddels is ook het straatje opgeknapt – zeg maar gerust volledig gerestyled. Greg opende er na restaurant Frenchie in 2011 een wijnbar (met ook een klein à la carte menu).
Daarna volgde Frenchie To Go, met goede koffie (voor daar of, uiteraard, to-go) maar ook allerlei kleine lekkere bites, als ontbijt, lunch of snack. Bij Greg zijn dat geen kleffe broodjes kaas, maar pulled pork sandwiches, bacon scones (een absolute aanrader) en huisgemaakte pastrami. Greg, pardon, Frenchie, gebruikt alleen de beste ingrediënten die hij uit zowel Frankrijk als Engeland haalt.
Terroirs d‘avenir, Rue du Nil
Metro 3 naar Sentier
Tevens aan Rue du Nil en ingesloten tussen de Frenchie ‘keten’ vind je een geweldige groenten- en delicatessenzaak, genaamd Terroirs d’avenir. De goedlachse en super-enthousiaste eigenaar Samuel Nahon haalt de mooiste producten in huis voor Parijse foodies: van groenten tot fruit, van kaas tot olijven. Kom hier niet met een boodschappenlijstje, maar laat je verrassen door wat er die dag voorradig is. Deze zaak werkt echt volledig op de seizoenen en wat er van het land komt: geen aardbeien in december, dus.
Tegenover de zaak vind je een poissonnerie (viswinkel) en boucherie (slager) van dezelfde eigenaar. De oesters liggen kraakvers op het ijs, de rotisserie staat al geurend aan op straat. Dit is het échteParijs.
Ferme de Vertessec, 3 Rue Notre-Dame de Bonne Nouvelle
(op 5 minuutjes lopen afstand van de vorige hotspots op Rue du Nil)
Metro 4, 8 of 9 naar Strasbourg-Saint-Denis
Ferme de Vertessec kan een van de beste poeliers van Parijs genoemd worden. Hier haal je het allerbeste gevogelte (vooral kip, eend en gans), afkomstig van de familieboerderij van de familie Petit, net ten noorden van Bordeaux. De dieren hebben hier een heel goed leven; veel en veel beter dan in de industriële fokkerijen. Alexandre, zoon van Michel Petit, verkoopt in de Parijse boetiek zijn waar en weet er echt álles van.
We snappen dat je waarschijnlijk geen hele kip meeneemt terug naar Nederland (alhoewel, best een goed idee), daarom raden we vooral ook de patés, rillettes, terrines en worsten aan. Een absolute aanrader is de terrine van gans én eend. Klein stukje op een stokbrood, glaasje witte wijn erbij, en genieten maar. Oja, die wijn verkopen ze hier ook. Meenemen maar!
Septime, 80 Rue de Charonne
Metro 9 naar Charonne
Septime is een van de hotste restaurants in Parijs op dit moment. Jay-Z en Beyoncé, Kanye West en Kim Kardashian, en natuurlijk alle foodies, komen hier om te lunchen of te dineren. Ook Rachel Khoo is fan, en niet voor niets. De zaak is stoer en rauw Frans ingericht, met houten stoeltjes, strak maar absoluut geen fancy glaswerk, en één wc’tje – echt op z’n Frans, dus.
Maar hoe hier gekookt wordt, is allesbehalve simpel te noemen. Wauw, hier weten ze wat ze doen! We nemen er plaats voor lunch en kunnen kiezen uit een driegangen-keuzemenu (28 euro), of een vijfgangen-verrassingsmenu (55 euro). Wat ons betreft zeer schappelijke prijzen – de prijs/kwaliteit-verhouding is super, maar daarover later meer. We gaan voor het eerste menu, want we hebben nog meer te smikkelen die dag.
Culy’s Monique neemt als voorgerecht oignon cevenol avec oeuf fumé et noir de Bigorre. Oftewel: gekaramelliseerde ui met schuim van gerookt ei en ham. Een fantastisch gerecht dat eenvoudig oogt, maar qua smaken uit elkaar knalt in je mond. Superbe. Daarna een enorm stuk perfect gegaarde magret de canard (eendenborst) met verschillende groenten en een rode wijnjus. Ohhh. Ook smikkelden we mee bij Rachel: zij bestelde rauwe dorade grise met hele fijne bloemkool (choux-fleur) en mosterd. Als dessert een prachtige perensorbet met appel en een knapperige koekcrumble.
De service is hier top (de obers zijn overigens, net als de gerechten, zeker niet onaantrekkelijk), de sfeer is erg prettig en je eet gegarandeerd superlekker. Ja, je bent hier even wat meer kwijt dan bij een broodjeszaak, maar zeker niet meer dan bij de gemiddelde Parijse brasserie waar ze kleffe croque monsieurs voor achttien euro durven te verkopen.
Septime is razend populair dus ver van tevoren reserveren is absoluut aan te raden. Of kom vroeg en lunch al lekker om 12 uur, dan is het nog iets rustiger.