Culy ontdekt… culinair Jutland in Denemarken: deel I
Culinair Denemarken staat vooral op de kaart door de hoofdstad Kopenhagen. Iedereen kent inmiddels ‘het beste restaurant van de wereld’ Noma van chef René Redzepi. Maar wat is er nog meer voor lekkers te vinden in dit Scandinavische land? Culy.nl werd door VisitDenmark uitgenodigd om op onderzoek te gaan in de regio Jutland. Natuurlijk kregen we genoeg lekkers te eten!
Tekst en beeld: Katja Brokke
Lunch bij Sandgaarden
Allereerst schuiven we aan tafel voor een heerlijke lunch in restaurant Sandgaarden (www.sandgaarden.dk) van Kurt Kjær Jensen in het plaatsje Søndervig aan de westkust.
De gravad lax is een mooi traditioneel begin. Subtiel gerookt met een lekkere mosterdsaus bereid met bruine suiker.
Het tweede gerecht is heel bijzonder. De vissoep met tomaat en gember is aangevuld met een paté van heek. Het mondgevoel is wat vreemd, maar het blijkt heel erg lekker!
Het hoofdgerecht bestaat uit -is ie weer!- heek met aardappelpuree, broccoli, paddenstoeltjes, rozebottels en vanille. De rozebottels zijn een welkom alternatief voor het eeuwige gegrilde tomaatje, maar samen met de vanille wordt het gerecht iets te zoet.
We sluiten de lunch af met chocoladecake, in suiker, boter en kaneel gebakken verse pruimen en vanille-ijs.
Diner bij Nørre Vissing Kro
’s Avonds dineren we in Nørre Vissing Kro van chef Morten Mygind. Hij verwelkomt ons in de wijnkelder van het hotel in Skanderborg, vlakbij de provinciehoofdstad Aarhus aan de oostkust van Denemarken. Morten komt uit Kopenhagen en kookt sinds 1995, toentertijd bestond de Deense keuken vooral uit grote lepels aardappelpuree met stukken vlees.
Vijftien jaar geleden begon het onder leiding van jonge koks als Morten en René te veranderen en inmiddels staat de Deense keuken bekend als een van de meest verfijnde.
Onder het genot van een glaasje champagne worden in de wijnkelder verschillende amuses geserveerd. Allereerst krijgen we zalm met lavendelolie, zure room en framboos. Daarna een lepel met pittige worst met kaas en een ragout van tomaat en zwarte inkt. De derde amuse –had ik al gezegd dat we net hadden geluncht?- is een blauwe mossel/safraansoepje.
We zitten aan tafel als het voorgerecht wordt geserveerd: een salade van schelpdieren, komkommer en venkel met doperwtjescrème.
Het tussengerecht is gegrilde koolvis (familie van de kabeljauw) met sperziebonen, bruine bonen en een witte bonensaus, chorizo-olie, Tahiti-vanille en gezouten citroen. Wauw! Vooral de combinatie van chorizo, vanille en citroen explodeert in je mond. De bonen zorgen ervoor dat alles weer tot rust komt zodat uiteindelijk de vis de overhand neemt. Zoals dat hoort met een hoofdingrediënt. Ik ben niet de enige die verrast is. Ik kijk naar mijn buurman Andy Harris, oprichter van Jamie Magazine. Ook hij heeft zoiets nog nooit geproefd.
Dit varkensvlees is voor mij echt veel te rauw en is een beetje taai. De rode biet, bloemkool, cantharellen en witte wortel zijn wel lekker beetgaar.
Oh, dat dessert! Ik kan het het beste omschrijven als een verse, zachte Snickers op een bord. De pindafudgecake met chocolade is besprenkeld met dennennaaldensiroop en aardbeiencoulis en de sinaasappelsorbet maakt het helemaal af. Tonnetjerond gaan we weer richting hotel.
Aarhus Festival
De volgende dag komen we aan in Aarhus, waar net het jaarlijkse Aarhus Festival aan de gang is. Overal worden evenementen georganiseerd en ontstaan er popup-restaurants. Wij eten een speciale festivalburger in een oud pand midden in de stad. In samenwerking met onder andere Ikea en Weber kunnen bezoekers hier van een buffet eten, of van de grill. De burger is enorm, maar heerlijk mals en op smaak. Zo een willen we volgend jaar wel weer!