Culy ontdekt… dé belangrijkste kookwedstrijd ter wereld: Bocuse d’Or 2015
Bijna elke Fransman zal het beamen… Lyon is het gastronomische middelpunt van Frankrijk. Van Europa zelfs. De stad telt tal van Michelinsterrenrestaurants, je struikelt over de Bouchons (traditionele restaurants), op iedere straathoek zit wel een bistro en op elke dag van de week kun je verse producten inslaan op een markt.
Geen wonder dus dat de grootste kookwedstrijd in de wereld – Bocuse d’Or – juist hier plaatsvindt. Culy’s Joyce nam een kijkje.
Tekst en foto’s: Joyce Bielderman
Bocuse… die naam ken ik!
Dat kan kloppen. De kookwedstrijd Bocuse d’Or is bedacht door Paul Bocuse. Deze 89-jarige chef is een levende legende. Zo heeft zijn restaurant L’Auberge Du Pont de Collonges het record in handen als het gaat om het behouden van 3 Michelinsterren. In 1965 ontving Paul Bocuse voor het eerst 3 sterren. Dus reken maar uit… in 2015 heeft zijn restaurant maar liefst 50 jaar lang 3 Michelinsterren. Een unicum. En daar stopt het niet.
Paul Bocuse wordt namelijk ook gezien als de uitvinder van de nouvelle cuisine, een keuken waarin verse en licht bereide ingrediënten een grote rol spelen. Daarnaast bracht de chef tal van kookboeken uit en startte hij in 1990 een eigen hotelschool, Institut Paul Bocuse. Je begrijpt… Gault-Millau riep Paul Bocuse niet voor niets uit tot ‘Kok van de 20e Eeuw’.
Maar die kookwedstrijd, hoe zit dat?
Bocuse d’Or is de internationale kookwedstrijd die in 1987 voor het eerst gehouden werd. Waarom? Omdat Paul Bocuse graag een culinaire competitie wilde starten waarbij chefs live en voor een publiek gerechten klaar moesten maken. Een combinatie tussen sport en cuisine. En dat is precies wat Bocuse d’Or is. Een Olympische Spelen voor chefs.
Twee jaar trainen en meedoen mee aan allerlei voorrondes. Dat is wat de teams – bestaande uit een chef, een commis en een coach – moeten doen om in aanmerking te komen om als één van de 24 teams tijdens Bocuse d’Or op te treden. Dit keer lukte dat voor het Nederlandse team. Jan Smink (chef), zijn commis Lars Aukema en coach Leendert Klaassens waren er helemaal klaar voor.
Hup, Holland, hup!
Chef Jan en commis Lars werken allebei bij De Librije***. En zoals je misschien weet, dat restaurant gaat verhuizen. Beide mannen hielpen daarom mee. En dat kwam Lars duur te staan. Er kwam een oven op zijn hand terecht en even zag het ernaar uit dat hij niet meer mee kon doen met Bocuse d’Or.
Gelukkig besloot de organisatie samen met de andere chefs dat Lars welkom was als assistent-coach. Roger Peeters, leerling-kok bij De Librije, werd de nieuwe commis.
Zo kwam het dus dat op de 2e dag van Bocuse d’Or kookwedstrijd Nederland – als enige – met 4 man aan de start stond. Omringd door camera’s, fototoestellen en blocnotes van de internationale pers begonnen de mannen aan hun voorbereiding. De keuken werd ingericht met de ingrediënten die ze speciaal voor de wedstrijd hadden ingeslagen. Een heel gedoe, want hierna moesten ze afwachten of een commissie van speciale Bocuse d’Or chefs het hiermee eens is.
Dat zal wel een strenge boel zijn, niet?
Jazeker, elke wedstrijdkeuken wordt geïnspecteerd. Transparante zakjes worden opgeknipt, aan stokjes, staafjes en bakjes wordt geroken. Ze overleggen. Vragen de chefs uit het Nederlandse team wat ze in handen hebben en maken hun besluit.
Is de keuken van Nederland klaar voor Bocuse d’Or? De commissie van chefs is akkoord. De wedstrijd kan beginnen. Jan, Rogier, Lars en Leendert mogen 5 uur en 35 minuten koken. Aan het eind leveren ze een visgerecht op en een vleesgerecht geserveerd op een ‘platter’. Let the games begin!
May the odds be ever in your favor!
Zoals gezegd: Bocuse d’Or is als een soort Olympische Spelen. En dat betekent dat er fans op de tribune zitten die luid joelend hun team aanmoedigen. Vlaggen, toeters, bellen, ratels, gekke outfits… de tribune is een bonte verzameling van uitgedoste fans.
En dat maakt het bijwonen van de Bocuse d’Or bijzonder. De grote opzet, het uitzinnige publiek, de grote belangstelling van de pers: het voelt alsof je je in het centrum van de wereld begeeft. En in die hectiek moeten de teams koken…
Koken onder zoveel druk, da’s niet mis.
Klopt, maar met nog maar een paar seconden op de klok heeft het Nederlandse team alle gerechten op tijd geserveerd. De bordjes met het visgerecht en de platter met het vlees.
Een hele rij chefs (waaronder grootheden als Grant Achatz van Alinea***, Thomas Keller van The French Laundry*** en Jonnie Boer van De Librije***) proeven en beoordelen wat er is gemaakt.
Een spannend moment. Helemaal omdat het team zelf vanaf de platter het vleesgerecht op de bordjes opmaakt. Maar het is gelukt! De mannen van het Nederlandse team kunnen nu niets anders dan afwachten wat de jury ervan vindt.
Spanning en sensatie, dus.
De uitreiking is een groot spektakel. Alle 24 teams worden één voor één gevraagd naar voren te komen. Met de nationale vlag in hun hand en onder luid gejoel van het publiek worden de teams onthaald. De teams die brons, zilver en goud hebben gewonnen worden bekend gemaakt. De spanning stijgt. Dat zie je aan de gespannen gezichten en de ontlading bij de teams die winnen.
En, wat vond de jury van de Hollandse chefs?
Helaas is er voor Nederland geen podiumplaats. De Noren winnen goud, de Amerikanen zilver en het brons is voor de Zweden. De chefs uit deze teams ontvangen een trofee en morgen ontbijten ze in het wereldberoemde restaurant van Paul Bocuse. Misschien zelfs wel met de ‘kok van de 20e eeuw’…
En hoe zit het met het Nederlandse team? Jan, Rogier Lars en Leendert behalen de 9e plek. Daarmee behoren ze toch maar mooi bij de top-10 van de wereld!
Met dank aan: Rhône Alpes, Lyon en Frans Bureau voor Toerisme.