Redactie
Redactie Inspiratie 18 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Ali Ocakbaşi

Ondanks dat we dol zijn op de Turkse keuken, zijn er maar weinig restaurants in Nederland waar we de smaken écht goed hebben kunnen proeven. Restaurant Ali Ocakbaşi in het centrum van Amsterdam is daar één van. 

In de keuken staat chefkok Orhan Demir, die al op jonge leeftijd kookte voor zijn familie. Toen hij nog maar 14 jaar oud was ging hij als kok aan de slag bij een restaurant in Istanbul en belandde uiteindelijk in Amsterdam. Hier kwam hij eerst terecht bij restaurant Kösebasi, waarna hij verhuisde naar Ali Ocakbaşi.

Ali is geen nieuwe speler: met maar liefst drie vestigingen in Istanbul en dus één in Amsterdam weten ze al jaren wat ze doen en koken ze authentiek Turkse gerechten. Centraal staat de anatolische keuken, met veel rund- en lamsvlees gerechten van de grill, goed gebruik van groenten en rijke smaken.

Het eten

Na het bestellen van een drankje komt één van de vriendelijke bedienende meisjes aan tafel met een groot dienblad, met daarop allerlei soorten mezzes.

Dit zijn de voorgerechten die je ter plekke kunt uitkiezen. Handig, want op deze manier hoef je niet bij elk gerecht te vragen wat het betekent.

De verschillende mezzes

Wij gaan voor de abagannus (yoghurt met geroosterde aubergine), kisir (pittige bulghursalade) en cigköfte (worstjes van rauw rundvlees met veel peper, geserveerd met sla en citroen). Erbij wordt brood geserveerd, waardoor de tafel eruit ziet als een groot feest.

Ook de smaken zorgen voor een feestje, maar doordat het brood goed vult besluiten we te wachten tot het hoofdgerecht.

Abagannus
Kisir
Cigköfte
Turks brood

Niet veel later verschijnt de rest (ze mogen wat ons betreft wel iets meer de tijd nemen in de keuken). We gaan voor de Ali Nazik (lamskebab met auberginepuree en yoghurt) en op aanraden van de bediening Karisik Kebap Tabagi (een mix van kebab, saslic en pilic). Bij de gerechten krijg je standaard rijst met bulgur en een frisse salade.

De mix is zalig en vooral erg leuk omdat je op deze manier verschillende vleesgerechten kunt proberen. De kebab (gekruid en gebakken lams- of rundergehakt) is goed kruidig en zacht van structuur, de saslic (gemarineerde plakjes kalfshaas) is iets saaier maar niet minder lekker en de pilic (pittige kippenpootjes) gaat ook helemaal op.

Met de Ali Nazik is er waarschijnlijk iets fout gegaan, want in plaats van lamskebab krijgen we de kazu sis: gemarineerde stukjes lamsrug. Ook lekker, maar wel totaal anders dan wat we hadden besteld. Een misser, maar doordat de smaken dik in orde zijn is het voor ons geen probleem.

Karisik Kebap Tabagi
Ali Nazik

Doordat al het eten vrij snel wordt geserveerd en de porties aan de ruime kant zijn, is er bijna geen plek meer voor het dessert. Toch besluiten we een portie baklava te bestellen, onze favoriet.

Helaas is deze wat aan de flauwe kant en lijkt het wel alsof hij niet huisgemaakt is. Ook missen we de beloofde walnoten en krijgen we daarvoor in de plaats een vulling van pistachenoten.

Baklava

Conclusie

Ali Ocakbaşi lijkt op het eerste gezicht op een geoliede machine, maar er zijn helaas toch wel wat dingen waar het beter kan gaan. Misschien komt het doordat we geen Turks spreken en de namen van de gerechten waarschijnlijk verre van goed uitspreken, maar hier kunnen ze in de toekomst zeker iets aan doen.

Wel zijn zo’n beetje alle gerechten erg goed van smaak, wordt het vlees prachtig gegaard en krijg je echt het idee een culinaire reis door Turkije te maken. Ook is de bediening jong, maar alleraardigst én kundig, een combinatie die we nog maar weinig zijn tegengekomen.

Ali Ocakbaşi
Herengracht 558, Amsterdam

Ook zo gek op Turks eten? 

Hier schreven we over onze favoriete hotspots voor traditioneel Turks eten in Istanbul.

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.