Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 26 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Culy legt uit: de zin en onzin over glutenvrij eten

Steeds meer mensen eten glutenvrij. Alleen al in je vriendengroep kun je vast wel een paar mensen aanwijzen die de gluten skippen. Maar waarom eigenlijk? En – heel belangrijk voor een foodie – als je gluten mijdt, wat kun je dan wél eten? Culy duikt in de zin en onzin over glutenvrij eten.

Granen

Allereerst: wat zijn gluten nou toch ook alweer? Gluten zijn eiwitten die voorkomen in sommige granen. Kleefeiwitten worden ze ook wel genoemd. Ze zitten in graan, waaronder dan weer soorten vallen als spelt, gewone tarwe, durumtarwe, gerst en rogge.

En dus komen gluten voor in voedingsmiddelen als brood, pasta, gebak, pizza, couscous en koekjes. En – die zag je niet aankomen – ze kunnen ook zitten in bindmiddelen voor sauzen, soepen en worst.

Het zijn gluten die ervoor zorgen dat deeg – van bijvoorbeeld brood en pasta – elastisch en stevig wordt. Ze worden ook veel gebruikt in vleesvervangers, zoals seitan (gemaakt van tarwemeel, dat wordt gewassen tot er alleen maar tarwegluten over zijn).

glutenvrij

Pizza en pasta zonder gluten

De laatste jaren zijn gluten op een soort blacklist gezet: veel mensen blijken gevoelig voor gluten of zelfs intolerant. Dat wil niet zeggen dat gluten slecht voor je zijn. Alleen als je lijdt aan glutensensitiviteit, coeliakie of een tarweallergie wordt aangeraden om glutenvrij te eten.

Maar een leven zonder pizza en pasta? We moeten er niet aan dénken. Het is dan ook zeer goed nieuws dat er steeds meer glutenvrije producten en vervangers voor gluten op de markt komen.

Zo zijn er fabrikanten die zich specialiseren in een scala aan glutenvrije producten, zoals Schär. Zij hebben een breed assortiment aan producten zonder gluten: van wraps tot aan pasta, bladerdeeg en paneermeel. Ideaal: zo hoef je je favoriete gerechten als spaghetti, pizza en ravioli niet te missen.

Ze hebben zelfs glutenvrije croissants (yes!), stokbroden, hamburgerbroodjes, chocoladekoekjes en ander lekkers. En wat misschien nog wel het belangrijkste is: het smaakt gewoon goed, dus je merkt geen moment dat je glutenvrij eet. Behalve aan je lijf dan. En daar doen we ‘t voor.

Goede glutenvrije vervangers

Producten die sowieso geen gluten bevatten, zijn er natuurlijk ook. Zo kun je je een slag in de rondte eten aan glutenvrije producten als amaranth, boekweit en wilde rijst. En ook koekjes als macarons en kokosmakronen, glutenvrije chocoladetaart (zonder bloem!) en zelfs glutenvrije oliebollen.

De meest voorkomende vervangers voor tarwe zijn boekweitmeel, amandelmeel en maismeel. Maar ook gierst en teff kun je heel goed gebruiken. Handig om te weten als je koekjes of taarten wil bakken! Check hier een overzicht voor glutenvrij bakken.

glutenvrij boekweitmeel

Hoe koop je producten zonder gluten?

En toch, als je in de supermarkt staat, blijft het vaak een beetje gissen. Zo zou je ervanuit kunnen gaan dat quinoa geen gluten bevat (het is immers geen graan), maar kunnen daar toch sporen van gluten in voorkomen.

De Europese Wetgeving duidt zelfs haver – ook een van nature glutenvrij product – aan als glutenbevattende graansoort, omdat het besmet kan zijn geraakt met gluten. Bijvoorbeeld in de bakkerij, maar ook al tijdens de oogst of het transport.

Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om altijd de verpakking te scannen en te letten op het glutenvrij logo (een doorgestreepte aar). Dan weet je zeker dat je een product zónder gluten te pakken hebt.

Zo hoef je je favoriete producten en gerechten niet te missen als je om gezondheidsredenen glutenvrij moet of wil gaan eten. Bring on the pasta…!

Volg jij een glutenvrij dieet? Culy got you covered met een hele reeks glutenvrije recepten.

fusili

In samenwerking met Schär

In samenwerking met Schär

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.