Alles wat je moet weten over mosselen
In juli gaat het weer kriebelen en is het moment daar dat we heerlijke verse mosselen kunnen eten. Favoriet bij velen van ons en lekker in allerlei combinaties. Maar waar komen mosselen eigenlijk vandaan? En wat zijn de verschillende soorten? Wij zochten het uit.
De mossel is een weekdiertje dat je rauw of gekookt kunt eten. Sommige foodies vinden ze rauw een ware delicatesse en zelfs lekkerder dan oesters. Wij vinden ze gekookt toch het lekkerst.
Mosselen zijn ontzettend gezond (behalve als je ze frituurt natuurlijk), want ze bevatten net als andere vis gezonde vetten. In Nederland worden er jaarlijks zo’n 57 miljoen kilo mosselen gevangen en het meeste daarvan wordt geëxporteerd naar België en Frankrijk. De mosselveiling in Yerseke, in de provincie Zeeland, is de grootste in Europa en jaarlijks komen er veel toeristen naar toe om te kijken hoe het er daar aan toe gaat.
Mosselen worden gekweekt uit mosselzaad (dit zijn de larven van de mossel zonder schelp). Dit gebeurt in Nederland vrijwel altijd in de Waddenzee of de Zeeuwse Oosterschelde in speciale mosselbanken of kweekpercelen. Deze kweek duurt anderhalf tot twee jaar! Na die tijd worden de mosselen verwijderd van de draden waaraan ze vast groeien en worden ze klaar gemaakt om verkocht te worden.
Mosselen ontwikkelen zelf draden waaraan ze zich vast klampen, maar soms worden mosselen aan al bestaande draden of touwen bevestigd en daar klampen ze zich met hun eigen draden aan vast. Dit worden hangcultuur mosselen genoemd; deze diertjes bevatten meestal meer vlees. De andere mosselen die leven op zandbanken hebben meestal een hardere schelp en zijn minder vlezig. Het mosselseizoen loopt van juli tot half april, lekker lang dus!
Op de Culy redactie zijn we dol op mosselen. Er zijn vele manieren om ze te bereiden en te eten. Doorgaans worden ze heerlijk gekookt in witte wijn of in bier en vervolgens geserveerd met stokbrood of friet en wat sauzen, zoals cocktailsaus en ravigottesaus.
Verwarm hiervoor een mosselpan (een grote stoofpan volstaat ook) en kook hierin de schoongemaakte mosselen samen met wat mosselgroenten (prei, ui, wortelen, venkel), kruiden naar smaak (peterselie, laurier) en een scheut witte wijn een minuut of twee. Als de schelpen open staan zijn ze goed en klaar om te serveren.
Maar er zijn zoveel meer manieren om ze te eten! Rijg ze bijvoorbeeld aan een spiesje of maak er een mouclade van. Mosselen zijn ook heerlijk in een risotto, of wok ze op een Thaise manier, met veel limoen, vissaus en rode peper.