Redactie
Redactie Inspiratie 19 jun 2013
Leestijd: 5 minuten

9 verschillende eetstijlen, van vegan tot paleo

Dat wat je eet zó veel meer over je zegt dan alleen wat je lekker vindt, bewijst de grote verscheidenheid aan bestaande eetstijlen. Je kunt dan ook gerust zeggen: zo veel mensen, zo veel eetgewoonten. En wat is er interessanter dan gluren naar wat er op het lunchbakje ligt van die über healthy collega of hippe mevrouw in de trein? 

De reden om voor een specifieke food lifestyle te kiezen kan samenhangen met een bepaalde levensvisie (zoals bij veganisten bijvoorbeeld vaak het geval is) maar ook met je gezondheid (een lactose-intolerantie of glutenallergie) of zelfs met politiek. Jouw persoonlijke eetstijl ontstaat niet zo ineens van moment op moment. Het ontdekken van nieuwe producten, praten met andere foodies en lezen van inspirerende blogs hebben allemaal invloed op jouw unieke eetpatroon.

Crudites
Flickr
Bron: Flickr

Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat wat je eet en waar je je lekker bij voelt door de jaren heen steeds met je mee verandert. Het is vaak een kwestie van uitproberen, proeven en kijken wat bepaald eten met je doet en – niet onbelangrijk – waar je ‘s nachts van droomt omdat het zó ontzettend lekker is.

Maar wat voor eetstijlen zijn er eigenlijk allemaal? Culy maakte een selectie van de meest voorkomende ‘alternatieve’ systemen, inclusief hippe diëten zoals paleo (het oerdieet) en raw food. Niet (per se) om je halsstarrig aan vast te houden, maar gewoon, ter inspiratie. Wij zeggen: hoe meer verschillende eetstijlen, hoe leuker. Lang leve de verscheidenheid!

1. Vegetarisch
Bij vegetarisch eten denk je natuurlijk meteen aan eten zonder vlees of vis. Maar wist je ook dat er verschillende vormen van vegetarisme bestaan? Denk aan ovo-lacto vegetarisme (geen vlees en vis, wel ei en zuivel), ovo-vegetarisme (geen vlees, vis & zuivel maar wel ei) of pescotariër (geen vlees, wél vis, ei en zuivel). ‘Ovum’ is overigens het Latijnse woord voor ei, ‘lac’ voor melk en ‘pesco’ komt van het Latijnse woord ‘pisces’.

2. Veganistisch
In een veganistisch voedingspatroon ontbreken in principe alle dierlijke producten. Dit betekent: geen vlees, vis, ei, zuivel en andere van dieren afkomstige producten zoals gelatine, bijenpollen en honing. Maar ook hier zijn weer nuances merkbaar. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om behalve qua eten ook qua lifestyle het veganisme door te voeren en geen leer en wol te dragen.

3. Macrobiotiek
Celebrity Gwyneth Paltrow is helemaal into de macrobiotiek en ook sterren als Madonna schijnen zich goed te voelen bij deze eetstijl. De macrobiotiek is ontstaan vanuit het zenboeddhisme en omvat een duidelijke levensvisie. Alles draait om tegenpolen die elkaar aanvullen en het creëren van evenwicht tussen yin en yang. Een macrobiotisch voedingspatroon bevat geen zuivel, vlees en eieren en weinig geraffineerde suikers. Je eet juist wel volle granen, groenten, peulvruchten, zeewier en kleine hoeveelheden zaden, vruchten, vis en schaaldieren.

Bron: Flickr

4. Ayurveda
Ook ayurveda is een levensvisie en gaat over veel meer dan alleen voeding. Ayurveda betekent letterlijk: de kennis van het leven. De van oorsprong Indiase levensstijl gaat over de totale gezondheid van je lichaam én geest. De elementen aarde, water, lucht, vuur en ether staan centraal en worden vertaald in drie dosha’s (constituties): vata, pitta en kapha. Iedereen heeft één dosha die overheerst. Om in balans te blijven of te komen wordt het aangeraden om voedingsmiddelen te eten die passen bij je constitutie. De vaak kouwelijke Vata heeft bijvoorbeeld baat bij verwarmende gerechten met kruiden, Pitta’s reageren juist goed op verkoelende voedingsmiddelen en Kapha’s kunnen het beste warm, licht en ‘droog’ voedsel eten.

5. Gescheiden voedselcombinaties
Het uitgangspunt bij deze eetstijl is dat sommige voedingsmiddelen gecombineerd zorgen voor een goede vertering en andere deze juist belemmeren. De hoofdregel hierbij is: eiwitten en koolhydraten gescheiden eten (dus bijvoorbeeld geen pasta met kip). Groenten worden als neutraal gezien en kunnen dus overal bij gegeten worden. Denk maar aan het Montignac-dieet dat in de jaren 90 zo populair was, waarbij Nederlanders massaal koolhydraten en vet gingen scheiden in hun gerechten. Tegenwoordig is er het (enigszins) vergelijkbare South Beach dieet.

6. Paleo
Het paleolitisch dieet (ofwel oerdieet, ofwel paleo) is op dit moment helemaal hot. De paleo beweging kijkt naar wat onze voorouders aten omdat onze huidige genen grotendeels hetzelfde zijn als toen. Wat dat betekent voor het paleo voedingspatroon? je eet veel groenten en fruit maar ook vlees, vis, eieren, noten en zaden. Geraffineerde suiker wordt gemeden en de granen zijn grotendeels glutenvrij.

Bron: Flickr
Bron: Flickr

7. Raw food
Er zijn ook steeds meer mensen die (gedeeltelijk) rauw eten. Rauwe voeding wordt ook wel ‘levende’ voeding genoemd omdat eten niet verhit wordt boven de 47.8 graden Celsius en daarmee nog barst van de vitaminen en mineralen. Het is een vooroordeel dat rauwe voeding alleen bestaat uit stukken komkommer en wortel met een dipje, er zijn enorm veel creatieve rauwe gerechten te verzinnen. Een raw food dieet bestaat voor minimaal 75% uit vers voedsel, de rest bestaat uit bijvoorbeeld gedroogd fruit, crackers en broodjes.

Bron: Flickr

8. Glutenvrij
Nog zo’n trend is glutenvrij eten. Sommige mensen moéten glutenvrij eten omdat ze coeliakie hebben (een glutenintolerantie), anderen voelen zich er gewoon prettig bij. Gluten zijn eiwitten in tarwe die er onder andere een bindende werking hebben. Dit is dan ook direct de reden waarom het bakken van glutenvrije broden of koekjes best nog wel eens lastig kan zijn. Producten die gluten bevatten en dus niét deel uitmaken van een glutenvrij dieet zijn brood, koekjes, gebak, pasta, crackers en muesli van onder andere tarwe, gerst, haver en kamut. Hoewel er nog wel eens verwarring is over spelt bevat ook deze graansoort gluten. Gluten zitten ook vaak ‘verborgen’ in producten zoals bouillon, pakjes en zakjes en sojasaus. 

9. Suikervrij
In een suikervrij dieet vermijd je alles wat – logischerwijs – suiker bevat. Toch klopt de naam ‘suikervrij’ eigenlijk niet helemaal omdat er wel natuurlijke suikervervangers zoals honing, agavesiroop, rijststroop, palmsuiker en kokosbloesemsuiker worden gebruikt. Ook suikervrij eten is steeds meer in opkomst, waarschijnlijk omdat we steeds bewuster met eten omgaan én realiseren hoeveel toegevoegde suikers vaak aan kant- en klare voedingsmiddelen wordt toegevoegd.

Bron: Flickr

Zijn er voedingsmiddelen waar jij veel van eet of die je juist vermijdt? En heb jij een specifieke eetstijl? Wij zijn erg benieuwd!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.