5 x slimme manieren om je eten te stomen
Stomen is één van de meest gezonde manieren om je eten te bereiden. Zo veel mogelijk vitaminen, mineralen en anti-oxidanten blijven behouden én de smaak van de groenten komt duidelijker naar voren. Maar hoe werkt stomen nou eigenlijk precies en wat zijn de verschillende manieren om dit thuis ook te doen? Culy zocht het uit.
Hot & steamy
Wat stomen onderscheidt van koken is dat de groenten niet in aanraking komen met water. De damp van het hete water verhit de voedingsmiddelen en zorgt ervoor dat ze gaar worden, maar toch knapperig en smaakvol blijven. Belangrijk is om altijd de deksel op de pan te doen zodat de stoom niet de kans krijgt om te ‘ontsnappen’.
Stomen: nat of droog
Je kunt voedsel droog óf nat stomen. Bij nat stomen leg je je ingrediënten op bijvoorbeeld een bord om ze vervolgens in een stoommand te zetten. Je eten wordt gaar door de vloeistof die vrijkomt op het bord. Droog stomen gaat zo: je doet je ingrediënten in een stoommandje zónder dat je groenten in aanraking met het water komen. Beide opties zijn gezond en simpel!
Wat kun je allemaal stomen?
Hoewel je waarschijnlijk meteen aan groenten, rijst en aardappeltjes denkt kun je ook vlees, vis, gevogelte en zelfs schaal- en schelpdieren heel goed stomen. Experimenteer naast water ook eens met een lekkere bouillon of wijn voor extra smaak.
Kies je optie:
Als je begint met experimenteren met stomen raden we je aan om een simpel stoommandje aan te schaffen (te koop bij de toko). Wil je vanavond nog aan de slag? Ook een zeef of vergiet boven een pan werkt prima! Let er dan wel op dat je ingrediënten het water niet aanraken. Mocht je de smaak te pakken hebben dan kun je ook overwegen om een speciale stoomoven aan te schaffen.
1. Bamboe-stoommandje
Zo werkt het: giet een laagje water in een pan of wok en breng het aan de kook. Zet je bamboe mandje erop en stomen maar.
Voordelen: makkelijk op te bergen en goedkoop.
Nadelen: niet handig om af te wassen
2. Inklapbaar stoommandje van roestvrij staal
Zo werkt het: giet een laagje water in een pan en hang het mandje met ingrediënten erin. Dat is alles!
Voordelen: een bamboe-mandje kan een bepaald aroma van de bamboe vrijgeven, dit is niet zo bij een exemplaar van roestvrij staal. Het mandje neemt weinig ruimte in, is hygiënisch en goedkoop én past in alle pannen.
Nadelen: ook hier past niet heel veel in.
3. Stoompan
Zo werkt het: een stoompan is een ruime pan, waarin een andere pan past met een gaatjesbodem. Je sluit hem af met een deksel, zodat de stoom niet kan ontsnappen.
Voordelen: als je een redelijk grote stoompan hebt kun je ook een groot stuk vis of een hele kip stomen of meerdere bordjes tegelijkertijd.
Nadelen: een stoompan neemt wel flink wat kastruimte in.
4. Papilotte in de oven
Zo werkt het: koken ‘en papillotte’ betekent simpelweg je eten ‘inpakken’ om het te laten garen. Denk bijvoorbeeld aan groente of vis verpakken in aluminiumfolie, bakpapier of zelfs bananenblad. Door de ingrediënten af te sluiten worden ze goed gaar én voorkom je dat het droog wordt.
Voordelen: goedkoop, makkelijk en aluminiumfolie heb je altijd wel in huis.
Nadelen: je moet alles apart verpakken en je kunt geen grotere hoeveelheden in één keer stomen.
5. Stoom-oven
Zo werkt het: er zijn verschillende soorten stoom-ovens verkrijgbaar, bijvoorbeeld een met hoge druk (lijkt op een snelkookpan, ingrediënten zijn relatief gezien snel gaar), een drukloze stoom-oven (hier is wat meer geduld voor nodig) en een combi-stoomoven (een oven en stoom-oven in-één).
Voordelen: er past veel in, een stoom-oven is ook perfect om borden in voor te verwarmen, de stoom kan onmogelijk ontsnappen, je zet hem aan en hebt er geen omkijken meer naar.
Nadelen: je voelt hem al aankomen: het is een vrij prijzig apparaat waar je eerst even in moet investeren voordat je er van kunt genieten.
Bamboe stoommandjes koop je bij de toko, andere stoommandjes bij kookwinkels en een speciale stoom-oven bij keukenspeciaalzaken.