Culy kocht een koe via Koopeenkoe.nl
Op de website Koopeenkoe.nl kun je sinds een tijdje eenvoudig je eigen koe bestellen. Nouja, geen hele koe, maar een deel van het vlees van een Nederlandse koe die een goed leven heeft gehad in Braambrugge.
Een koe die geen gekke dingen heeft gegeten en door een ambachtelijke slager is verwerkt tot een overzichtelijk vleespakket met tweepersoons porties. Puur rundvlees met een goed verhaal: dat moest ik proeven!
door Cathelijne Cras
Hallo koe 1623!
Op de site bestel ik een vleespakket voor twee personen. De koe met nummer 1623 uit Braambrugge is op dat moment nog maar voor 7 procent verkocht. Het hele traject van verkoop, naar de slachter, het rijpen en het verwerken (zo’n vier weken) start pas nadat de volledige koe is verkocht.
Gelukkig winnen initiatieven als dit heel snel terrein in Nederland waar steeds meer druk komt te staan op de bio-industrie en voedselveiligheid. Een vleespakket waarbij aloude normen en waarden voor een traceerbaar en transparant traject zorgen, is absoluut in trek. ‘Mijn’ koe is dan ook een dag later al volledig verkocht en ik ontvang direct een vriendelijke bevestigingsmail.
Goed leven, ambachtelijke slacht
Circa een week later ontvang ik de mail dat koe 1623 naar de slachter is gebracht. Daar zal ze nog even ontstressen in het bijzijn van andere koeien, alvorens de slager haar artisanaal (ambachtelijk) slacht. De transparantie van deze duurzame vleesproductie roemde ik zojuist nog, maar nu komt de informatie eigenlijk best ‘in your face’ over. Hypocriet komt de gedachte in me op ‘dat deze koe nu echt voor mij dood wordt gemaakt’. Oei.
Gelukkig realiseer ik me ook snel dat een overproducerende bio-industrie voor heel andere vleesellende zorgt. Koopeenkoe.nl staat juist voor eerlijkheid en diervriendelijke productie naar vraag. Geen massaproductie om het produceren en omzet draaien.
Mooi vlees met onregelmatige kleur
Na twee weken rijpen, wordt koe 1623 bij me thuisbezorgd op de afgesproken tijd. In een koelbox van piepschuim met een koelelement. Het verse vleespakket is verpakt in porties voor twee personen en bevat in totaal zo’n 7,2 kilo rundvlees. De entrecotes, minute beef, riblappen, tartaar, gehakt, runderpoulet, tournedos, biestukpuntjes, rosbief, stooflappen, hamburgers en rundersaucijzen vullen precies één kleine lade in de vriezer.
Door de gesealde verpakkingen heen, zie je goed dat het mooi vlees is. Net als bij een goede slager, zie je her en der wat donkere stukken in het vlees. Het begeleidend schrijven meldt voor alle duidelijkheid dat dit niets afdoet aan de kwaliteit van het vlees. Het komt juist doordat er geen kleurstoffen zijn gebruikt om het vlees rood te maken, zoals vaak in de supermarkt het geval is.
Hollands biefstuk, Indische rendang
De eerste avond serveer ik de kogelbiefstuk met rozemarijnaardappels en boontjes. Bewust een ‘rustige’ maaltijd qua kruiden om de smaak van het vlees ongestoord te kunnen proeven. De porties zijn flink, het vlees is mals en de smaak is goed.
Erg prettig bij de mooie biefstuk: het vlees is gelijkmatig van dikte, waardoor het goed te bereiden is tot de gewenste garing.
Het tweede gerecht eet ik later die week: Indische rendang. De stooflappen heb ik de avond ervoor uit de vriezer gehaald en in de koelkast laten ontdooien. Voor de stoof gebruik ik overigens drie gesealde pakketjes voor een flinke pan vol. Ik snijd het vlees in stukken en laten de kruidenboemboe even intrekken. Het resultaat na 2,5 uur stoven is echt heerlijk.
Indische rendang met sajoerspruitjes. Tussen alle specerijen houdt de malse rundersmaak prima stand.
Dit zijn geen taaie stukken, maar mals en zacht vlees waarbij je ondanks alle kruiden en smaken nog steeds rund proeft. Het grote voordeel van vlees waaraan geen water, kleurstoffen of andere E-nummers zijn toegevoegd, heeft zich wat mij betreft bewezen. Ik ben fan en verheug me nu al op de verse pasta van morgen, mét gehakt van koe 1623!
Een informatiefilmpje, receptentips en het bestelformulier vind je op Koopeenkoe.nl.