Culy Italia: Zoete risotto met melkchocolade
Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert, blogger van Ciao Tutti en redacteur van De Smaak van Italië, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.
Eindelijk, weekend! Geen wekker, lang ontbijten en bij een tweede cappuccino uitstippelen wat te doen en vooral wat te eten de rest van het weekend. Naar de markt, de delicatessenzaak, of een duik in de voorraadkast om van de lunch een feestje te maken. Met wat zoets toe – want ook dát is weekend.
Ben je net zo dol op risotto als ik? Verras jezelf en je gasten dan eens met deze winterse risotto met chocolade uit het nieuwe kookboek Weekendlunch. Ideaal om het overschot aan chocoladeletters op een heerlijk Italiaanse manier weg te werken – en de beste combinatie van twee keer troosteten die ik ooit proefde!
Ingrediënten
(voor 4 personen)
- 750 milliliter melk
- 250 milliliter slagroom
- 25 gram boter
- 300 gram risotto
- 3 eetlepels suiker
- 1 kaneelstokje
- 75 gram melkchocolade
Breng de melk met de slagroom tegen de kook aan en neem de pan van het vuur. Smelt in een pan met dikke bodem de boter. Roer er de risotto door en bak tot de korrels glanzen.
Roer telkens een flinke scheut warme melk door de rijst en laat opnemen. Voeg ook de suiker en het kaneelstokje toe. Kook de rijst in 15 tot 20 minuten zachtjes gaar. Roer regelmatig.
Rasp de chocolade fijn. Meng van het vuur de helft van de chocolade door de warme rijst. Schep de risotto op 4 borden en bestrooi met de rest van de chocolade.
Tip
Op deze risotto kun je eindeloos variëren: met witte chocolade en verkruimelde amaretti, of met 2 blikken kokosmelk (van 400 milliliter) in plaats van de melk, en dan warme kersen erbij. Roer er aan het einde ook eens 4 eetlepels mascarpone of crème fraîche en wat fijngehakte basilicum of munt door, voor een extra romige risotto. Lekker met frambozen.
Zoete supplì
Met z’n twee? Maak dan zeker ook de hele portie voor 4 personen. Met de rest van de risotto maak je krokante supplì, gefrituurde rijstballetjes. Rol van de afgekoelde en in de koelkast stevig geworden risotto balletjes ter grootte van een walnoot. Stop er eventueel nog een blokje chocolade in. Rol de rijstballetjes achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Herhaal de ei- en paneerlaag nog een keer. Frituur de supplì in 3 tot 4 minuten goudbruin en krokant. Serveer ze warm met frambozensaus.
Dit recept komt uit: Weekendlunch – 103 recepten voor het ultieme weekendgevoel van Janneke Philippi
Klik hier voor nog meer Italiaanse decemberinspiratie!
Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!