Redactie
Redactie Inspiratie 26 jan 2014
Leestijd: 3 minuten

Culy Italia: Italiaans genieten, maar wél gezond… zo doe je dat!

Hoewel sommige mensen bij Italiaanse gerechten vooral denken aan borden vol pasta met romige sauzen, volvette kazen, zoete broodjes bij het ontbijt en pizza’s die over je bord heen vallen, eten de Italianen thuis vooral gezond. Daarom vandaag: de gezonde aspecten van het Italiaanse ‘dieet’, volgens Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti.

Uit een wereldwijd onderzoek van Oxfam bleek recent dat Nederlanders het gezondste eten. Nederland laat daarmee landen als Frankrijk en Italië, waar van oudsher gezond wordt geleefd en gegeten, achter zich. Hoewel de Fransen nog in de top drie staan, moeten de Italianen genoegen nemen met een achtste plaats. Een grote teleurstelling voor de aanhangers van het mediterrane dieet.

Verse ingrediënten!

Natuurlijk staat er wel eens een pan met spaghetti alla carbonara op het vuur, maar als je weet dat hier in Italië absoluut geen room in thuis hoort (alleen ei, kaas en spek), ligt het al een stuk minder zwaar op de maag – en op de weegschaal. Bovendien eet men net zo vaak een simpel bordje pasta met tomatensaus. Verse tomatensaus, want dat is een van de geheimen van de traditionele Italiaanse keuken: veel wordt vers gemaakt. Tel daar – in grote delen van de laars – het gebruik van goede olijfolie bij op, en je hebt al een paar belangrijke ingrediënten van een gezonde levensstijl te pakken.

Uitgebreid de tijd nemen

Net zo belangrijk als de ingrediënten is echter het eetpatroon van een Italiaan. Hoewel een espresso in de bar snel-snel wordt opgedronken, meestal staand aan de bar, nemen de Italianen echt de tijd om te eten. In plaats van een boterham achter de computer lunchen ze uitgebreid, met een bord pasta gevolgd door een stukje vlees of vis en groenten.

Door de tijd te nemen voor de lunch – en goed te eten – hebben ze de hele middag geen behoefte om te snacken. Pas tegen de tijd dat het avondeten op tafel komt, krijgen ze weer een beetje trek. Hetzelfde gaat op voor chocolade, chips of nootjes voor de televisie. Een Italiaan eet in vergelijking met een Nederlander laat op de avond, waardoor je geen trek meer hebt en van allerlei verleidingen afblijft.

pasta Norma aubergine

Tijd voor toetjes

En de toetjes dan? Wees gerust, een Italiaan eet heus niet elke dag tiramisù. Vaak staat er thuis gewoon een schaal fruit op tafel – of een sterke espresso – om de maaltijd mee af te sluiten. Bovendien drinkt een Italiaan veel minder sap en frisdrank. Vooral koffie, water en wijn (maar niet meer dan een of twee glaasjes) staan op tafel.

Maar die achtste plek dan..?

Italië verandert – en die veranderingen gaan snel. Het beeld van la mamma die achter het fornuis staat is een typisch Italiaans fenomeen. Of beter gezegd was, want die achtste plek is niet geheel onterecht.

Veel Italiaanse mamma’s gaan werken. Dat betekent dat er geen tijd meer is voor pastasauzen die urenlang op het vuur moeten pruttelen, of voor versgemaakte tomatensaus. De supermarkten spelen daar op in door een steeds grotere afdeling kant-en-klare of bijna-klare producten. Zeker bij de jongere generaties wordt dat steeds gewoner. Op zondag schuiven ze nog graag aan voor een uitgebreide, vers bereide lunch, maar doordeweeks moet het even snel en makkelijk. Ook fast food doet steeds meer zijn intrede – en dan niet een stuk pizza of focaccia, maar een dubbeldikke burger en andere calorierijke snacks.

Hopelijk zijn de Italianen echter zo geschrokken van deze achtste positie dat ze het als een aantasting van hun nationale trots voelen en alsnog goede voornemens hebben gemaakt. Als remedie weer terug naar de traditie, viva la mamma!

bucatini amatriciana

Van Saskia krijgen Culy-lezers maandelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.