Culy Italia: cheese!
Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.
In slow food-stad Bra (Piemonte) komen van 20 tot en met 23 september bijna tweehonderdvijftig kaasmakers bij elkaar voor Cheese, het lekkerste kaasfestival ter wereld. Ze komen hun kazen te showen – maar uiteraard mag je ook proeven. Alle Italiaanse kaassoorten zijn vertegenwoordigd, maar je kunt hier ook een aardig hapje over de grens eten. Ciao Tutti tipt drie kazen die je echt moet proeven als je langs de kaaskramen slentert of op een later tijdstip door Piemonte toert.
Bra – ‘eigen’ kaas
Bra is niet alleen de naam van de stad in Piemonte fijnproevers volop aan hun trekken komen, het is ook de naam van een meer dan smakelijke kaas. Ga zeker kaas proeven bij Fiorenzo Giolito, de kaasspecialist van Bra. Enthousiast laat hij je zijn winkel zien, zijn geurende voorraadkasten en zijn bijzondere kaasmuseum, terwijl hij enthousiast vertelt over zijn vader en overgrootvader – ook kaasmakers.
Het hoogtepunt moet dan nog komen: je mag natuurlijk ook proeven. De kaas is hier, hoewel lokaal geproduceerd, werelds van smaak. Proef zeker de Bra Tenero (gemaakt van koemelk, twee maanden gerijpt), maar ook de sterke Bra Ciuk, een van de specialiteiten van Fiorenzo waarbij de kaas rijpt in wijn.
Robiola di Roccaverano
Deze lichtgerijpte kaas wordt gemaakt van een melange van koeien-, geiten- en schapenmelk. De naam zou bedacht zijn door de Romeinen, die het rubeola noemden, het Latijnse woord voor rubber, aangezien de kaas als hij wat langer rijpt een rozige gloed krijgt. Volgens andere kaasmakers is dat onzin en is het kaasje vernoemd naar het plaatsje Robbio (Pavia).
Robiola is ontstaan doordat veel boeren in Piemonte verschillende kuddes hielden. Om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende melk was om kaas te maken, werd de melk van alle dieren simpelweg gemengd. Het resultaat: robiola heeft de frisheid van geitenmelk, het romige van koemelk en het licht pittige van schapenmelk – een ideale combinatie!
Testun al Barolo
Deze pittige kaas wordt eveneens gemaakt van een mengsel van geiten-, schapen- en koeienmelk. Rijpen doet hij niet gewoon op de plank maar diep in het most van de Nebbiolodruiven, die verantwoordelijk zijn voor de goddelijke inhoud van de flessen Barolo. Tel hierbij op dat testun rijpt op meer dan duizend meter boven zeeniveau en je hebt het over de Rolls Royce onder de formaggi…
Tot slot: een klokje van kaas
Bestel je in Piemonte een kaasplankje, dan wordt het vaak geserveerd als een orologio di formaggi, een ‘klokje van kaas’. Het bordje vol kaas wordt zo opgediend dat je de stukjes kaas – met de klok mee kunt proeven – precies in de volgorde waarin ze het beste tot hun recht komen.
Meer over Italiaanse kazen? Klik dan hier.
Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!