Culy Italia: Het rode goud van Toscane
Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.
Vorige week verscheen De duizend tinten van Toscane, Saskia’s nieuwe boek vol met verhalen, recepten, wetenswaardigheden en tips voor een bezoek aan Toscane. De duizend tinten worden deels ingekleurd door de Chianti. Deze wijnstreek kent oneindige wijngaarden vol met groene wijnranken. De groene trosjes druiven groeien langzaam uit tot blauwpaarse trossen, met een prachtige rode wijn als resultaat.
Bloed van Jupiter
In het gebied tussen Florence en Siena, de Chianti, wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. Er zijn bronnen uit de dertiende eeuw die al vermelden dat de inwoners van de dorpjes die in dit gebied liggen zich bezighouden met de productie van wijn. Toch was het niveau van de Chianti tot grofweg de jaren zeventig niet bepaald hoog te noemen. Denk aan mandflessen met slobberwijn die eerder bedoeld waren ter decoratie dan voor consumptie en jullie weten precies wat ik bedoel. De Italiaanse naam voor zo’n fles in een mandje is niet voor niets fiasco…
Gelukkig is dat voor het merendeel verleden tijd. De productie is niet alleen gemoderniseerd, maar ook naar beneden gebracht, wat de kwaliteit erg ten goede is gekomen. Wie het echte goud wil proeven, neemt een DOCG Chianti of – nog beter – een DOCG Chianti Classico, beide gemaakt van minstens 80 procent Sangiovese. Letterlijk betekent de naam van deze druif ‘bloed van Jupiter’; de Romeinse oppergod houdt zo nog een oogje op Toscanes trots die voor de inwoners van de streek onmisbaar is bij een traditionele maaltijd.
Een gewoonte die zeker het overnemen waard is, zoals ook Hannibal Lecter in de film Silence of the Lambs doet: ‘I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti’. Wie niet van ingewanden houdt, een glas Chianti smaakt ook prima bij een paar borrelhapjes of een stevig bord pasta.
Een genie met een moeilijk en bizar karakter
Giacomo Tachis, een van de mensen die Italië op de kaart heeft gezet als wijnland waar men rekening mee moet houden, vindt de Sangiovese weliswaar een geniale druif, maar wel een ‘met een moeilijk, bizar karakter’.
‘Sangiovese is veel gevoeliger voor bodemverschillen en de wisselvalligheid van de weersomstandigheden dan andere druiven,’ aldus Tachis. ‘Daarom hebben verstandige producenten hun wijngaarden niet met één enkele soort Sangiovese beplant, maar verbouwen ze verschillende soorten Sangiovese naast en door elkaar.’ Zo is er meer kans op een redelijke oogst, en dus op meer flessen donkerrode wijn die aan de hoge eisen voldoet.
Zelf proeven in Greve in Chianti
De Chianti is een streek die je vooral zelf moet proeven. Neem de tijd voor een tocht door het hart van Toscane, zodat je regelmatig kunt genieten van de schitterende vergezichten, een rondleiding door een wijngaard en uiteraard een goed glas wijn in een van de vele cantine die in dit gebied gevestigd zijn.
We beginnen in Greve in Chianti, bij Enoteca del Gallo Nero. Op deze plek opende een groep vrienden die trots waren op hun eigen Chiantiwijn in 1969 het eerste verkooppunt voor de Chianti Classico. Nog steeds wordt hier met veel passie wijn geschonken, gedronken en verkocht. Je vindt hier dan ook een van de uitgebreidste collecties Chianti.
Breng zeker ook een bezoek aan Castello Vicchiomaggio. Hier wordt niet alleen een bijzonder goede Chianti gemaakt, maar het is ook de plek waar Leonardo Da Vinci zijn Mona Lisa schilderde. Sinds 1964 is het castello in handen van de familie Matta, die van de wijnboerderij tevens een restaurant en luxe hotel hebben gemaakt.
Ook Villa Bordoni is restaurant, hotel en wijnkelder ineen. Het restaurant is geopend voor zowel lunch en diner, heeft een heerlijk geurende rozentuin en een wijnkelder waar je als gast mag ronddolen. Wil je leren koken, meld je dan aan voor een kookcursus bij de Chianti Cooking School die hier gevestigd is.
Even buiten Greve in Chianti ligt Castello di Verrazzano, waar al sinds 1150 de druivenranken de sappigste druiven leveren voor een buitengewoon smakelijke Chianti. In 1485 werd hier Giovanni da Verrazzano geboren, een ontdekkingsreiziger die een groot deel van de Amerikaanse oostkust ontdekte, waaronder de baai van New York. Waarom hij zo ver van dit schitterend gelegen huis trok, mag een raadsel heten, zeker als je de wijn die hier wordt geproduceerd eenmaal hebt geproefd.
Enoteca del Gallo Nero Srl
Piazzetta S. Croce 8, Greve in Chianti
www.chianticlassico.it
Enoristorante Gallo Nero
Via Cesare Battisti 9, Greve in Chianti
www.enoristorantegallonero.it
Castello Vicchiomaggio
Via Vicchiomaggio 4, Greve in Chianti
www.vicchiomaggio.it
Villa Bordoni
Via San Cresci 31/32, Loc. Mezzuola, Greve in Chianti
www.villabordoni.com
Castello di Verrazzano
Località San Martino in Valle 12, Greve in Chianti
www.verrazzano.com
De rest van de route vind je, samen met nog heel veel andere (culinaire) tips in De duizend tinten van Toscane. Bestellen kan hier voor €19,95 plus €1,95 verzendkosten.
Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!