Culy interviewt: de wereldberoemde foodblogger Sarah Britton
De wereldberoemde foodblogger Sarah Britton van de foodblog My New Roots was onlangs in Nederland om te koken én te praten over haar aanstaande kookboek, dat in 2015 verschijnt. Culy vroeg haar het hemd van het lijf over koken en bloggen én ontfutselde haar favoriete Amsterdamse hotspots en tips voor beginnende foodbloggers.
• Je bent chef, schrijver, fotograaf én blogger. Hou je juist van de combinatie van deze vier beroepen of heb je een sterke voorkeur voor het ene of andere?
Al mijn ‘beroepen’ vloeien in elkaar over, en ik moet zeggen dat ik van allen enorm geniet. In feite zou het één niet kunnen bestaan zonder het andere. Mijn achtergrond is eigenlijk de beeldende kunst, in het bijzonder schilderkunst, dus ik hou zeker van het fotografie-gedeelte van mijn werk, aangezien ik daar mijn passie voor kleur, compositie en licht in kwijt kan. Maar zoals ik al zei, ik ben gek op alle facetten, en geniet immens van de overlap.
• Jouw kijk op eten is erg uniek, en ik kan me zo voorstellen dat je door de jaren heen veel weerstand hebt gehad. Is dat nog steeds zo, of denk je dat de mensen en de foodscene met je mee veranderd zijn?
Ja, ik heb door de jaren veel opgetrokken wenkbrauwen gezien, maar ik kan nu gelukkig zeggen dat de houding van mensen écht aan het veranderen is; ik merk die verschuiving steeds meer en meer. Toen ik naar Denemarken verhuisde kreeg ik veel weerstand, vooral omdat niemand nog had gehoord van mijn opvattingen over eten. Maar nu raakt de ‘massa’ steeds meer geïnteresseerd in gezondheid en voeding, en ik zie dat deze trend in mijn voordeel werkt.
• Zie je jezelf als een foodie? Ben jij iemand die altijd nieuwe gerechten wil proberen, nieuwe smaken wil ervaren, verborgen schatten wil ontdekken?
Uhm, jawel. Hoewel ik niet echt van ‘labels’ hou, kan ik niet ontkennen dat mijn liefde voor alles wat gezond en eetbaar is, een absolute obsessie is. Het grootste deel van mijn dag draait om eten, of ik nu voor mezelf of mijn gezin kook, recepten voor mijn blog of kookboek bedenk, les geef over voeding of een artikel schrijf. Ik ga ook graag naar de markt of lees een culinair tijdschrift of blog. Ik ben altijd op zoek naar de nieuwste en beste gezonde voeding, kruiden die ik nog niet heb geprobeerd, of een kooktechniek waar ik nog niet mee heb geëxperimenteerd.
Ik wist dat ik een serieus probleem had toen de romans naast mijn bed werden vervangen door kookboeken… Het is voor mij de beste manier om de dag af te sluiten; hoewel ik vast ook nog elke nacht over eten droom!
• In 2014 won je blog “My New Roots” de Saveur Best Food Blog Award. Wat voor gevoel gaf dat jou als blogger? Gaf het je nog een grotere drang om te bloggen?
Het winnen van die prijs was zo’n ongelooflijke bevestiging voor alles wat ik gedaan heb de afgelopen acht jaar. Bloggen is hard werken, en het stopt nooit. Hoewel ik daar (uiteraard) van houd, is er ook een grote druk om de kwaliteit hoog te houden. Om consistent te blijven, om nieuwe en inspirerende artikelen aan mijn lezers te geven, en de mooiste foto’s te maken.
Het winnen van de prijs gaf me het duwtje om door te gaan, en het was een goed teken dat ik na al die tijd nog steeds recepten en artikelen schrijf die mensen graag lezen.
• Je eerste kookboek komt volgend jaar uit. Wat kunnen we verwachten?
Het boek is verdeeld in vijf hoofdstukken volgens de seizoenen (lente, begin zomer, nazomer, herfst en winter). Het boek is compleet vegetarisch, voor een groot deel veganistisch en glutenvrij, met zowel rauwe als gekookte gerechten, waarin veel seizoensgebonden groente en fruit worden gebruikt.
Ik ga behoorlijk diep in op technieken, waarin ik precies de details beschrijf hoe ik de hoofdbestanddelen van mijn gerechten maak. Er staan een aantal leuke uitgebreide food projecten in (ik schrijf bijvoorbeeld over fermentatie), maar de meeste recepten zijn supersnel en gemakkelijk. Ik ben ook erg trots op de desserts in het boek. Ik vind ze allemaal lekker!
• Je hebt veel fans in Nederland. Zie je Nederland als een culinair land? Zijn er gerechten die je opgevallen zijn?
Het belangrijkste dat mij opviel in de Nederlandse culinaire scene is het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten. Ik heb het geluk gehad om te mogen werken met een aantal van de beste chefkoks in Nederland.
De rode draad onder hen is hun passie voor Nederlandse producten. Onno Kokmeijer bij Ciel Bleu, Schilo van Coevorden bij Taiko en Bas Wiegel bij restaurant De Kas hebben me verrast met hun gebruik van lokale producten en hun passie voor het experimenteren met de dingen die ze telen in hun eigen tuin. Daar ben ik echt dol op.
• Je reisde onlangs naar Amsterdam, heb je nog goede hotspots ontdekt?
Voor lunch de salades van Buffet van Odette, en als diner restaurant De Kas. En de biologische Noordermarkt op zaterdag is ook een favoriete plek.
• Hoe zou jouw ideale diner er uitzien?
Ik zit op dit moment helemaal in een Midden-Oosten fase, dus waarschijnlijk een gigantisch plateau met allerlei verschillende heerlijke mezze; falafel, mujadara, tahini, hummus, ingelegde raapjes, fattoush, geroosterde bloemkool, halloumi, geschroeide aubergine, za’atar, olijven, ingelegde citroen, goede olijfolie… Haha, ik kan uren doorgaan!
• Fotografie is een zeer belangrijk onderdeel van je werk. Wat zijn de grootste fotografie lessen die je de afgelopen jaren hebt geleerd?
Werk alleen met natuurlijk licht. Een DSLR camera van goede kwaliteit met een lens speciaal voor foodfoto’s (ik gebruik een 50mm f / 1.2) is heel nuttig, maar niet noodzakelijk. Ik heb jarenlang een digitale point-and-shoot camera gebruikt zonder dat mensen het door hadden… (maar ik ben dan ook zeer ervaren met Photoshop).
Nog wat tips: bijna alle hartige gerechten hebben wat groen nodig om er op de foto fris en ’alive’ uit te zien. En een klein beetje glans maakt eten aantrekkelijker op de foto: olijfolie, ahornsiroop en honing werken daar goed voor.
• Heb je nog tips voor jonge startende foodbloggers?
Ik denk dat het belangrijkste advies dat ik kan geven, is dat je uitvindt waar je echt van houdt en waar je (redelijk) goed in bent, en daar helemaal voor gaat. Ik zeg bewust ‘redelijk goed’, want door ervaringen zul je beter worden, dus maak je geen zorgen dat je je eigen schrijfstijl nog niet helemaal gevonden hebt, of dat je eerste foto’s niet meteen galerie-waardig zijn (heb je mijn oude foto’s ooit gezien?!).
Maar wees wél specifiek in je niche, dat is hoe je jezelf kunt onderscheiden. Gebruik sociale media om meer lezers te trekken (ik vind Instagram en Facebook het beste hiervoor). En blijf doorgaan, ook al krijg je maar een handvol reacties!