Culinaire paastradities over de hele wereld
Met de paasdagen voor de deur, is dit het juiste moment om ons eens te verdiepen in de culinaire paastradities wereldwijd. Want in ‘t ene land is de paasbrunch heilig, terwijl elders het paasdiner bijna groter is dan tijdens kerst. Wij doken eens in de boeken en verdiepten ons in culinaire paastradities over de hele wereld.
En dat is meer dan paaseitjes zoeken en je brood smeren met boter in de vorm van een paashaas!
Italië: lamsvlees, colomba en chocolade eieren
De Italianen zijn dol op Pasen! Ze trekken erop uit en vieren het paasfeest veelal met vrienden. Vaak wordt er gebarbecued en op basis daarvan zou je kunnen denken dat de Italianen hun Pasen graag met hartige gerechten vieren. Toch valt dat ook wel weer mee.
Vanaf februari vullen de supermarkten zich namelijk tot de plafonds met gigantische chocolade paaseieren én komen de colomba’s tevoorschijn. Dat is Italiaans paasbrood dat haast identiek is aan pannettone of pandoro die ze met kerst eten. Het grote verschil? De colomba is bedekt met een heerlijk laagje van gesuikerde amandelen.
Toch is het grootste middelpunt van het Italiaanse paasfeest steevast lamsvlees. Dat geldt als dé Italiaanse paasmaaltijd, vaak klaargemaakt op een barbecue. Groene asperges erbij, wat geroosterde aardappeltjes of polenta en de paaslunch is compleet.
Of niet? Nope: Italië zou Italië immers niet zijn als niet elke regio zijn eigen paasspecialiteit zou hebben. Zo eet men in Napels de pastiera Napoletana, een taart met oranjebloesem en tarwekorrels die symbool staat voor de lente. In Puglia smult men dan weer van corrucolo Pugliese, een kransvormig gevlochten taart. In Piemonte houdt men van gevulde perziken en in Valle d’Aosta zijn ze weer meer van de hartige kant: een kaaspizza met worst.
Spanje: hornazo, wentelteefjes met honing en bloemenbrood
In Spanje is men dol op zoete paasgerechten. En met een breed scala aan zoete paashappen snappen wij dat daar niet gauw verandering in zal komen.
Want waar hun hornazo (een gevuld taartje, vergelijkbaar met een empanada) soms een hartig uitstapje is, zijn de rest van de culinaire paastradities zoet, zoeter, zoetst. Neem de torrijas, een zoete delicatesse die je het best kunt vergelijken met een wentelteefje met honing. Traditioneel eet men torrijas met rode wijn. Het brood staat dan voor het lichaam en de wijn voor het bloed.
Nog een zoet broodje: flores de semana santa (bloemen van de heilige week). Dit zijn – hoe kan het ook anders – broodjes in de vorm van een bloem.
Zweden: paasheksen, eieren en Janssons frestelse
Net zoals kerst, is Pasen een echt familiefeest in Zweden. Daar is trouwens geen sprake van een paashaas, maar van een paasheks! Op Stille Zaterdag verkleden kinderen zich als kleine paasheksen en gaan ze langs de deuren en krijgen snoep. Een beetje Halloween meets Sint Maarten dus.
Dan het eten. Denk: grootse buffetten die ook weer vergelijkbaar zijn met kerst. Het merendeel van de Zweedse culinaire paasgerechten bestaat daarbij uit eieren. Toch komen er ook veel haring, zalm en verse groentes aan te pas.
Een bekend Zweeds paasgerecht? Janssons frestelse: een populaire ovenschotel met aardappelen, ansjovis, uien en room. Die stapel je zodat er een gezellig laagjesgerecht ontstaat waar iedereen een stukje van kan pakken.
Engeland: lamsvlees, krentenbollen en Middeleeuwse cake
De Engelsen zijn ook dol op een feestje. Helemaal als ze ‘t kunnen combineren met lekker eten. Laat Pasen daar nou de perfecte gelegenheid voor zijn. Wat ze dan eten? Vaak lamsvlees, gebruikelijk geserveerd als een Sunday roast. Denk daarbij aan veel jus, doperwten, aardappeltjes en Yorkshire pudding.
Daarnaast zijn de hot cross-buns erg populair. Deze broodjes zijn vergelijkbaar met onze krentenbollen. Het grote verschil is dat er vaak een kruis ingekerfd is én dat het bovenkantje wordt voorzien van een heel dun laagje zoet glazuur.
Verder staat er nog een Middeleeuwse cake, simnel cake, op het menu. Deze cake is een traditie uit de Middeleeuwen die nog altijd voortleeft onder Engelse familierecepten en is een fruitige taart bedekt met marsepein. Klinkt goed!
Mexico: broodpudding en veel vis
Voor wie nog steeds denkt dat Mexicanen enkel tortillas, gorditas en andere ‘wrap-gerechten’ eten is dit de laatste herinnering: dat doen ze niet.
Omdat het een katholiek land is, vast men vanaf de carnaval tot na pasen: de 40-dagen tijd. Gedurende deze dagen mag er geen vlees worden gegeten. Daarom eet men met Pasen veel zeevruchten zoals garnalen, vaak geserveerd in een empanada. Daarnaast eet men veel nopales, platte cactussen die je ook in Mediterrane landen veel langs de weg ziet staan. De naalden worden er (uiteraard) afgehaald waarna ‘t wordt gekookt en geserveerd in empanadas, tacos en salades.
Maar de grote showstopper van het Mexicaanse paasfeest is de capirotada: een grote broodpudding. Deze pudding maakt men door brood (vaak baguettes) te weken in een zoete siroop met daarin kaneel, veel suiker, steranijs, rozijnen, appels en andere lekkernijen. Ook worden er vaak nog stukjes appel, abrikoos, pecannoten, amandelen en soms oude kaas over de capirotada gestrooid. Alsof ‘ie nog niet zoet en lekker genoeg was zou je denken.