Van mayomenaise tot aan koremejander: culinair jargon à la Lekker Fred
Heeft jouw moeder of je kleine broertje het inmiddels ook over ‘koremejander’ en ‘mayomenaise’? Blame Lekker Fred. Want het culinaire jargon dat Freddy Tratlehner bezigt in zijn verslavend leuke kookvideo’s en kookboeken, is aanstekelijk. Daarom geeft Culy je een basislesje culinair jargon à la Lekker Fred.
Wie nooit eerder een recept van Culy’s gasthoofdredacteur van deze week heeft ingezien, zal het misschien drie keer moeten lezen. Maar pas maar op: voordat je het weet, praat jij ook ‘Lekker Freds’.
Culinair jargon à la Lekker Fred
Aardappeljen
Aardappels.
In een zin: “Je kan de curry zo tatta mogelijk maken als je zelf wil. Vervang dan alle ingrediënten door aardappeljen.”
Avomecajo
Avocado.
In een zin: “Dit avomecajo shirt is perfect om jouw idealen aan anderen mee op te dringen.”
Coquiljens
Coquilles.
In een zin: “Bak de coquiljens per kant in circa 1 1/2 minuten goudbruin.”
Koremejander
Koriander.
In een zin: “Snijd een paar blaadjes koremejander in ministrookjes en sprenkel dit als een roze glitterfee over het gerechtje.”
Mayomenaise
Mayonaise.
In een zin: “Serveer de schnitzels met de viekan mayomenaise.”
Mozzemerelja
Mozzarella.
In een zin: “Verdeel de parmagiano en de mozzemerelja erover.”
Paddestoeljen
Paddenstoelen.
In een zin: “Eryngii is echt een van m’n favo paddenstoeljen die je in de supermarkt kan kopen.”
Pepoen
Pompoen.
In een zin: “Breng ruim water met zout aan de kook en kook er de pepoen in ongeveer 10 – 15 minuten snotgaar in.”
Petermeselie
Peterselie.
In een zin: “Bestrooi het gerecht met de petermeselie en knijp wat citroensap eroverheen.”
Sjokomelajo
Chocolade.
In een zin: “Dit past perfect bij het geil uit het binnenste van de sjokmoleajocakejes.”
Op verzoek van Freddy: 5 x gekke termen uit de culinaire wereld
Natte horeca
Alle horecabedrijven waarin uitsluitend of in hoofdzaak bedrijfsmatig alcoholhoudende drank voor directe consumptie ter plaatse wordt verstrekt. Denk aan cafés en bars.
In een zin: “Vooral de zogeheten natte horeca, restaurants en nachtclubs zitten in de knel, zegt een KHN-woordvoerster.”
Débarraseren
Het afruimen van een tafel.
In een zin: “Kan iemand even tafel vijf débarraseren?”
Coupe à l’air / coupe en l’air:
Het aan tafel in de lucht snijden van bijvoorbeeld fruit of gevogelte.
In een zin: “Om nog maar te zwijgen over zijn ‘Coupe en l’Air’-acrobatiek, waarbij hij de gebakken eend op twee vorken hoog houdt en zo de filets eraf snijdt.” (via Foodlog)
Servies draaien
Werken tijdens een tafelzitting in het restaurant.
In een zin: “Op Tweede Kerstdag zullen de chefs om 21:00 uur hun laatste servies draaien“.
Zuidwijnglas
Een glas voor Sherry, Port, Vermouth en andere versterkte wijnen.
In een zin: “Zonder te vragen of hij ook wilde, schonk ze twee zuidwijnglazen vol.”
Meer van Lekker Fred:
- Vega “Paddestoeljenschnitzel” uit Lekker Fred in het Land
- Misopeer met karrenemelk hangop en sesamkaramel uit ‘Lekker Fred in het Land’
- Lekker Fred: maak de “Fitkech Curry” van Vjèze Fur