Culinair genieten in Charleston: de leukste restaurants om te ontdekken
De Amerikaanse stad Charleston ligt in het Zuiden van Amerika. Hun southern cuisine bestaat uit klassiekers als fried green tomatoes, shrimp & grits, biscuits en fried chicken. Die kun je er dan ook fantástisch eten. Maar er zijn meer hotspots in de restaurant scene van Charleston die interessante dingen doen. Culinair genieten in Charleston doe je hier:
Henry’s House
54 N. Market St., Charleston
Deze klassieke diner werd eerder al ontdekt door Culy’s Sanny. Je eet hier goddelijke chicken & waffles. Henry’s House is gevestigd in het historische centrum van de stad. Het heeft een dakterras en er wordt vaak live jazz gespeeld. Hoe Charleston wil je het hebben?
Wat je hier nog meer lekker kunt eten: sea food. Henry’s staat bekend om zijn shrimp & grits, She Crab Soup (een bekende soep uit Charleston: dik, romig en met blauwe krab) en Carolina Cannonballs: een soort grote gehaktballen in saus. Maar ook spicy fried gator bites: knapperige stukjes krokodil.
https://www.instagram.com/p/BTozlqmDTJd/?taken-at=221873232
Husk
76 Queen St, Charleston
Husk is één van de restaurants van chef Sean Brock: het andere zit in Nashville. Hij presenteerde een seizoen van Mind of a Chef en zette daarin – en in zijn restaurants – de keuken van het Zuiden van Amerika opnieuw op de kaart. Hij laat zien wat een mooie ingrediënten er vandaan komen en hoe licht en fris deze keuken kan zijn.
Bij Husk in Charleston eet je fantastische cheeseburgers en fried chicken, maar ook shrimp & grits met gegrilde paprika, venkel en een rokerige bisque van tomaat. Verfijnde gerechtjes, wat een verademing kan zijn tussen de diners.
Waffle House
Verschillende locaties door Charleston
Je zou er misschien zó aan voorbijlopen, maar wil je de échte Amerikaanse diner ontdekken, ga dan naar Waffle House. Anthony Bourdain bezoekt de diner samen met Sean Brock in een aflevering van Parts Unknown. De chef – die afkomstig is uit Charleston – vertelt dat dit restaurant hem als kind inspireerde om chef te willen worden.
Sean raadt de hash browns, wafels met pecannoten aan en de patty melt: een soort tosti met een hamburger en uien ertussen en een gebakken ei erbovenop.
Anthony Bourdain zegt over de wafel met pecannoten: “This is better than The French Laundry“.
https://www.instagram.com/p/BS_Y2JDj-O5/?taken-at=2027186
167 Raw
289 E Bay St, Charleston
Charleston ligt voor een deel aan het water en heeft daardoor ook de lekkerste vis en sea food. Ben je gek op lobster rolls? Dan moet je naar 167 Raw. Probeer hier ook de Sea Scallop Po’boy: gebakken coquilles met sriracha, geserveerd op een geroosterd broodje.
Verder kun je je tegoed doen aan oesters, vis taco’s en een enorme garnalencocktail. Je kunt er niet reserveren: first come, first serve.
Hominy Grill
207 Rutledge Ave. Charleston
Bij Hominy Grill kun je terecht voor ontbijt, lunch en brunch. En als je de Amerikanen een béétje kent weet je: brunch is heilig.
Dit restaurant zit in een karakteristiek pand en zit daar al sinds 1996. De sfeer is huiselijk en gezellig.
Ze serveren hier ‘Charleston classics’ als de Charleston Nasty: een biscuit met fried chicken, Cheddar en jus. Maar ook fantastische shrimp & grits en fried green tomatoes met ranch dressing.
Xiao Bao Biscuit
224 Rutledge Avenue, Charleston
Kruis de Chinese, Koreaanse, Thaise en Vietnamese keuken met het soul food van Charleston en je krijgt Xiao Bao Biscuit. Da’s even wat anders dan de typische southern cuisine!
Je eet hier okonomiyaki, geroosterde octopus met een curry van zure tamarinde en chowder met dumplings. Het menu verandert elk seizoen en dagelijks zijn er nieuwe specials om te proeven.
Fig
232 Meeting Street, Charleston
Restaurant Fig was één van de belangrijkste restaurants voor de food scene van Charleston. Door de industrialisatie gingen mensen in het zuiden van Amerika steeds meer bewerkt voedsel eten. Daarbij kwam dat in de burgeroorlog veel kennis over het telen van ingrediënten verloren was gegaan.
Chef Glenn Roberts van restaurant Fig vroeg zich af waarom ingrediënten als grits (grutten) en rijst niet meer zo goed smaakten als vroeger. Hij zette het bedrijf Anson Mills op, waarmee hij de kwaliteit van originele, lokale ingrediënten verbetert.
Bij Fig eet je bijvoorbeeld agnolotti pasta met pompoen, eend, bloesem en room. Kippenleverpaté met pickles, dijon mosterd en brioche en pompoen met pepita en boter van Indiaanse gierst.