Trend: Chinese crispy chili-olie (is dit de nieuwe Sriracha?)
Sommige ingrediënten zijn ineens overal. Waarom? Dat is niet altijd te herleiden. Neem nou crispy chili-olie (ook wel bekend als crispy chili oil of chile crisp): een goedje dat de Chinese keuken al jaren domineert, maar nu ineens ook opduikt in Westerse recepten. Culy neemt je mee langs deze trend.
Dat potje crispy chili-olie heb je vast weleens eerder op tafel aangetroffen, met name bij Chinese restaurants. Logisch, want het spul is heerlijk op de congee, door de dan dan noodles of als dipsaus bij je dumplings.
Toch zien we de laatste tijd een trend: crispy chili-oil treedt nu ook buiten de Chinese keuken en wordt net zo kwistig gebruikt als laten we zeggen Sriracha. Het schijnt dat de crispy chili-olie-trend tijdens de pandemie is ontstaan en nu is het ineens o-ver-al.
Crispy chili-olie (crispy chili oil)
Job & Perry roerden ‘m in hun onlangs verschenen kookboek bijvoorbeeld door de gnocchi, onze Bon Appétit-heldin Molly Baz druppelt ‘m in haar nieuwe kookboek ‘Cook This Book‘ (tip: binnenkort verschijnt de Nederlandse vertaling!) over een salade met Burrata en grapefruit en Culy’s Winnie roert ‘m tegenwoordig zelfs door haar guacamole.
Ja: de mogelijkheden met deze Chinese chili-olie zijn eindeloos. Maar: waar komt dit spul eigenlijk vandaan?
Lao Gan Ma
De bekendste chili-olie is de spicy chili crisp van het merk Lao Gan Ma, te herkennen aan dat etiket met die boos kijkende oma erop. Het is de meest geliefde crispy chili-olie in China. Het goedje kwam in 1997 voor het eerst op de markt, en werd gemaakt door Tao Huabi die zag hoe populair haar chili-olie was in haar eigen noedelrestaurant in de Chinese provincie Guizhou (in het zuiden van China).
De producent maakt verschillende soorten van de olie, bijvoorbeeld een pittige variant, een versie met (gefermenteerde) zwarte bonen en onze favoriet: die met kip en tofu. Deze sauzen zijn allemaal geïnspireerd op smaken uit de regionale keuken, die verwant is aan de Sichuanese keuken en de keuken van Xi’an. En toch kom je in China bijna net zoveel soorten crispy chili-olie tegen als er mensen zijn. De meeste restaurants maken ook weer hun eigen versie.
Crispy sjalotjes
Je kunt dan ook onderscheid maken tussen chili-olie en crispy chili-olie. De eerste variant is pittig, rokerig en aromatisch; de crispy versie heeft – zoals de naam al weggeeft – een knapperige textuur. Dat komt doordat er crunchy gefrituurde stukjes in zitten, meestal uitjes (sjalotjes) of stukjes knoflook. Verder kun je in chili-olie specerijen tegenkomen als kaneel, steranijs en Szechuanpeper. En welke gedroogde chilipepers er worden gebruikt, verschilt ook weer per olie.
De crispy chili oil van Lao Gan Ma is te koop in de meeste Aziatische winkels. Maar wij maken ‘m ook bijna wekelijks zelf aan de hand van ons recept voor crispy chili-olie.
En geloof ons: heb je eenmaal zo’n potje in huis, dan wil je het óveral bij eten. Probeer het eens op een gebakken eitje, over je avocado toast, door de ramen of als dipsaus bij dumplings. Of druppel het over gebakken rijst of groenten. Je weet niet wat je proeft…
Tip: gebruik je crispy chilli oil eens op één van deze manieren
Recepten met crispy chili oil:
- Gnocchi met zelfgemaakte crispy chili oil en parmezaan
- Culy Homemade: cottage cheese toast met chili crisp
- Culy Homemade: gebraden kip met chili crisp en honing