Crevettes: we zien de garnalen overal, hoe eet je ze en hoe maak je ze zelf?
Dat de ene garnaal de andere niet is, bewijzen crevettes: een term die je steeds meer terug ziet op de menukaart. Het gerecht klinkt net zo Frans als dat het oogt, maar wat zijn crevettes nou precies?
En kunnen we dit zelf ook maken?
Crevettes: gewoon garnalen of toch iets anders?
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het mag dan misschien als geraffineerde haute cuisine klinken; feitelijk is het woord crevettes ‘gewoon’ de Franse vertaling van garnalen. Maar wel meteen een term die Fransen ownen, zoals alleen Fransen dat kunnen natuurlijk.
Garnalen schoonmaken moeilijk? Deze hack maakt je leven makkelijker
Franse garnaal
Want inmiddels is de term ook aan een gerecht verbonden. Al hebben die crevettes niet per se in Franse zeeën gezwommen, de associatie met het land is onlosmakelijk. Wanneer je crevettes bestelt – vaak voor een schappelijke prijs – krijg je een portie gekookte grote ongepelde garnalen, vergezeld door wat huisgemaakte – en met citroen aangemaakte – mayonaise. Zo simpel – en lekker – kan het zijn.
Veelzijdig
Waar we crevettes plots overal in het land op de menukaart zien opduiken, zagen we diezelfde garnaal al eerder floreren in menig restaurant. Namelijk op het befaamde fruits de mer plateau, te midden van de oesters, alikruiken en kokkels. Niet de garnaal die je voor een garnalencocktail gebruikt dus, wel de garnaal die ook weleens onder de Spaanse naam ‘gamba‘ opduikt, maar dan gekookt dus.
Zelf aan de crevettes
Gebruik je grijze garnalen – wel het lekkerst -, kook deze dan totdat ze volledig roze zijn; zijn ze al roze, blancheer ze dan kort. Leg ze indien nodig in een bak met ijswater, als je de garnalen koud wil serveren. Vergezel de schaaldieren (ongepeld!) met een bakje huisgemaakte mayonaise. Serveer met een partje citroen en eventueel wat gefrituurde peterselie.
Meer recepten met garnalen:
- Culy Homemade: gnocchi met garnalen, madame-jeanetteboter en dille
- Culy Homemade: garnalencocktail met kokos, limoen en chili crisp
- Culy Homemade: onweerstaanbare gefrituurde garnalen (ebi fry)